- Tettey har tatt massive klyv

Sier Hareide om sin mulige Martin-erstatter.

• Folkets landslag: Hvem mener du Hareide bør velge fra start? Ta ut ditt lag nederst i artikkelen!

(Dagbladet.no): Landslagskaptein Martin Andresen er definitivt ute mot Tyrkia. Alexander Tettey ble drillet i den sentrale ankerrollen på dagens trening, med Christian Grindheim og Bjørn Helge Riise som indreløpere.

Selv om Åge Hareide ikke vil offentliggjøre det endelige laguttaket før på kampdagen, protesterte han ikke da han på dagens pressetreff på SAS-hotellet ble stilt spørsmål om Tettey i ankerrollen.

- Tettey har tatt massive klyv i det siste. Han er ung og har en spennende framtid, spesielt i den rollen om han får rendyrke den, sier Hareide.

- Jeg er klar

Landslagssjefen er heller ikke redd for at nervene skal spille Tettey et puss om han får A-lagsdebuten fra start i kampen som kan avgjøre Norges EM-skjebne.

- Om du kaster de unge gutta ut på dypt vann, svømmer de ganske kjapt, sier han.

- Jeg er klar hvis jeg får spille, sier Alexander Tettey.

- Tettey har tatt massive klyv

Han kommer fra to kanonkamper mot Valencia med Rosenborg. Og sjøltilliten fra de kampene har han med seg inn i landslaget.

- Jeg har med meg innstillingen, sier han om hva han kan tilføre Norge.

Martin med som rådgiver

Martin Andresen blir med troppen videre selv om han er skadd, og Åge Hareide ser gjerne at Martin kan være en slags rådgiver for den som overtar plassen hans.

- Hva jeg kan bidra med avhenger av hvem som skal spille der, sier Andresen.

- Defensivt er det en del greie oppgaver å forholde seg til, men offensivt avhenger rollen av spillertypen som skal spille der, mener han.

Alexander Tettey hører gjerne på råd fra rutinerte Martin, men minner om at han ikke blir noen kopi.

- Martin har sin stil, jeg har min, sier 21-åringen.

ERSTATTER MARTIN: Martin Andresen spiller ikke mot Tyrkia. Alexander Tettey ser ut til å bli erstatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
ERSTATTER MARTIN: Martin Andresen spiller ikke mot Tyrkia. Alexander Tettey ser ut til å bli erstatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer

En ny dimensjon

Blant de åpenbare forskjellene på de to er hurtigheten. For mens dette er en av Martin Andresens få svakheter på banen, er det blant de fremste våpnene til Tettey. Det vil gi Norge en ny dimensjon i den sentrale rollen.

- Han har veldig gode fysiske forutsetninger. Han er rask, har god løpskapasitet og er sterk defensivt. I tillegg er han i veldig god form, han har spilt godt i Champions League, skryter Martin Andresen.

Heller ikke kapteinen er bekymret for alderen til Tettey.

- Alle som er her er klare for å spille kamp, fastslår Andresen.

- Folk vil bli overrasket

Lørdagens vikarkaptein John Carew er også imponert av den unge RBK-eren.

- Tettey er veldig bra. Han har et flott steg, fart og ferdigheter. Det gjelder både han og Per Ciljan Skjelbred, sier Carew.

- Tettey har tatt massive klyv

Den av veteranene i landslagstroppen som trolig har sett Tettey mest på nært hold, Vidar Riseth, har stor tro på landslagssukess for lagkameraten.

- Tettey har vokst utrolig. Etter min mening er han uten tvil klar for rollen. Du er ikke talent lenger når du har passert 20 år, da er du klar. Det ser vi i andre land også. Velger Åge å bruke Tettey, tar han det på strak arm, sier han.

Og legger til:

- Jeg har veldig god tro på ham. Folk vil bli overrasket.

HAR ÅGES TILLIT: Åge Hareide tror Tettey vil svømme godt om han blir kastet ut på dypt EM-vann lørdag.
FORTSATT YNGST: Som en av landslagets yngste, er Alexander Tettey fortsatt bæregutt etter treningene. Her med en stor utstyrsbag på skulderen etter dagens trening.