Tet og slutt for søtsak

Klar taktikk bak valg av innerspor.

KUSK TROR PÅ TET. Thor Borg valgte innersporet og er klar for tet fra start til mål med Sweet Case i V75-6 på Jarlsberg lørdag. Foto: HESTEGUIDEN.COM.
KUSK TROR PÅ TET. Thor Borg valgte innersporet og er klar for tet fra start til mål med Sweet Case i V75-6 på Jarlsberg lørdag. Foto: HESTEGUIDEN.COM.Vis mer

Her er sjansen til å vinne enorme gevinster på hest!

Sweet Case som eies og trenes av Trond Thorseth fra Vikersund, holdt oppvisning da hun gjorde konkurrentene til statister i kvalifiseringen til Jarlsberg Grand Prix hoppeavdeling.

Den lekre hoppa har enorme fartsressurser, og er ute på en passende sprintdistanse. Fra et perfekt spor tror vi hun leder fra start til mål.

Hoppa er Dagbladets hovedbanker i V75-omgangen.

Jarlsberg-uken er godt i gang med trav hele fire dager til ende fra onsdag til søndag. Det er folkehav og sommer, selv om sola er mer dekket til av skyer denne gang enn normalt denne helgen.

Det blir uansett flotte hester og sportslige perler på en snor. Hovedløpet Ulf Thoresens minneløp og Ulf Thoresens hoppeløp for de varme 3-åringene er rosinen i pølsa på søndag. Ulf Thoresen, verdens beste travkusk med hjemmebane på Jarlsberg, skal hedres som seg hør og bør.
Hugo Langeweg-traveren Marco di Jesolo er favoritt i åpen klasse, mens Pea Life, som trenes av Per Lennartson, er hoppenes favoritt på festsøndagen.

Bo Westergårds nye stjerne, Navy Seal, som har dukket opp i eliten i rakettfart møter hjemmehåpene Tinita Love, Cromwell og Megaman Neo i Anders Jahres pokalløp. For øvrig et løp som Cromwell vant i fjor.

Men først er det V75 og hovedløpet Jarlsberg Grand Prix lørdag.

Kusk Thor Borg fikk spørsmål av Rikstoto Direktes ekspert Kurt Hella om han trodde Sweet Case kunne forsvare førstesporet, og fikk svar på tiltale under gårsdagens sending på rikstoto direkte.

- Tror du jegi hadde valgt det sporet frivillig hvis jeg ikke trodde det? repliserte Thor Borg.

-Tja, det er ikke godt å si. Men vi skal uansett ha en fin sjanse til å få tet her. Hun er rask fra start. Sporet valgte vi jo, og jeg synes hun har en hyggelig vinnersjanse

-    Hva tror du Thor Borg, blir det tet fra start til mål?

-    Ja, jeg tror det. Hun er rask fra start, og jeg tror vi beholder teten. Da skal det være en god sjanse til å lede helt inn, sier Thor Borg med dårlig skjult optimisme.

-    Du kusker Kendricks Victory i V75-1. Er det en outsider?

-    Ja, han er en outsider, synes jeg. Han kan vinne med klaff, advarer kusk Thor Borg. Det er i samme løp som omgangens

Sweet Case, superhoppa til Trond Thorset  bare danset i fra konkurrentene i kvalifiseringen. Lørdag er hoppa et av de sikreste kortene i V75-spillet.

-    Hva tror du om sjansen lørdag, trener og deleier Trond Thorseth?

-    Alt ser bra ut med Sweet Case, og hun er i fin form. Sporet er perfekt, distansen likeså.

Sweet Case kommer ut med draskylapper denne gang.

Det gikk hum med i Oaksløpet i fjor. Og det fungerte veldig fint, sier Thorseth.

Noen har spekulert i at hoppa er blitt usikker i startfasen bak bilen, da hun har galoppert to ganger. Men Thorseth fjerner mesteparten av grunnlaget for slike spekulasjoner.

-Galoppfaren er ikke stor.

Det har vært uhell som har ført til galoppene. Hun har slått disse hestene før, og jeg tror på en fin vinnersjanse, sier eier og trener Trond Thorseth med base i Vikersund.

-     Du har med stallkameraten Macho som skal ut i V75-1, sjansene?

-    Macho møter for gode hester. Han slet med et ledd i Bergen, og det var kun løpshodet som gjorde at han travet så bra som han gjorde da til tredje. Vi har satt på luftsjekk nå. På Momarken sist fikk han en galopperende konkurrent i fleisen, men avsluttet bra. Langløp passer bra for ham, men jeg tror vel maks på en trippelplass denne gangen, sier Thorseth.

-    Vi slår ikke Global Karanar, mener Trond Thorseth.

Stor og tung favoritt
 
Global Karanar spås en lysende karriere, og en fremtid som elitehest. Coctail Jet-sønnen, som eies og trenes av Nils Kristian Jansen fra Lier og kuskes av Asbjørn Mehla, har en seiersprosent på 80 prosent. 4-åringen startet kun fire ganger i fjor med tre seirer og en annenplass som resultat. I år har den talentfulle hingsten startet kun en gang. Da skvatt han unna til enkel seier.

-    Er alt bra med Global Karanar, Nils Kristian Jansen?

- Ja, det ser bra ut. Han virker å være i orden på alle måter. Han møter mange gode hester, og flere av dem står med flere seirer i raden. Det kan bli tøft. Men Global Karanar har trent fint. Egentlig hadde jeg tenkt å starte ham i et løp på Biri for fjorten dager siden, men da synes jeg han hadde for høy puls i treningsarbeidene. Jeg trener konsekvent med pulsmåler, og er det noen avvik i pulsen er det ofte tegn på en infeksjon i kroppen eller noe annet galt. Nå ser det bra ut. Global Karanar har ikke startet i så mange løp av forskjellige årsaker. For det første har han trengt tid da han er stor og tung, og har vært uferdig. Ellers er han en ordentlig kløne i luftegården, og han fikk et tråsår ute i vinter. Han herjer fælt ute i luftegården sin. Det har vært litt smårusk som feber, men ingenting alvorlig galt med ham. Nå er han kla, forteller Jansen til dagbladet.no.

En lat og en stri favoritt

- I trening er Global Karanar lat og rolig, og det er ikke lett å flytte ham. Trond Thorseth og jeg trente Global Karanar og Sweet Case sammen på Drammen tidligere.  Da måtte Trond stå i vogna for å stagge Sweet Case, mens han ropte til meg at jeg ikke måtte smatte på Karanar, for han hadde sin fulle hyre med å holde henne igjen. Global Karanar ville såvidt flytte seg i 1.35-fart mens Sweet Case ville bare springe, ler Nils Kristian Jansen.

- Så de er to vidt forskjellige typer. 
Det er en fordel at Asbjørn Mehla kjenner ham. Han er litt trå å få svingt opp i volten, stor og tung som han er. Men jeg tror det skal gå bra, sier Nils Kristian Jansen som bare har Global Karanar som løpshest på stallen i Lier. I tillegg har familien en ridehest, samt lillesøster til Global Karanar som er bedekt.

- Jeg tror på en god vinnersjanse om han fungerer som han skal, sier eier og trener Nils Kristian Jansen.

Skal på alle bonger

Global Karanar kan flytte beina. Sist viste han frem 1.11-fart på oppløpet.

- Tror du på en god vinnersjanse med Global Karanar i V75-1, Asbjørn Mehla? 

-    Ja, jeg gjør jo det. Det er klart, han vant et løp av billig verdi sist. Det er helt andre forutsetninger nå. Han har ikke travet mange løpene i sitt liv.
Jeg håper og tror vi vinner.
Han skal med på alle bonger, men vi forlanger ikke seier, sier kusk Asbjørn Mehla.

Asbjørn Mehlas vurdering av sine oppsitt:

Frisli Modi (V75-5) travet et ok løp sist i Drammen. Hun skal med på en gardering med tilsvarende innsats, men hun har ennå til gode å vinne.

Beaks Ocean (V75-6) kan klare en premie i beste fall.

Trym (V75-7) er en outsider bak Kjeltringen. Distansen 2600 meter er ingen fordel, men han traver det også, avslutter Asbjørn Mehla.

Fra Malmø med seiersambisjoner

Nytt av året er at Thor Tholfsens minneløp er et løp for de stallansatte. Mr. Lebo tar den lange turen fra Malmø, og er en luring i V75-1.

Mr. Lebo trenes av dyktige Hans Adielsson, far til en ikke ukjent sulkyartist ved navn Erik Adielsson. De tar neppe den lange turen helt fra Malmø for å kjempe om knapper og glansbilder. Mr. Lebo skal ut i V75-2 som er Thor Tholfsens minneløp. Nytt av året er det at løpet er et løp for stallansatte, og Mr. Lebo skal kuskes av lovende Truls S. Glittum.

-    Mr. Lebo trener fint om dagen. Jeg synes det er vanskelig å vurdere ham opp mot hester som er helt ukjente for meg. Men jeg mener Mr. Lebo skal være forbedret, og jeg håper det skal rekke en bit, sier trener Hans Adielsson.
-    Jeg er spent på hva han kan utrette her, men det er lettere for dere som kjenner hestene han møter å vurdere ham opp mot disse, sier Malmø-treneren.

-    Mr. Lebo er i alle fall forbedret i trening, forteller Adielsson.

En alenebong kan vinne 46 millioner i V75-omgangen fra Jarlsberg travbane lørdag.