- Test meg gjerne!

GARDERMOEN (Dagbladet): Den finske verdensmesteren Pirjo Manninen (19) hevder hun ikke har følt dopingmistanker hengende over sine unge skuldrer, men håper likevel at hun blir dopingtestet etter verdenscup-sprinten i Oslo i dag. For å bevise igjen overfor alle at hun er blitt best uten å jukse.

Den eneste finske gull-vinneren i VM som ikke ble dopingtatt i Lahti, tok alt oppstyret med rak rygg da hun i går kveld landet på Gardermoen sammen med flertallet i den finske troppen foran verdenscuprennene i Holmenkollen.

- Tida etter VM har vært tung for alle finner, men samtidig er jeg nødt til å legge vekk skamfølelsen jeg føler på vegne av de seks som er dopingtatt. Jeg er nødt til å konsentrere meg om meg selv, og jeg ønsker å vise at Finland også har gode ærlige løpere, sier Pirjo Manninen.

- Må leve normalt


På direkte spørsmål fra Dagbladet ga hun derfor uttrykk for at hun ønsker å bli dopingtestet etter sprint-rennet i Holmekollen i ettermiddag.

- Det vil være godt å få vise at vi er reine. Og eneste måten å vise det på er å dopingteste oss. Jeg tar sterk avstand fra doping, og ønsker ikke å bli assosiert med slikt svineri, sier en Pirjo Manninen - som håper at hun og de andre blir tatt godt imot i Oslo.

Hun fyller 20 år i morgen, og håper å gi seg selv en tidlig bursdagsgave ved å vinne dagens sprint-renn.

- Du er ikke redd for at dopingmistankene skal blusse opp igjen dersom du vinner sprint-rennet?

- Jeg håper iallfall ikke folk vil synes det er mistenkelig om jeg skulle vinne. I så fall vil det være sårende. Det er viktig at vi finner som er reine fortsetter å leve og konkurrere som normalt. Selv om det er tungt å være finsk akkurat nå, så vil det være enda vanskeligere å komme tilbake til langrennsfamilien om man bare blir hjemme i Finland i en lang periode.

Reiser torsdag


- Hvem ser du som din sterkeste konkurrent i dagens sprint-renn?

- Bente Skari blir nok vanskelig å slå, men jeg går for å vinne, sier Pirjo Manninen _ som i fjor ble nummer to i sprinten i Oslo, bak nettopp Bente Skari.

- Tror du verdenscuprennene i Oslo vil være helt dopingfrie?

- Ja, jeg har iallfall ingen grunn til å tro noe annet.

Hun returnerer til hjembyen Rovaniemi allerede torsdag, for å forberede seg på en eksamen i biologi kommende mandag.

- Visste ingen ting


Den unge kvinnen står hardt på at hun ikke kjente til at det fantes organisert dopingbruk i det finske laget. Og hun krever å bli trodd når hun sier at hun aldri sjøl har blitt tilbud doping.

- Jeg ble like sjokkert som alle andre og trodde ikke det var mulig at noe slikt kunne skje. Jeg er fortsatt sjokkert, sier Pirjo Manninen.

<B>STOR INTERESSE:</B> Store deler av norsk presse var på plass da Pirjo Manninen landet på Gardermoen i går kveld.