Tett og hett for Sebastian Kartfjord

- Det er det jeg er mest spent på, forteller han.

• Seks spørsmål og svar: Møt BMX-rytteren Sebastian Kartfjord 

Full intensitet på sykkelen og korte pauser i trykkende varme. Sebastian Kartfjord (21) vet det blir hett under hjelmen i den nye OL-grenen BMX.

Kartfjord og resten av BMX-rytterne får det både varmt og hektisk når de debuterer i OL onsdag. Kun 13 minutters pause får de før de må sykle et nytt heat.

- Det er det jeg er mest spent på. Det kommer til å bli hardt i varmen når det bare er 13 minutter mellom hvert løp, sier Kartfjord til NTB.

På tirsdagens trening skal Sandnes-gutten teste en kjølevest til å bruke etter målgang. - Kjølevesten kan han komme til å bruke. Da må vi stå i mål når han kommer. Det blir viktig å komme seg inn i depotet med aircondition, sette seg på sykkelen for å få vekk syra i beina og få i seg nok drikke. Han har vanligvis mye lengre tid mellom løpene, forteller trener Petter Dalen.

- Alt kan skje

32 ryttere er med i OL. I kvartfinalene sykles tre heat mot de samme rytterne. De fire beste sammenlagt går videre til neste dags semifinaler med samme opplegg. I finalen er det kun ett løp med åtte ryttere.

- Alt kan skje. Det ser man ofte i VM og EM. Folk gjør feil, og av og til kommer det noen overraskelser, forteller det norske OL-håpet.

I FARTA: Sebastian Kartfjord deltar for Norge i den nye OL-grenen BMX. Her tester han løypa hvor han skal i aksjon på torsdag klokka 03.00 norsk tid. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
I FARTA: Sebastian Kartfjord deltar for Norge i den nye OL-grenen BMX. Her tester han løypa hvor han skal i aksjon på torsdag klokka 03.00 norsk tid. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Selv mener han det er realistisk å håpe på en plass i semifinalen.

- Det er de 32 beste i verden som er med. Når jeg sykler det jeg er god for, kan jeg komme videre. Da er jeg fornøyd. Da har jeg prestert, sier Kartfjord.

Startbakken i Beijing er høyere enn i vanlige BMX-konkurranser. Rytterne vil ha en hastighet på rundt 50 km/t i bunn av bakken. Løpet er over på 30-40 sekunder.- Starten er vesentlig høyere her enn i for eksempel VM, og det er litt uvant. Det er annerledes å hoppe i 50 km/t enn i 25. Men du kan ikke være redd. Det gjelder å være litt frekk. Ta de sjanser du kan ta, men ikke ta noen som kan ødelegge. Du må også treffe på hoppene for å holde flyten, forklarer Kartfjord.

Ny OL-gren

BMX er på OL-programmet for første gang i Beijing. Kartfjord og co. skal fenge de unge tilskuerne med fartsfylte, tette og spennende dueller på 20 tommers hjul.

- Jeg håper det. Det høres ut på dere som at det ser litt tøft ut også, sier 21-åringen til journalistene som har møtt opp ved BMX-anlegget i Beijing.

- Det er kanskje litt annerledes enn andre øvelser i OL. Mer ungdommelig, mener Kartfjord, som sammenligner BMX-racing med sprintlangrenn og boardercross.

Dalen tror også idretten kan slå an i Beijing-lekene.

Tett og hett for Sebastian Kartfjord

- Det skjer noe hele veien. Det er spektakulært, med store hopp, og ungdommen synes det er kult. Rytterne sykler som om det skulle vært med livet som innsats, sier Dalen til NTB.