Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tester ut nytt straffespark-eksperiment: - Dagens system gir en urettferdig fordel

Prøveordning i U17-EM denne måneden. 

NY ORDNING: AC Milan-keeper Gianluigi Donnarumma redder et straffespark mot Juventus. Nå skal det prøves ut en ny ordning i U17-EM. Foto: AP Photo/Alexandra Panagiotidou/NTB Scanpix
NY ORDNING: AC Milan-keeper Gianluigi Donnarumma redder et straffespark mot Juventus. Nå skal det prøves ut en ny ordning i U17-EM. Foto: AP Photo/Alexandra Panagiotidou/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Førstkommende tirsdag starter EM-sluttspillet for kvinner U17 i Tsjekkia, og der skal det prøves ut en helt ny ordning, skriver Uefa.com. Aftenposten har omtalt saken i Norge.

Eksperimentet går ut på en helt ny rekkefølge i straffesparkkonkurranser. I dag er det slik at hvert lag tar annenhver straffe, og statistikken viser at det er en stor fordel å begynne (60 prosent av lagene som starter straffesparkkonkurransen tar seg videre, ifølge Soccermetrics). Uefa vil finne ut om den nye ordningen endrer på det.

«Hypotesen er at spilleren som tar det andre sparket er under større mentalt press, fordi om motstanderens første straffespark er vellykket, kan en bom på det påfølgende straffesparket bety at laget taper kampen, spesielt fra det fjerde paret med straffespark og utover - det vil si fra den 7. og 8. straffen», heter det på Uefas hjemmeside.

I stedet for at hvert lag skyter annenhver gang slik som i dag, starter lag A å skyte, før lag B tar de to neste straffesparkene. Deretter tar lag A de to neste straffesparkene etter det igjen, og slik fortsetter det til vi har en vinner.

Det fungerer på samme måte som tiebreak i tennis, og systemet heter «ABBA». Det skal også testes ut I U17-EM for herrer i Kroatia, som også starter neste uke. Det er fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) som er initiativtaker, og Uefa har bestemt seg for å ta del i det.

IFAB sier at det er økende bevis for at dagens system «gir en urettferdig fordel» til det laget som starter straffesparkkonkurransen.

Dommeren vil som vanlig bruke myntkast til å bestemme i hvilken ende av banen straffesparkkonkurransen skal foregå, og hvilket lag som skal starte. Laget som vinner myntkastet bestemmer om de vil ta det første straffesparket.

Dersom prøveordningen skulle bli en suksess, er det ikke sikkert veien er så lang til vi får se det samme systemet i profesjonell fotball rundt om i Europa.

Slik fungerer det:

1. straffe: Lag A

2. straffe: Lag B

3. straffe: Lag B

4. straffe: Lag A

5. straffe: Lag A

6. straffe: Lag B

7. straffe: Lag B

8. straffe: Lag A

9. straffe: Lag A

10. straffe: Lag B

Dersom det ikke har kommer en avgjørelse etter ti straffer, fortsetter det i samme spor (straffe nummer 11 blir tatt av Lag B, før 12 blir tatt av Lag A osv).