Terrorbalanse i Texas

-  Du kaster ikke bort landets dyrebare sønner og døtre hvis det ikke er absolutt nødvendig for å forsvare Amerika, sier Cindy Sheehan. Hun har mistet en sønn i amerikansk uniform i Bagdad, og nå vil hun snakke med George W. Bush. I ei uke har hun derfor sittet utenfor porten til den amerikanske presidentens ranch i Texas. Bush prøvde først å ignorere demonstrasjonen, men å fjerne Sheehan ville gjøre vondt verre for den ferierende presidenten. Så George W. Bush følte seg etter hvert tvunget til å omtale den protesterende Cindy Sheehan. -  Jeg føler med henne, sa han torsdag, for deretter å holde fast ved at amerikansk tilbaketrekning fra Irak er uaktuelt. Men Cindy Sheehan sitter stadig og venter på en time av presidentens tid.

Over 1700 amerikanske soldater har hittil mistet livet i Irak. Langt over 13 000 er skadet, mange for livet. Flere amerikanske lokalsamfunn er etter hvert hardt rammet, og kister eller ødelagte veteraner i rullestoler kan ikke argumenteres bort. Det er langt igjen til Vietnamkrigens døde og sårede amerikanske soldater. Men den amerikanske administrasjonen bruker nå mye energi på å legitimere Irak-krigen overfor egen befolkning. Det er noe ganske annet enn å tilbakevise kritikk fra en fransk president eller tysk kansler.

Fortsatt står store deler av USA bak sine soldater i Irak. Det var for øvrig også tilfelle under Vietnamkrigen. Cindy Sheehans protester er derfor møtt med kraftig kritikk fra flere Irak-veteraner og etterlatte. Erkjennelsen av at USA er truet er utbredt, men i spørsmålet om gevinsten i form av økt amerikansk sikkerhet står i forhold til tapene av amerikanske soldaters liv, er det amerikanske samfunnet i ferd med å polariseres. Akkurat som under Vietnamkrigen. Derfor blir det fort galt uansett hva Bush nå gjør med Cindy Sheehan. Innvilger han audiens, premierer Bush en aktivist som stemples som upatriotisk av presidentens egne støttespillere. Men fortsetter presidenten å stenge Sheehan ute, vil bare presset og oppmerksomheten bygge seg videre opp. Irak-krigens kostnader slår nå inn i amerikansk politikk med en kraft som George W. Bush ikke lenger kommer unna.