Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard hylles av lokalpressen

Tett på Ødegaard: - Galskap

Martin Ødegaard blomstrer på La Ligas yngste lag, og vekker oppsikt med sine ukjente ferdigheter. Snart kan det være Real Madrid som får dratt nytte av den fremadstormende nordmannen.

LAGSPILLER: Martin Ødegaard (20) er omringet av jevnaldrede, talentfulle spillere. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos
LAGSPILLER: Martin Ødegaard (20) er omringet av jevnaldrede, talentfulle spillere. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos Vis mer
  • Real Sociedad - Real Betis, søndag kl. 14

Man kan trygt si at Martin Ødegaard har tatt La Liga med storm. Før var han mest kjent som en lovende Real Madrid-tenåring. Nå dominerer han for konkurrenten Real Sociedad, og ble premiert som månedens beste spiller i ligaen.

Det grundige analysenettstedet whoscored.com mener Ødegaard har vært La Ligas åttende beste spiller så langt. Det tegnes et bilde av en 20-åring som allerede har etablert som i toppen, og journalist i lokalavisa, Eneko Perez, sier det er vanskelig å argumentere mot at nordmannen har vært blant ligaens beste til nå.

- Helt klart, det er jeg enig i, i hvert fall akkurat nå. Martin har et stort ferdighetsregister og er svært talentfull. Det har vært imponerende å se hvordan han har tilpasset seg La Liga. Det er en nytelse å se ham spille fotball, sier Perez til Dagbladet. Han jobber som journalist for El Diario Vasco - avisa som følger Real Sociedad tettest av alle.

SPESIELL PREMIE: Martin Ødegaard ble nylig kåret til månedens spiller. Video: Real Sociedad TV. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Vanskelig å stoppe

Den imponerende starten kommer også med en bakside, tror Perez. En bakside for Real Sociedad. Ødegaard er på utlån fra Real Madrid i 1+1 år, som er normen for låneavtaler i Spania.

Nå tviler lokaljournalisten på at den baskiske klubben får beholde ham i mer enn én sesong.

- Helt ærlig, så tror jeg ikke at Martin blir her i to år, selv om klubbene egentlig har en avtale seg imellom. Hvis han fortsetter å spille så godt og «La Real» holder seg i toppen av La Liga, tror jeg Real Madrid vil være interessert i å hente ham tilbake. Det blir vanskelig å stoppe at det skjer.

Ung revolusjon

«La Real» sin framgang har kommet med La Ligas yngste spillertropp. Ingen lag har en lavere gjennomsnittsalder enn baskerklubben, og flere av lagets mest framtredende spillere er også blant de yngste.

Kun fem spillere har vært på banen i samtlige åtte kamper denne sesongen. Klart eldst er Willian José (27), mens Mikel Merino (23), Mikel Oyarzabal (22), Martin Ødegaard (20) og Alexander Isak (20) alle er i starten av 20-åra. Andre framtredende spillere er Adnan Januzaj (24), Igor Zebeldia (22), mens veteranene Miguel Moya (35) og Nacho Monreal (33) trekker gjennomsnittsalderen betraktelig opp.

Gjennomsnittsalderen på dem som har fått spilletid denne sesongen er 24,8 år. Perez forteller at dette er en bevisst strategi fra klubben.

- Det er fakta at Real Sociedad har satset på unge spillere, og da spesielt de siste ti åra. De har lang tradisjon med å gi spillere fra akademiet sjansen, som for eksempel Álvaro Odriozola (Real Madrid), Antoine Griezmann (Barcelona), Inigo Martinez (Athletic Bilbao) og 17-åringen Ander Barrentxea, som fortsatt spiller i klubben. Ødegaard er 20 år gammel, og både denne byen og denne klubben er perfekt for ham. Det er vakkert å se et så ungt og lovende lag, og supporterne er veldig gira på det som skal skje denne sesongen.

- Galskap

Ødegaards tekniske ferdigheter har vært åpenbare helt siden han debuterte i Eliteserien som 15-åring. Noe som derimot har overrasket mange, er ungguttens enorme løpskapasitet. Statistikken viser at Ødegaard nesten alltid er blant dem som løper lengst i løpet av en kamp.

- Jeg er veldig overrasket, sier Perez.

- Det er galskap at han kan løpe rundt over hele banen på slutten av kampen. Han har avslørt til meg at han er svært nøye på hva han putter i seg og hvordan han trener. Martin er ikke lenger den tynne gutten som kom til Madrid i 2015. Han er i svært god form.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media