- Test oss!

Ole Einar Bjørndalen og samtlige deltakere i årets skiskytter-VM vil bli blodtestet - for første gang i et internasjonal mesterskap i Europa. Men ingen med for høy blodverdi vil få straff.

Den frivillige blodtestingen i Kollen-VM 19.- 27. februar er nemlig en del av et prosjekt som skal ende i en 100 prosent sikker metode for å avsløre bloddopingmiddelet EPO.

  • Testingen har full backing fra Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) løperkomité - hvor Norges største VM-håp Ole Einar Bjørndalen sitter sammen med Ricco Gross, Uschi Disl og Magdalena Forsberg.

Tre tester

Tre typer tester vil bli brukt i årets VM:

  • De fire beste og to tilfeldige plukkes ut til tradisjonelle urinprøvetester etter løpene.
  • Foran hver øvelse plukkes ti utøvere ut til en helsetest. Her blir det tatt blodprøver for å måle hematokrittverdien.

Øvre grense for menn er 52, for kvinner 48. Utøvere med høyere verdier blir nektet å starte, fordi det blir regnet som helsefarlig. Da er blodet rett og slett for tykt.

- Det er viktig å påpeke at dette bare er en helsetest. De som eventuelt har for høy hematokritt-verdi vil ikke bli tatt for doping, sier IBU-president, Anders Besseberg til Dagbladet.

Klart før Sydney-OL?

I tillegg vil altså IBU oppfordre samtlige VM-deltakere til å la seg blodteste i løpet av mesterskapet. Disse opplysningene vil være med i det omfattende prosjektet som skal kunne avsløre EPO-bruk.

En metode som kanskje vil være klar allerede før OL i Sydney til høsten.

- Den dagen man helt sikkert kan avsløre EPO, vil positive tester naturligvis få konsekvenser for løperne. Foreløpig brukes testene bare til å finne metoden for å avsløre juks.

224 deltakere

Så langt er 224 deltakere fra 30 nasjoner påmeldt til VM i skiskyting.

Besseberg håper at samtlige sier ja til å bli testet.

- Antidoping står høyt oppe på vår prioriteringsliste, og hvis det er noen få som sier nei til å la seg teste, er det nok fare for at det vil bli et veldig press på dem.

- Spesielt hvis de havner høyt oppe på resultatlistene, sier Anders Besseberg.