Terry-frifinnelse møtt med jubel på tilhørerbenken

Renvasket for rasismeanklager.

FRIFUNNET: John Terry ble i ettermiddag frikjent etter å ha stått tiltalt for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Anton Ferdinand under en seriekamp mellom Queens Park Ranger og Chelsea i oktober i fjor.Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/NTB scanpix
FRIFUNNET: John Terry ble i ettermiddag frikjent etter å ha stått tiltalt for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Anton Ferdinand under en seriekamp mellom Queens Park Ranger og Chelsea i oktober i fjor.Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): John Terry ble i dag frikjent for anklager om rasisme mot Queens Park Rangers-spilleren Anton Ferdinand.

Etter fire dager med rettsforhandlinger, kunngjorde rettens administrator, dommer Howard Riddle, at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å finne Chelsea-kapteinen skyldig i å ha kommet med rasistisk sjikanerende ytringer mot Ferdinand under en seriekamp på Loftus Road 23. oktober i fjor.

Frifinnelsen ble møtt med jubel fra flere Chelsea-supportere på tilhørerbenken, men Terry selv framsto som uberørt i det han ble ledet forbi medieoppbudet utenfor rettssalen.

Han ga heller ikke noen kommentar før han ble kjørt av gårde fra rettsbygningen i Westminister.

Respekterer avgjørelsen Alison Saunders fra aktoratet sier de respekterer rettens avgjørelse.

- Det var en veldig alvorlig anklage som lå til grunn for saken, nemlig rasistisk hets. Det var av vår oppfatning at dette ikke dreide seg om vennskapelig mobbing på fotballbanen, men at disse anklagene var av en slik karakter at de måtte behandles i en domstol, sier Saunders, ifølge Sky News.

Dommer Riddle understreket at saken ikke handlet om hvorvidt Terry er en rasist i ordets videste betydning, og påpekte at det er grundig bevist i retten at så heller ikke er tilfelle.

- Det er forståelig at Mr. Terry ønsket å få fram det poenget da hans eget omdømme sto på spill, sa dommeren i retten, ifølge Sky News.

Tvil til gode Da han leste opp kjennelsen kom det fram at etter å veid bevisene for og imot, hadde retten kommet til at det var «høyst lite trolig» at Terry hadde sjikanert Ferdinand på den måten han var anklaget på. Derfor kom også tvilen tiltalte til gode.

- Aktoratets bevisførsel for hva som ble ytret av Mr. Ferdinand i denne sammenhengen, er ikke solid. Det er derfor mulig at det han (Terry) sa ikke var ment som en fornærmelse, men mer som en reaksjon på det som var blitt sagt til ham. Under disse omstendighetene, hvor det er tvil, kan retten bare komme til den avgjørelse at tiltalte er uskyldig, sa dommer Riddle i retten, ifølge BBC.

Rettssaken, som begynte på mandag, har blitt ført i en tone og med en sjargong som kunne blitt hentet ut av hvilken som helst Guy Ritchie-gangsteraction fra Londons østkant.

Chelsea-kapteinen sto også tiltalt for å ha kalt Ferdinand «a fucking black cunt», og dermed lå det kanskje i sakens natur at den formelle tonen som vanligvis kjennetegner retten var erstattet med en språkbruk man heller forbinder med en fotballgarderobe.

- Hvor mange ganger kalte du ham ei fitte, og hvor mange ganger ble du kalt ei fitte? lød et betegnende spørsmål fra aktor til  Ferdinand på rettssakens første dag.

Terry har hele tida bedyret sin uskyld, og på tirsdag begjærte advokaten hans saken stoppet, mens 31-åringen selv mente at det var han som var offeret. Han har aldri risikert en strengere straff enn en bot på 2500 pund, men tapet av omdømmet for den tidligere engelske landslagskapteinen kunne blitt langt mer dyrekjøpt.