Beskjed til Brøndby-fans etter masseopptøyer:

- Test dere

Styret for pasientsikkerhet oppfordrer alle de tusen fansene som samlet seg utenfor Brøndby Stadion mandag om å teste seg. Så langt har en person testet positivt.

FLERE TUSEN: Flere tusen mennesker har samlet seg i gatene før storkampen mellom de danske lagene Brøndby og FC Nordsjælland mandag ettermiddag. Video: B.T. Vis mer
Publisert

Både i forkant, under og etter kampen mellom Brøndby og FC Nordsjælland hadde tusenvis av Brøndby-fans samlet seg i gatene utenfor stadionet.

Kampen endte med at Brøndby sikret seg sitt første danske mesterskap for første gang siden 2005.

Flere eksperter tok til ordet for at de fryktet massespredning av coronaviruset i forbindelse med opptøyene.

Nå har det blitt funnet coronasmitte i forbindelse med opptøyene og Styret for pasientsikkerhet oppfordrer folk til å teste seg, skriver danske BT og danske TV 2.

Positiv coronatest

Så langt har en person testet positivt. Personen har vært inne på stadion.

- Vi har i dag fått det første smittetilfellet blant en tilskuer, som testet positivt i dag tidlig. Det betyr at personen var smittet under kampen, sier Anette Lykke Petri, direktør i Stiftelsen for Pasientsikkerhet til danske TV 2.

Hun sier videre at personer som har vært på stadion bør la seg bli testa et par ganger i løpet av uka. Og hun håper at de lar seg teste.

- Hvis ikke folk lar seg teste vil ha masse ukjente smittekilder. Vi vil også komme i bakkant i forhold til smittesporing, sier Lykke Petri.

- Bekymringsfullt

Bildene fra mandagens festligheter både på og utenfor stadion, viser bilder av folk tett i flokk.

Det viser også bilder av folk som ikke brukte munnbind.

Epidemiforsker Viggo Andersen kaller det hele bekymringsfullt.

- Det er ikke så smart. Det er en grunn til at vi skal prøve å forhindre at epidemien løper løpsk på nåværende tidspunkt, sa han til TV 2 mandag.

- Det hadde for det første pyntet litt på det med større avstand og munnbind. Supersprednings-begivenheter kan skje når man synger og roper høyt. Så man kan være bekymret for om det kommer en supersprednings-hendelse ut av dette, sa han videre.

Høye smittetall på Vestengen

I selve Brøndby kommune er ikke smitten så høy at man vurderer å stenge ned.

Brøndby har et testkorrigert forekomsttall på 146 smittede per 100.000 innbygger. Men i flere av kommunene rundt er forekomst-tallet på et kritisk nivå.

I nabokommunen Vallensbæk er forekomsttallet på 289, 9. I Ishøj ligger det på 275, 6. Også Høje-Taastrup kommune og Albertslund kommune er tallet over 200.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer