PERSONLIGE REKORDER: Både på maksimalt oksygenopptak og laktatprofil har Petter Northug satt personlige rekorder foran sesongen. 
Resultatene skal etter det Dagbladet kjenner til ha vært oppsiktsvekkende gode. Her er han ute og tester løypene på Beitostølen sammen med smører Perry Olsson. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PERSONLIGE REKORDER: Både på maksimalt oksygenopptak og laktatprofil har Petter Northug satt personlige rekorder foran sesongen. Resultatene skal etter det Dagbladet kjenner til ha vært oppsiktsvekkende gode. Her er han ute og tester løypene på Beitostølen sammen med smører Perry Olsson. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Testene viser at Northug aldri har vært råere

Men selv gir han blaffen i rekordene.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Petter Northug har betegnet fjorårssesongen som mislykket, etter nedturen i Tour de Ski og mageproblemene som stanset deltakelsen i Vasaloppet.

Heldigvis er det viktigere å være på topp kommende vinter, med både Tour de Ski og VM i Val di Fiemme på programmet. I mesterskapsår pleier Northug alltid å være i form, og testresultatene foran sesongen tyder på at Mosvik-ekspressen ikke har slurvet i oppkjøringen.

Northug har satt personlige rekorder både på maksimalt oksygenopptak og laktatprofil. Resultatene er hemmelige, men skal etter det Dagbladet kjenner til ha vært oppsiktsvekkende gode.
Selv legger han likevel svært liten vekt på testrekordene.

- Testene viser jo det (at han er fysisk sterkere enn noen gang). Men hvem bryr seg om tester hvis man ikke går fort på ski? Tidligere har jeg testet dårlig på høsten og gått fort likevel. Tester bryr jeg meg ikke mye om, sier Northug.

Da han ble konfrontert med at Odd-Bjørn Hjelmeset angivelig hadde latt seg imponere stort etter å ha sett Northug i bar overkropp nylig, svarte han på klassisk vis.

- Det handler vel heller om at kroppen til Odd-Bjørn holder på å forfalle. Da synes han alle andre kropper ser bra ut.

Sulten Northug
Erfaringsmessig er det liten grunn til legge vekt på Northugs resultater under sesongåpningen på Beitostølen fredag, lørdag og søndag. Før VM på hjemmebane i 2010 luntet han for eksempel inn til 49. plass i åpningsrennet her, før han dagen etter ble utslått i prologen på sprinten.

Men i Holmenkollen ble Northug VM-konge med tre gullmedaljer på stafett, femmil og duathlon.

Løpene til helga ser han på som en ren oppkjøring til neste helgs verdenscupstart i Gällivare.

- Jeg er sulten på konkurranser og gleder meg skikkelig til neste helg. Jeg har trent bra inn mot helga, og satser på hardøkter her fredag, lørdag og søndag. Deretter skal jeg lade opp til verdenscupåpningen og få overskudd, sier han.

Resultatene er uviktige
Mageproblemene for to uker siden resulterte i 4-5 dager uten trening, men Northug forsikrer at han kom kjapt til hektene igjen. Han gjør heller ingen endringer i opplegget framover for å ta inn det tapte.

- Hvorfor ønsker du å gå alle løpene her?

- Jeg trenger noen hardøkter som gjennomkjøring. Jeg må gjøre noen vurderinger underveis. Om jeg kjører fire heat i sprinten på lørdag, går jeg kanskje ikke på søndag.

- Hvor viktig er resultatene denne helga?

- De betyr ingenting. Det viktigste er å få noen gode hardøkter. Jeg tror det vil ha god effekt for neste helg, sier Northug.