PÅ PLASS I NORGE:  Alexander Tettey og Norge forbereder vennskapskamp mot Sverige mandag. Her fra pressetreffet på Lillestrøm i går.
PÅ PLASS I NORGE: Alexander Tettey og Norge forbereder vennskapskamp mot Sverige mandag. Her fra pressetreffet på Lillestrøm i går.Vis mer

Tettey om rasismesaken: - Du kan ikke styre dumheten

Kroatia straffet etter kamp mot Norge.

LILLESTRØM (Dagbladet): Kroatia får ikke ha tilskuere mot Italia neste fredag. Årsak: Kinaputter og rasisme på tribunen da laget spilte mot Norge i forrige kamp.

Dagbladet vet at tre ulike representanter fra Norges Fotballforbund reagerte på apelyder rettet mot Alexander Tettey under kampen lørdag 28. mars. Disse lydene skal også delegaten til Det europeiske fotballforbundet UEFA ha registrert.

Tettey og Norge forbereder nå vennskapskamp mot Sverige mandag.

Norwich-spilleren sier:

- Jeg var fokusert på kampen, og fikk ikke med meg noe av det som skjedde. Men har det skjedd noe sånt, så hører det ikke hjemme på fotballbanen.

Høye smell Det som er klart, er at Kroatia må spille for tomme tribuner. Toppkampen i gruppe H i EM-kvaliken går i Split.

UEFAs disiplinærkomité straffer nasjonen for at tilhengerne var rasistiske, og at de kastet såkalt pyroteknikk. Kroatia vant 5-1, og dette ble feiret med høye smell.

Forbundet må også betale en bot på 475.000 kroner.

- Jeg er hundre prosent ærlig når jeg sier at jeg ikke oppfattet noe. Det var kamp, kamp, kamp - så jeg kan ikke si så mye, påpeker Tettey.

- Har du opplevd personangrep tidligere?

- Nei, det har aldri skjedd, i alle fall som jeg vet. Men dumheten til enkeltpersoner kan du ikke styre. Sånn er verden: Du kan ikke styre alt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffemulighet Straffen mot Kroatia ble kjent 8. april. I sin uttalelse fra kampen henviser UEFAs kontroll-, etikk og disiplinærorgan til artikkel 14, som gir dem muligheten til å straffe europeiske forbund og klubber for «rasisme, annen diskriminerende oppførsel og propaganda».

I dette tilfellet har altså UEFA oppgitt at det var rasisme som førte til straff. Handlingen beskrives slik i paragraf 1 i disiplinærreglementets artikkel 14:

«Å fornærme menneskeverdet til en person, uansett grunn, inkludert hudfarge, rase, religion eller etnisk opprinnelse.»

Da Dagbladet ba UEFA presisere om straffen stammet fra lyder mot en enkeltspiller - eller om det var generelle sanger fra tribunen - svarte mediekontoret kort:

«Rasistiske tilrop/oppførsel fra tribunen.»

Ukjent omfang Svein Graff, medieansvarlig for A-landslaget, sier:

- Rapporten til UEFA beskriver at det var bruk av knallskudd og bluss, og at det var rasistiske tilrop mot spillere. Hvilke spillere, og omfang, sitter ikke jeg på detaljer om. Jeg har ikke forutsetninger for å mene noe annet enn det som står i rapporten.

Kroatias fotballforbund - på sin side - er forbannet:

- Vi er knust over denne avgjørelsen. Det ødelegger for Kroatias internasjonale rykte, sier fotballpresident Davor Suker.

Også sportslig vil Kroatia lide, uten støtte fra et fanatisk hjemmepublikum. Laget leder gruppe H og har 13 poeng. Italia og Norge følger med henholdsvis elleve og ni poeng.

Gleder seg Tettey lar imidlertid ikke det som skjedde i Kroatia overskygge en strålende periode som fotballspiller. Norwich rykket nylig opp i Premier League. Den neste uka venter landskamper mot Sverige og Aserbajdsjan.

Tettey sier:

- Jeg har hatt det bra hele året, og toppet det med opprykk. Jeg gleder meg til å møte Sverige og min gamle sjef, Erik Hamrén. Men Aserbajdsjan er den viktigste kampen. Vi er blant de tre beste lagene i gruppa. Troen på at vi kan komme til EM i Frankrike neste år er absolutt til stede.

STORTAP:  Det norske laget ble kjørt over av Kroatia og tapte 5-1. Alexander Tettey helt til høyre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORTAP: Det norske laget ble kjørt over av Kroatia og tapte 5-1. Alexander Tettey helt til høyre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer