Testet Sundbys ski i all hemmelighet mens Johaug gikk inn til gull

Febrilsk testing dagen før Sundbys gull-løp.

DRAMAET I BAKGRUNNEN: Mens Johaug, Karlsson og Østberg jublet for VM-medaljene foregikk det en febrilsk testing av ski i bakgrunnen for å sikre de norske gutta best mulig informasjon om føreforholdene til dagens løp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRAMAET I BAKGRUNNEN: Mens Johaug, Karlsson og Østberg jublet for VM-medaljene foregikk det en febrilsk testing av ski i bakgrunnen for å sikre de norske gutta best mulig informasjon om føreforholdene til dagens løp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Det var et drama av de sjeldne på langrennsstadion i Seefeld da Therese Johaug og stjerneskuddet Frida Karlsson gjorde opp om gullet tirsdag.

Til slutt sleit Johaug seg inn foran Karlsson med et seint startnummer, og opplevelsen både Johaug og Østberg hadde av skiene sine var at det ble verre og verre utover i løpet.

Samtidig, et annet sted på den samme skistadion, foregikk det febrilsk testing av herrenes ski.

Ingen hemmelighet

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby har ventet lenge, men onsdag fikk han endelig sin første individuelle VM-gullmedalje. Video: NRK. Reporter: Fredrik A. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Foran herreløpet var det nemlig de norske som var i angrepsposisjon, og ikke favoritter slik damene var.

Dermed gjaldt det å finne ut mest mulig av hvordan det skiftende føret påvirket skiene i den delen av løypa herrene skulle gå.

Denne informasjonen kunne være avgjørende for om de norske herrene skulle velge tidlige eller seine startnumre til dagens renn.

For marginene er ørsmå. Til slutt vant som kjent Martin Johnsrud Sundby VM-gull med fattige 2,9 sekunder foran russiske Aleksandr Bessmertnykh.

- Jeg er usikker på om det er det som gjør at han vinner i dag, men det er ikke noen hemmelighet at vi hadde folk underveis i dameløpet i går som dreiv og kjørte nedoverbakker inne her hvert tiende minutt for å finne ut om det lønte seg å starte 14.20 eller 14.35. Det var ikke så store forskjeller, det er tross alt snakk om et kvarter her, men det var informasjon her som jeg satte meg ned og delte med utøverne før jeg dro på lagledermøtet, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Fikk hjelp av GPS

SJOKK: Therese Johaug går ankeretappen for Norge. Det sjokkerer Expressens sportskommentator Tomas Petterson. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Sundby selv innrømmer at det var et ordentlig dilemma om valg av startnummer. De norske kvinnene var helt tydelige på at det ville lønt seg for dem å starte tidligere, men så var også været litt mer overskyet da de gikk, enn det som var meldt før herrenes løp.

- Det var ikke så veldig enkelt valg, det har vært litt fram og tilbake her. Vi har hatt god hjelp av GPS-systemer som har vist oss hvor og når forholdene kunne bli raskere når det slår om fra veldig, veldig bløtt til bittelittegranne kjappere igjen hvis det fryser på. Det har vært litt forskjellig fra dag til dag, men vi tok en sjanse på at det muligens ble litt enklere forhold på slutten. Hvorvidt det ble det har jeg ikke peiling på, sier Sundby selv.

Men både Sundby og Sjur Røthe endte opp med å velge seine startnumre. Didrik Tønseth og Emil Iversen valgte tidligere startnumre, og til slutt ble Tønseth nummer fem, Røthe nummer sju og Iversen nummer ti.

Selv ikke resultatene er lette å bli klok på, bortsett fra at Eirik Myhr Nossums landslag står igjen med nok en verdensmester etter 15-kilometeren.

Forøvrig det fjerde gullet av fire mulige på herresiden.

- Det kan hende han hadde vunnet med mer om han hadde startet tidlig, det vet vi ikke. Men det var ikke tilfeldig at vi valgte å helgardere oss. Jeg spiller alltid med åpne kort, og det var utøverne som fikk velge, sier Nossum.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer