Tettey med advarsel til Italia og Kroatia

- Vi sparte krefter mot Malta.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Alexander Tettey fikk sin ilddåp som landslagsspiller i Norges skjebnekamp mot Tyrkia i 2007.

Det gikk ikke så bra.

- Det var en tung dag, sa Tettey til Dagbladet den gang.

Trønderen var på det tidspunktet en ung Rosenborg-spiller som overraskende nok ble kastet til ulvene da Martin Andresen måtte melde forfall.

Det endte med 1-2-tap på Ullevaal i en forestilling hvor Nihat Kavechi og Emre senket Norge. Dermed gikk Tyrkia til EM på bekostning av Norge.

Åtte år senere fikk en langt mer rutinert Tettey, nå Premier League-proff, muligheten i en ny skjebnekamp.

SCORET: Alexander Tettey dro fra Ullevaal i et helt annet humør enn hva han gjorde i en tilsvarende viktig kvalifiseringskamp mot Tyrkia i 2007. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SCORET: Alexander Tettey dro fra Ullevaal i et helt annet humør enn hva han gjorde i en tilsvarende viktig kvalifiseringskamp mot Tyrkia i 2007. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det gikk langt bedre.

Manglet erfaring Tettey scoret det viktigste førstemålet i oppgjøret som Norge vant 2-0 over Malta.

- Jeg fikk ballen på bakerste stolpe og skjøt på keeper. Så fikk jeg den i retur og den gikk i mål. Jeg er veldig glad for scoringen, sier Tettey til Dagbladet.

Åtte år etter marerittkampen mot Tyrkia, ble Malta-kampen en opplevelse som minnet mer om en drøm.

- Jeg hadde ikke så mye erfaring på det tidspunktet. Det meste var nytt og annerledes enn det jeg var vant med i Rosenborg. Landskampen kom på litt feil tidspunkt, men det har jeg glemt nå, sier Tettey.

- Det var veldig moro å score mot Malta. Det er alltid en veldig god følelse. Det var skikkelig deilig, sier Norwich-spilleren.

Sparte krefter Enda deiligere kan det bli om Norge slår Italia på tirsdag. Midtbanespilleren har allerede reflektert over hvordan det vil føles.

- Hvis vi klarer det, blir jeg sinnsykt, utrolig glad, sier Tettey og smiler omtrent så bredt som det er mulig.

- Det har jo ikke skjedd siden 2000. Jeg så noen av kampene da. Det hadde vært gøy å oppleve det.

Tettey vil med sin løpskapasitet og fysikk få en nøkkellrolle på Norges midtbane. I så måte kommer han med advarsel til Italia og Kroatia.

- Vi sparte krefter mot slutten av Malta-kampen for å være så klare som mulig mot Italia. Det er den kampen som virkelig gjelder. Vi er skikkelig klare, advarer Tettey.

Italienerne blir neppe veldig skremt av den grunn, all den tid de allerede er kvalifiserte for EM. Kroatene derimot er avhengig av norsk poengtap i Roma og frykter nok at et halvmotivert Italia kan tape mot Norge.

- Vi håper å utnytte det, sier midtbanespilleren.