Tevez-dom kan koste West Ham 300 mill

Sheffield U. vant.

(Dagbladet.no): Carlos Tevez’ spill for West Ham i 2006-07 sesongen kan enda en gang komme til å koste den engelske Premier League-klubben dyrt.

Nå har en uavhengig domstol funnet West Ham skyldig i å ha brukt Tevez i denne perioden. Sheffield United, som rykket ned på bekostning av West Ham, krever kompensasjon, og kravet skal ligge på hele 300 millioner kroner, ifølge Daily Mail.

Størrelsen på kompensasjonen er satt på bakgrunn av tapte TV- og markedsføringsinntekter, sammen med bonusutbetalinger for ligaplasseringer.

Også tap på spillersalg er lagt vekt på, i og med at spillere var kontraktsbundet til å kunne forlate klubben for halvparten av markedspris ved nedrykk. Resten av kravet er for tapte billettinntekter og andre kommersielle aktiviteter.

Tvangssalg?


West Ham ser altså ut til å måtte betale en enorm sum penger, og det kan være grunnen til at de var forberedt på å ofre mange spillere i sommer.

Fredrik Ljunberg satt med en uforsvarlig høy, ukentlig gasje, og klubben betalte spilleren hele 60 millioner kroner for å få ham vekk.

De solgte Bobby Zamora til Fulham, mens Anton Ferdinand og George McCartney dro til Sunderland mot trener Curbishleys ønske.

REDDET WEST HAM:
Her redder Carlos Tevez West Ham fra nedrykk, mot sine nåværende lagkamerater i Manchester United, i sesongavslutningen. Nå står West Ham overfor et krav på kompensasjon fra Sheffield United, som rykket ned som en følge av målet. De mener at Tevez var ulovlig registrert og aldri skulle vært på banen for å redde West Hams skinn. Foto: Jon Super, AP/SCANPIX
REDDET WEST HAM: Her redder Carlos Tevez West Ham fra nedrykk, mot sine nåværende lagkamerater i Manchester United, i sesongavslutningen. Nå står West Ham overfor et krav på kompensasjon fra Sheffield United, som rykket ned som en følge av målet. De mener at Tevez var ulovlig registrert og aldri skulle vært på banen for å redde West Hams skinn. Foto: Jon Super, AP/SCANPIX Vis mer

Dette var forøvrig dråpen som fikk begeret til å renne over for Curbishley. Han forlot klubben i protest tidligere denne måneden.

I tillegg kvittet klubben seg med John Pantsil, Richard Wright og Norberto Solano. Det spekuleres også i at ytterligere syv toppspillere ble gjort tilgjengelige for salg, med Dean Ashton, Craig Bellamy og Scott Parker som de største stjernene, skriver The Guardian.

Ulovlig registrert


I april 2007 ble West Ham ilagt en bot på 66 millioner kroner, den største boten i engelsk fotballhistorie. Bakgrunnen for dette var at Tevez, sammen med landsmannen Mascherano, delvis var eid av Media Sports Investment. Tredjeparts eierskap var ikke lov ifølge Premier Leagues regler, og Tevez’ registrering var derfor ulovlig.

West Ham slet i bunnen av ligaen, og risikerte å bli fratatt poeng. De slapp imidlertid unna dette, og argentineren Tevez fikk i tillegg spille resten av sesongen. Han svarte med å storspille i sesongavslutningen og reddet klubben med sin avgjørende scoring mot Manchester United i siste kamp.

Til forargelse for Sheffield United, som endte tre poeng bak med bedre målforskjell, og måtte ta den tunge veien ned én divisjon.

Småpenger i forhold

Sheffield United har altså ikke lagt fra seg hendelsene, og tok saken for domstolene. De mente at Tevez alene sto for minimum tre av West Hams poeng i avslutningen, og at det var West Ham, og ikke United som skulle rykket ned én divisjon.

De har nå fått medhold i saken, og boten på 66 millioner blir som småpenger å regne i forhold til det antatte kompensasjonskravet på 300 millioner.

Dette er nok et stort slag for den nyinnsatte manageren, Gianfranco Zola, som kun har ledet West Ham i én kamp. Med et påstått krav på 300 millioner mot klubben kan det bli vanskelig å utvikle «Hammers» i den retningen manageren ønsker.

Tevez-dom kan koste West Ham 300 mill
<B>GIKK AV:</B> Alan Curbishley, tidligere West Ham-manager, gikk av som en følge av ledelsens spillersalg mot hans vilje. Nå kan det se ut som om grunnen til salgene kan være det kommende kravet på angivelig 300 millioner kroner.