Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese avslører: Alt går galt for dopfamiliens døtre

Både hun og Martin Johnsrud Sundby viser hvordan det er mulig å utvikle sport uten juks.

HELT BORTE:  Anastasia Dotsenko er Russlands beste distanseløper på ski. Hun er nummer 30 i verdenscupen, og i går var hun vel sju minutter etter Therese Johaug på 3-mila i Holmenkollen. FOTO:Hendrik Schmidt.
HELT BORTE: Anastasia Dotsenko er Russlands beste distanseløper på ski. Hun er nummer 30 i verdenscupen, og i går var hun vel sju minutter etter Therese Johaug på 3-mila i Holmenkollen. FOTO:Hendrik Schmidt. Vis mer

NÅR et nederlandsk universitet nå ber om nysgjerrige testpersoner for å finne ut hvor mye du egentlig tjener på å jukse med bloddoping i utholdenhetsidretter, forteller det om den stadige dragningen mot å ta snarveier i mosjons -og toppidretten. For hva snakker vi egentlig om for en vellykket svindel målt pr. time i konkurransetid?

Det vil variere fra idrett til idrett, har definitivt mindre virkning på de best trente og er ellers en dårlig blanding mellom placeboeffekt og et reellt fysisk jukseløft. Men kanskje rundt fem prosent?

Det var uansett den avstanden Therese Johaug hadde til konkurrentene på den første timen på gårsdagens 3 mil i Holmenkollen.  Så roet hun farten litt, og kom i mål rett under fire minutter før neste jente etter å ha brukt 1.25.55 på 30km. Aldri har det vært større seiersmargin i et moderne langrenn.

Og aldri har forskjellen mellom to helt ulike treningsregimer vært mer avslørende.

FOR der Therese har gått så fort så lenge at det er vanskelig å bli overrasket selv over ett av sportens desidert beste løp noensinne, er vi også blitt vant til at russerne ikke lenger henger med. Likevel; på 3-mila i Kollen var det snakk om påfallende forskjeller:

•• Beste russiske jente, Anastasia Dotsenko,  var 7 minutter og 34 sekunder etter Therese i mål.

Litt over sju minutter kan nok de fleste tape mot Therese i bakkene rundt Holmenkollen, men de jentene som er utvalgt for å gå for Russland er ikke hvem som helst. De kommer fra en nasjon der langrenn er nasjonalidrett, et vinterland der det blir solgt flere par ski enn noe annet sted, de representerer et skiforbund med bedre økonomi enn alle konkurrentene og de trener sannsynligvis hardere og oftere enn de fleste i køen langt bak Therese.

DET siste er russisk kvinnelangrenns svøpe:

TATT UNDER VM:  En sjokkert Elena Välbe får nyheten midt under mesterskapet i Trondheim 1997 om at lagvenninnen Ljubova Egerova er tatt for doping. Seinere ble nesten alle avslørt. Bare Välbe selv står igjen med rent rulleblad. FOTO: Gorm Kallestad/Scanpix.
TATT UNDER VM: En sjokkert Elena Välbe får nyheten midt under mesterskapet i Trondheim 1997 om at lagvenninnen Ljubova Egerova er tatt for doping. Seinere ble nesten alle avslørt. Bare Välbe selv står igjen med rent rulleblad. FOTO: Gorm Kallestad/Scanpix. Vis mer

•• Dagens løpere er dopfamiliens døtre og bærer helt uskyldig en arvesynd. De er fanget i et system som ikke klarer å fornye seg.

Da de russiske skijentene dopet seg som verst seint på 1990-tallet hadde de jukset fram unaturlige krefter til å gjennomføre et ekstremt treningsregime. Det var muligens den største effekten av denne svindelen, og det ga formidable resultater. I 1997; den sesongen russerne dominerte under ski-VM i Trondheim, hadde de fem av de ti beste i verdenscupen sammenlagt.

Den svindelen rammer nå neste skigenerasjon.  I dag er nevnte Dotsenko den beste i sammendraget. Hun er nummer 30, og sannsynligvis trent i senk. Uten dop som hjelper for restitusjon blir treningshverdagen alt for hard.

MISFORHOLDET mellom ressurser og resultater er vondt å se på. Mens Dotsenko sleit seg med hovedgruppa en stund, ble lagvenninnene Polina Kalsina, Natalia Zhukova, Natalia Nepryaeva og Yulia Belorukova stadig mer kjasete og tunge på det tilsynelatende greie klisterføret:

DOMINERTE SPORTEN: I 1997-sesongen var fem av de ti beste kvinneløperne russiske. Her teknisk elegante Elena Välbe. FOTO: Tobias Röstlund/©PRESSENS BILD.
DOMINERTE SPORTEN: I 1997-sesongen var fem av de ti beste kvinneløperne russiske. Her teknisk elegante Elena Välbe. FOTO: Tobias Röstlund/©PRESSENS BILD. Vis mer

•• Til sammen endte de fem beste russiske langrennsjentene over 52 minutter etter Therese Johaug.

Det er differanser som egentlig ikke hører hjemme i eliteidrett mellom sportens tradisjonelt to sterkeste nasjoner.

DESTO større grunn til å berømme det brede, kunnskapsrike norske treningsmiljøet som steg for steg har vært med å løfte Therese Johaug fra en middels ung skiløper til sportens desiderte ener. For de som ser forskjellen mellom disse to skinasjonenes trening, betyr dette mye mer enn enda en norsk triumf:

•• Therese viser at det faktisk er mulig for en ren utøver å oppnå treningseffekt på nivå med EPO-svindel. Det er et signal til hele det internasjonale langrennsmiljøet.

JUKS ETTER JUKS:  Enda en storeslem basert på juks. Her en trio fra verdenscupen i Borlänge 2001 der både både vinneren Julija Tchepalova (i midten) og nummer to Larizza Lazutina (til venstre) ble avslørt som svindlere. Bare Elena Buruhina gikk fri av disse tre. FOTO: Henrik Montgomery/ SCANPIX.
JUKS ETTER JUKS: Enda en storeslem basert på juks. Her en trio fra verdenscupen i Borlänge 2001 der både både vinneren Julija Tchepalova (i midten) og nummer to Larizza Lazutina (til venstre) ble avslørt som svindlere. Bare Elena Buruhina gikk fri av disse tre. FOTO: Henrik Montgomery/ SCANPIX. Vis mer

På samme vis som Martin Johnsrud Sundby er i ferd med å revolusjonere sporten blant gutta gjennom sin kloke, nysgjerrige og standhaftige trening, setter Therese en helt ny standard blant jentene.

Det er i kvinnelangrenn at dopingmisbruket har hatt størst fysiologisk effekt, men nå i en renere sport får denne svindelen helt andre konsekvenser.

Dessverre for dopfamiliens uskyldige døtre. 

 

IKKE TIL Å FØLGE:  Martin Johnsrud Sundby har trent seg opp til et nivå som ligger jevnt over det konkurrentene kan prestere. Slik viser han at ekstrem utvikling ikke bare er knyttet til dopmisbruk. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
IKKE TIL Å FØLGE: Martin Johnsrud Sundby har trent seg opp til et nivå som ligger jevnt over det konkurrentene kan prestere. Slik viser han at ekstrem utvikling ikke bare er knyttet til dopmisbruk. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer