Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

The Sun får ikke trykke navnet på den utro spilleren

Tapte i retten i ettermiddag.

NESTEN I SENTRUM: Glamourmodellen og Big Brother-kjendisen Imogen Thomas spiller en av hovedrollene i skandalen som preger britiske medier for tiden. Hun skal ha hatt et forhold til en gift fotballprofil i seks måneder, og retten hindrer historien å komme ut. Foto: Ian Gavan/Stella Pictures
NESTEN I SENTRUM: Glamourmodellen og Big Brother-kjendisen Imogen Thomas spiller en av hovedrollene i skandalen som preger britiske medier for tiden. Hun skal ha hatt et forhold til en gift fotballprofil i seks måneder, og retten hindrer historien å komme ut. Foto: Ian Gavan/Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Den britiske tabloidavisa The Sun mislyktes i sitt forsøk på å få hevet den såkalte «gagging order»-en som hindrer mediene i å trykke navnet på en kjent engelsk fotballspiller involvert i en utroskapsskandale.

I helga identifiserte en skotsk avis spilleren ved hjelp av et dårlig sensurert bilde, og britiske aviser har fulgt opp med kraftige angrep på rettsordren. The Independent slo fast at hele loven nå er blitt en farse.

The Sun gikk altså et steg lenger, til retten, for å få saken vurdert. Ifølge Sky News opprettholdes likevel vernet av spillerens identitet.

- Det har aldri blitt hevdet at publisering av denne informasjonen har noen legitim offentlig interesse. Rettens oppgave er å beskytte fordringshaver, og spesielt vedkommendes familie, fra trakassering så lenge som mulig, sier dommer Eady i sin uttalelse.

Dermed risikerer fortsatt de som velger å identifisere spilleren rettslig forfølgelse.

Uutholdelig
Utroskapsskandalen har utviklet seg til en mediedebatt i Storbritannia.

Statsminister David Cameron måtte tidligere i dag erkjenne at situasjonen rundt såkalte «super injunctions» kan ha gått for langt, og at situasjonen slik den er i dag er «uutholdelig».

Han understreket imidlertid at loven må følges, men samtidig at han var bekymret for at dommerne hadde gått for langt. Fra det britiske rettsvesenet rettes det sterk kritikk mot mikrobloggnettstedet Twitter, som betegnes som «helt ute av kontroll».

TIL ANGREP: Britiske aviser er ikke nådige i sin kritikk av rettsvesenet.
TIL ANGREP: Britiske aviser er ikke nådige i sin kritikk av rettsvesenet. Vis mer

- Da statsministeren på frokost-TV innrømmet at han vet hvem fotballstjernen er, er det på tide at rettsvesenet gjør det rette og avslutter en situasjon der leserne til noen aviser, men ikke andre, får lov til å kjenne den dårligst skjulte hemmeligheten i vårt land, sa The Suns talsmann da han forklarte hvorfor avisa gikk til Høyesterett.

Millioner vet
På Twitter har fotballspillerens navn allerede blitt offentliggjort for flere millioner brukere verden over.

Høyprofilerte twitrere, som et tungt CNN-anker, er blant dem som har identifisert spilleren. Bare CNN-profilen alene har over 700 000 følgere.

Og nettopp dette er paradokset for britiske medier: De får ikke skrive om det «alle» snakker om.

Den aktuelle stjernespilleren er ikke alene. Rundt 30 Premier League-stjerner skal de siste to årene ha gått rettens vei for å hindre utroskapsskandalene fra å nå avisforsidene, og det samme gjelder en lang rekke kjendiser.

MISLYKTES: The Sun i britisk rett.
MISLYKTES: The Sun i britisk rett. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media