The Sun: «Liverpool-fans stjal fra de døde»

The Sun ber endelig om unnskyldning for Hillsborough-dekningen.

15 år etter den grusomme Hillsborough-tragedien, ber tabloiden The Sun Merseyside-folket om unnskyldning.

Bakgrunnen er at Liverpool- og Everton-supportere de siste dagene har rast mot at den lokale helten Wayne Rooney har solgt eksklusive intervjuer til avisa. De har fortsatt ikke glemt hva The Sun skrev i sin dekning av tragedien i 1989, da 96 mennesker ble trampet ned og klemt i hjel.

Legger seg flate

I en helsides leder i dagens avis skriver The Sun at «vår tankeløshet og ufølsomhet etter denne grusomme dagen gjorde sorgen enda vanskeligere å bære for de rammede familiene og vennene. Vi har lenge bedt om unnskyldning til ofrenes familier, venner og til Liverpool by for vår forferdelige feil. Vi ber gjerne om unnskyldning igjen i dag: Fullt og helt, åpent og uten forbehold».

Men avisa ber også om at folk ligger unna Wayne Rooney, og benytter sjansen til å komme med et angrep på lokalavisene i Liverpool, eid av The Sun-konkurrenten Daily Mirror.

«The Liverpool Post og Echo har forsøkt å tjene penger på sin kritikk av Rooney. Vi håper at innbyggerne i Liverpool ikke lar seg rive med», skriver avisa i lederen.

Morbid artikkel

Bakgrunnen for den følelsesladde konflikten mellom The Sun og innbyggerne i Liverpool var en forside i The Sun onsdagen etter tragedien. Tittelen på artikkelen var «Sannheten», med tre undertitler:

 • «Noen supportere stjal fra ofrene»
 • «Noen supportere urinerte på de modige politimennene»
 • «Noen supportere banket opp politimenn som ga livredning»

  I artikkelen var det også skrevet at en gjeng med Liverpool-fans hadde sett at blusen til en jente som hadde blitt trampet i hjel var blitt trukket opp over brystene hennes.

  - Kast henne opp hit, så vi kan knulle henne, skal mobben ha ropt til en politimann ifølge den famøse The Sun-utgaven.

  Ødela troverdigheten


  Det var daværende redaktør Kelvin MacKenzie som lagde titlene - noe han senere beskrev som sin største tabbe i karrieren. Peter Chippindale og Chris Horrie, som har skrevet boka «Stick It Up Your Punter - The Rise and Fall of The Sun» , hevder at MacKenzie brukte uvanlig lang tid på denne forsiden. Over en halvtime skal han ha brukt på å bestemme seg for hvordan den skulle se ut.

  Ifølge The Guardian ringte MacKenzie Liverpool-manager Kenny Daglish for å høre hvordan han kunne gjøre det godt igjen, etter at boikotten fra Liverpool-leserne hadde startet.

  - Du vet den tittelen, «Sannheten»? Det du må gjøre er å trykke «Vi løy» i samme skriftstørrelse, skal Daglish ha svart.

  Boikotten fortsetter


  Så gjenstår det å se om innbyggerne i Liverpool er villige til å akseptere tabloidens unnskyldning. Phil Hammond, som er leder for støttegruppen for Hillsborough-ofrene, er i alle fall ikke tilfreds.

  - Dette er for lite, og det kommer 15 år for sent, sier han til The Liverpool Echo.

  Hammond mistet selv sin 15 år gamle sønn i tragedien.

  - De gjemmer seg bak Rooney. De tror at folk i Liverpool vil begynne å kjøpe The Sun fordi de har med seg et stort navn, men vi er ikke så dumme, sier Hammond til avisa.

SØRGER:</B> Liverpool-supportere markerte 15-årsdagen for tragedien 15. april i år.
<B>ELSKET OG HATET:</B> Wayne Rooney har gjort seg omstridt på Merseyside etter at han inngikk samarbeid med The Sun.
<B>MINNES:</B> 96 lys - ett for hver av dem som døde i 1989.
GLEMMER ALDRI:</B> Ann Adlington og Trevor Hicks hadde begge slektninger som ble trampet i hjel.