Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

The Sun-forsiden i dag: «The real truth»

- Vi er dypt skamfulle og virkelig lei oss.

- SKAMFULLE: The Sun-redaktør Dominic Mohan sier i dagens utgave av avisa at The Sun er dypt skamfulle for den usanne historien noen dager etter Hillsborough-tragedien i 1989 der 96 Liverpool-supportere mistet livet. Foto: BEN STANSALL / AFP / NTB SCANPIX
- SKAMFULLE: The Sun-redaktør Dominic Mohan sier i dagens utgave av avisa at The Sun er dypt skamfulle for den usanne historien noen dager etter Hillsborough-tragedien i 1989 der 96 Liverpool-supportere mistet livet. Foto: BEN STANSALL / AFP / NTB SCANPIX Vis mer


(Dagbladet): Avisa The Sun har vært forhatt og boikottet av Liverpool-tilhengere siden Hillsborough-tragedien i 1989.

På en beryktet forsiden med overskriften «The Truth» (Sannheten) gjenga avisa følgende påstander:

«Noen fans stjal fra ofrenes lommer», «noen fans urinerte på modige politimenn» og «noen fans banket opp politimann som ga førstehjelp».

I går ble det framlagt tusenvis av dokumenter som fastslo det etterlatte og Liverpool-fans har kjempet for å få offisielt bekreftet i 23 år: Klubbens supportere hadde ikke skylda for Hillsborough-tragedien der 96 mennesker mistet livet våren 1989.

- Dypt skamfulle I dag følger The Sun opp med en forside der de beklager under overskriften «The Real Truth» (Den egentlige sannheten) og underpunktene:

«Politiet svertet Liverpool-fansen for å fraskrive seg skylda», «41 liv kunne blitt reddet, viser ny undersøkelse», «The Sun: Vi beklager dypt de falske opplysningene» og «Familiene til 96 ofre krever rettssak».

FAKSIMILER: The Sun 19. april 1989 og The Sun i dag, 13. september 2012.
FAKSIMILER: The Sun 19. april 1989 og The Sun i dag, 13. september 2012. Vis mer

- For 23 år siden gjorde The Sun en grusom tabbe. Vi publiserte en unøyaktig og fornærmende historie om det som skjedde på Hillsborough. Vi sa det var sannheten - det var det ikke. Det uavhengige Hillsborough-panelet har nå fastslått hva som egentlig skjedde den dagen. Det er en skremmende historie, og kjernen er politiets forsøk på å sverte Liverpool-fansen. Det er en versjon av hendelsene som The Sun gikk på for 23 år siden, og det er vi dypt skamfulle og virkelig lei oss for. Vi har samarbeidet fullstendig med panelet, sier dagens The Sun-redaktør Dominic Mohan via sin egen avis i dag.

- Ble villedet Den omfattende rapporten som ble fremlagt i går plasserte skylda hovedsaklig hos politiet, og avdekket også hvordan politiet unndro og forfalsket informasjon for å dekke over feilene de hadde begått.

I går beklaget daværende The Sun-redaktør Kelvin MacKenzie at avisa hadde viderebrakt usannhetene.

- I dag vil jeg be alle om unnskyldning til alle mennesker i Liverpool for overskriften. Jeg ble også villedet. For 23 år siden ble jeg levert en kopi fra at respektert nyhetsbyrå i Sheffield der en politimann og en en parlamentsrepresentat kom med alvorlige beskyldninger mot fans på stadion. Jeg hadde absolutt ingen grunn til å tro at disse autoritetene ville lyve og bedra om en slik katastrofe. Som statsministeren har redegjort om i dag, var disse påstandene helt usanne og en del av et samordnet plot av politibetjenter om å diskreditere supportere for å ta vekk skylden fra seg selv, sier MacKenzie i en pressemelding.

- En skurk MacKenzie var i mindre grad villig til å påta seg personlig ansvar for at avisa ikke sjekket opplysningene de brukte.

Trevor Hicks, som mistet to døtre i tragedien og er leder i støttegruppa for de etterlatte, er ikke fornøyd med beklagelsen fra MacKenzie.

- Det er for lite og for seint. Han er en skurk (lowlife). En dyktig skurk, men fortsatt en skurk, sier Hicks.

Hicks sier at familiene til ofrene nå ønsker at de ansvarlige blir stilt for retten.

- Vi har to utmerkede advokater. De vil ta seg av det langsiktige perspektivet. For å vende tilbake til (statsminister) David Camerons uttalelse, sa han ganske kategorisk at staten har begått oss en urett. Nå vil vi gi staten en sjanse til å rette på det. Men hvis det ligger an til at de ikke gjør det, vil vi gjøre som vi har gjort tidligere og ta ansvaret for dem, sier Hicks til BBC.

VIL HA RETTSSAK: Trevor Hicks (i midten), lederen for etterlattegruppen Hillsborough Family Support Group, sier familiene ønsker de ansvarlige stilt for retten. Foto: PETER BYRNE / REUTERS  / NTB SCANPIX
VIL HA RETTSSAK: Trevor Hicks (i midten), lederen for etterlattegruppen Hillsborough Family Support Group, sier familiene ønsker de ansvarlige stilt for retten. Foto: PETER BYRNE / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media