Tevez kan glemme regelen som ville tvunget City i kne

«10-prosentregelen» har skapt trøbbel for storklubber før.

PÅ BENKEN I KVELD: Carlos Tevez starter kampen på benken når Manchester City tar imot Chelsea i kveld. Foto:  REUTERS/Phil Noble/Files
PÅ BENKEN I KVELD: Carlos Tevez starter kampen på benken når Manchester City tar imot Chelsea i kveld. Foto: REUTERS/Phil Noble/FilesVis mer

(Dagbladet): Carlos Tevez sitter på benken når Manchester City i kveld får besøk av Chelsea på Etihad Stadium.

Hva slags mottakelse argentineren vil få om han kommer utpå er uvisst, men de færreste tror den blir spesielt hjertelig etter alle problemene han har forårsaket siden i fjor høst.

Enkelte har stusset over at Roberto Mancini har sluppet Tevez inn igjen i varmen, og TV 2-kommentator Øyvind Alsaker sa til Dagbladet i går at det var lett å mistenke at eierne hadde en finger med i spillet.

Kanskje skyldes noen av spekulasjonene den såkalte tiprosentregelen til FIFA. Den handler om at «etablert førstelagsspiller som har spilt i færre enn ti prosent av de offisielle kampene kan terminere kontrakten før tida av saklige, sportslige grunner» (se punkt 15 i dette FIFA-dokumentet).

Ble frosset ut
Tevez har bare spilt fire kamper for City denne sesongen, og nektet som kjent å la seg bytte innpå i Champions League-kampen mot Bayern München 28. september i fjor. Etter det har han ikke spilt ett minutt.

- For meg er han ferdig, sa Mancini etter Bayern-kampen.

Engelske aviser som Daily Telegraph og Daily Mail har imidlertid hevdet at City kan bli tvunget til å bruke Tevez igjen, for å hindre at han kan benytte seg av den spesielle regelen. I desember 2009 ble Lazio nødt til å slippe Goran Pandev helt gratis, kort tid etter at de hadde avvist et bud på 13 millioner euro fra Zenit St. Petersburg.

Pandev ble frosset ut av førstelaget etter en konflikt med klubbpresident Claudio Lotito, og fikk ikke engang trene sammen med lagkameratene. Med FIFA-reglementet i hånd gikk Pandev til retten og fikk medhold. Ikke bare fikk han forlate klubben til fordel for Inter - Lazio måtte betale ham 160 000 euro i erstatning også.

- Har fraskrevet seg retten
Carlos Tevez kan imidlertid glemme å oppnå det samme. Det fastslår ekspert på fotballjus, advokat Kenneth A. Leren.

BLE FROSSET UT: Goran Pandev bøttet inn mål for Lazio, men havnet i konflikt med klubbpresidenten og ble frosset ut av førstelaget. Til slutt fikk han rettens medhold i at han kunne terminere kontrakten. Foto:  (AP Photo/Massimo Pinca)
BLE FROSSET UT: Goran Pandev bøttet inn mål for Lazio, men havnet i konflikt med klubbpresidenten og ble frosset ut av førstelaget. Til slutt fikk han rettens medhold i at han kunne terminere kontrakten. Foto: (AP Photo/Massimo Pinca) Vis mer

- Her vil jo årsaken til at han har spilt under ti prosent ligge hos ham selv, og da kan han ikke komme etterpå og tvinge gjennom en overgang. Han kommer nok ingen vei med den, sier Leren til Dagbladet.

Tevez har blant annet vært på tjuvperm til Argentina i flere måneder, og i februar forklarte han at Mancini har behandlet ham som en hund.

- Har han fraskrevet reg retten til å benytte seg av tiprosentregelen?

- Ja, det har han gjort. Det heter at det skal være «sporting just cause», altså sportslig saklig grunn. Når man da gjør som Tevez har gjort, er ikke grunnen regnet som saklig. Han har selv sørget for å spille under ti prosent av kampene. Det er ikke saklig grunn for ham å tvinge gjennom et klubbskifte, sier Leren.

LANG FERIE: 14. februar landet Carlos Tevez i Manchester igjen, etter en lang tjuvperm. Foto:  (AP Photo/Jon Super)
LANG FERIE: 14. februar landet Carlos Tevez i Manchester igjen, etter en lang tjuvperm. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer