Tett hjemme på «Påttå»

Erik Nevland og Viking er Tippeligaens minst effektive lag. Bare 17 prosent av sjansene blir vekslet inn i tellende scoringsvaluta.

Hjemme på nye flotte Viking stadion - «Påttå på Jåttå» (Potta på Jåtta. red.anm.) - er det nesten full stopp for de mørkeblå. Bare fem mål på fem hjemmekamper (fire poeng) er fasiten.

Ikke godt nok

-  Dagbladets fotballbørs viser at Stavanger-laget per i dag - etter 10 spilte Tippeligarunder - sliter mest av alle med å omsette sjansene sine i mål.

Toppscorer Erik Nevland (2 mål) prøver å forklare:

-  Det er ikke godt nok. Vi er ikke flinke til å sette de sjansene vi får. Men en del av forklaringen er også at vi ikke skaper nok virkelig store sjanser. Mange sjanser er av typen der marginene avgjør om det blir mål. Sjøl hadde jeg et par «100-prosent-sjanser» mot Molde i første kamp, men det er vel også de eneste. Så problemet ligger også litt lenger tilbake på banen, sier Nevland til Dagbladet.

Må fighte

Viking-spissen mener et av lagets store problem denne sesongen har vært at de ikke greier å score det viktige førstemålet i kampene. Og da særlig i hjemmekampene hvor Viking bare én gang har tatt ledelsen.

-  Når vi ikke har greid å score på de første tjue minuttene, så har vi hatt tendens til å få et mål mot oss. Og da må vi fighte, sier Nevland som blant annet tenker på Vikings massive etter-pause-kjør mot Bodø/Glimt der bare en sein utlikning reddet poenget.

Lyn best

I den andre enden av skalaen ligger Lyn. Ifølge Dagbladets fotballbørs ligger effektivitetsprosenten på 30 prosent.

Oslo-laget har scoret 12 mål på 10 kamper. Men Espen Olafsen og Hans Knutsens menn har også skapt færrest sjanser (40). Midtstopper Tommy Berntsen er en smule overrasket over effektiviteten i Lyn.

-  Jeg hadde ikke trodd det. Men det går også litt på hva som ligger bak tallene, sier Berntsen.

Eks-kapteinen tror Lyn skaper så store sjanser at de dermed får god uttelling.

-  Vi kommer kanskje til få sjanser, men en del av dem er store. Man kan skape 8-9 brukbare sjanser uten å score, men skaper man én 100-prosent-sjanse og scorer, er det det som teller, sier han

MÅLTØRKE: Erik Nevland har vært en sikker leverandør av scoringer for Viking de siste åra. I år går det tråere.