Terrorfrykt under friidretts-EM

Metalldetektorer, hundepatruljer og bevæpnet politi i og rundt utøverlandsbyen. Arrangørene av friidretts-EM i München gjør alt for at tragedien fra OL i 1972 ikke skal gjenta seg.

- Den som tør å gjøre noe her, er syk i hodet, sier sprinter John Ertzgaard til Dagbladet.

Tyskerne er kjent for å sette lov og orden i høysetet, men under OL i München i 1972 skjedde det ingen trodde var mulig.

Utkledde som utøvere klarte åtte palestinske terrorister å ta seg helt inn til den israelske OL-troppen. I et desperat forsøk på å skjule den elendige sikkerheten prøvde tyske myndigheter å lure terroristene med sine gisler i et bakhold på en avsidesliggende flyplass. Natt til 6. september 1972 åpnet fem tyske politimenn ild mot terroristene og gislene. 17 mennesker ble drept, derav 11 israelske idrettsfolk.

5 mill. på sikkerhet

München skjelver på EMs åpningsdag, men arrangørene gjør alt for at en liknende tabbe ikke skal gjenta seg. Av et totalbudsjett på 52 millioner kroner, har arrangørene satt av 5 millioner kroner til sikkerhet. Det meste av ressursene settes inn mot den israelske troppen. Til sammenlikning ble det brukt hele 2,8 milliarder på sikkerhet under OL i Salt Lake City.

- Sikkerhetstiltakene er størst rundt den israelske troppen. Vi har også det som skjedde for 30 år siden friskt i minne. Det er de to viktigste årsakene til at vi setter inn store ressurser på sikkerhetstiltak, sier EMs pressesjef Arno Hartung til Dagbladet.

Kontroll

Også den norske troppen har lagt merke til at det er høyere beredskap på sikkerhetssiden i München enn vanligvis.

- Det er langt flere sikkerhetsvakter her enn på andre mesterskap jeg har deltatt i. Ingen kommer inn i utøverlandsbyen uten riktig akkreditering. Heldigvis slipper vi å gå igjennom sikkerhetskontrollen for å gå på do, spøker Ertzgaard.

Norge stiller med 17 utøvere i friidretts-EM, i tillegg til tre utøvere som skal delta i kappgang. Alle har 11. september friskt i minne.

  • 47 nasjoner og 1297 utøvere deltar i årets friidretts-EM som starter i dag.
SATSER PÅ SIKKERHET: I dag starter EM i friidrett i München, og arrangøren tar ingen sjanser. Bevæpnet politi dominerer bybildet, som her ved Olympia Stadion.