Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helene Marie Fossesholm (16) begeistrer Therese Johaug

Therese Johaug forbløffet over sin 16 år gamle arvtaker: - Minner om meg

Overfor Dagbladet hyller Therese Johaug 16 år gamle Helene Marie Fossesholm, omtalt som «den nye Johaug». Langrennsstjerna kjenner seg igjen i supertalentet og spår et sensasjonelt tidlig gjennombrudd.

IMPONERT: Therese Johaug synes det er veldig spennende å følge stortalentet som blir beskrevet som den nye Therese Johaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IMPONERT: Therese Johaug synes det er veldig spennende å følge stortalentet som blir beskrevet som den nye Therese Johaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vidar Løfshus' alarm om norsk kvinnelangrenns framtid er godt begrunnet i lys av talentstoppen som Dagbladet problematiserte forrige måned.

For ti år siden startet en gullperiode hvor talentene kom på rekke og rad: 87-modell Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 88-modellene Therese Johaug og Marthe Kristoffersen, 89-modell Kathrine Harsem, 90-modellene Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla og 91-modellene Heidi Weng, Ragnhild Haga og Martine Ek Hagen.

Men så stoppet det opp.

I stedet har svenskene fått opp en rekke stortalenter i generasjonene hvor det har vært tørke i norsk kvinnelangrenn. Stina Nilsson (1993), Anna Dyvik (1994) og Jonna Sundling (1994) og Ebba Andersson (1997) har kommet opp i årgangene hvor Norge har slitt med å få fram nye enere. I tillegg herjet Frida Karlsson (1999) i årets junior-VM.

HERJER: Helene Marie Fossesholm (16) er et langrennstalent av den helt sjeldne sorten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HERJER: Helene Marie Fossesholm (16) er et langrennstalent av den helt sjeldne sorten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Russisk varsko

I U23-cupen i verdenscupen er det russerne som dominerer på lista hvor beste norske kvinne under 23 år er nr. 7, Tiril Udnes Weng, som for øvrig vant sprintgull i U23-VM.

1995-generasjonen med Natalja Neprayeva, Julia Beloruka og Anastasija Sedova gir konturene av en ny russisk gullgenerasjon på kvinnesiden, etter mange års tørke i kjølvannet av dopingdommene til Julia Tsjepalova, Olga Danilova, Larissa Lazutina og co.

Når det store forbildet og den ubestridte lederen Marit Bjørgen nå også legger opp, etterlater det et stort tomrom som kan gjøre det vanskeligere for nye generasjoner å ta de siste stegene uten Bjørgen som mentor i norsk kvinnelangrenn.

Det norske lyspunktet

Men det finnes definitivt også lyspunkter i yngre generasjoner og et berettiget håp om at det etter hvert vil dukke opp nye enere også i framtiden.

18 ÅR: Therese Johaug ble tidenes yngste medaljevinner i Sapporo i 2007, bare 18 år gammel. Johaug tror Helene Marie Fossesholm kan kopiere henne selv.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
18 ÅR: Therese Johaug ble tidenes yngste medaljevinner i Sapporo i 2007, bare 18 år gammel. Johaug tror Helene Marie Fossesholm kan kopiere henne selv. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

Det største talentet er 16 år gamle Helene Marie Fossesholm. Hun er et talent som langrennsverden knapt har sett maken til. Til Dagbladet sier Therese Johaug at hun tror 16-åringen kan markere seg i verdenscupen allerede neste sesong.

Her er det viktig å presisere at unge utøvere utvikler seg i ulikt tempo og at styrkeforholdet i denne alderen ikke trenger å gjenspeile det som blir gjeldende på seniornivå, men Fossesholm ligger så langt framme på utviklingsstigen at det er helt sensasjonelt.

SNAKKER UT: Therese Johaug gjester Senkveld, hvor hun forteller om tiden etter dopingdommen. Video: TV 2 Vis mer

Lovprises av Therese Johaug

«Den nye Johaug» er i ferd med å bli tilnavnet. Dagbladet har snakket med Therese Johaug om det kanskje største talentet siden henne selv.

- Jeg har fulgt med henne i hele vinter, og det er sykt imponerende det hun gjør i så ung alder. Når jeg har sett hvor suveren hun er, har jeg bare tenkt: «Wow.» Det er vanvittig rått, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Hun har knust jentene i både 18- og 19-årsklassen og er ekstremt god allerede. Det hun gjorde mot seniorene i NM er også veldig imponerende. Det er veldig sterkt. Det er bare å ta av seg hatten. Hun er helt rå, mener langrennsstjerna.

29-åringen fra Dalsbygda er svært begeistret for 16-åringen som utklasser selv sine eldre konkurrenter. I sin egen klasse vant Fossesholm junior-NM med så mye som 1.15 minutter på bare fem kilometer fristil.

LIKHETSTREKK: Therese Johaug kjenner seg igjen i Hilde Marie Fossesholm. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LIKHETSTREKK: Therese Johaug kjenner seg igjen i Hilde Marie Fossesholm. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

16-åringen slo dessuten selveste Heidi Weng i senior-NM på fem kilometer klasssisk da hun leverte en råsterk 11. plass mot verdens beste langrennsjenter.

Johaug: - Minner om meg

Det er helt unikt i en utholdenhetsidrett hvor det normalt tar mange år med mye trening for å bygge den nødvendige kapasiteten gradvis over lang tid.

Johaug er at av unntakene som bekrefter regelen. Fossesholm er i samme kategori.

- Jeg kjenner meg igjen i henne. Jeg var 18 år da jeg slo gjennom på seniornivå internasjonalt, og snart kan hun gjøre det samme. På den måten minner hun om meg. Kanskje skjer det allerede neste sesong for Helene. Jeg gleder meg til å følge med på utviklingen hennes videre. Hun er utrolig god, sier Johaug til Dagbladet.

- Det blir nok en hard kamp framover. Kanskje kan Fossesholm gi oss seniorene kamp på allerede neste sesong. Det er mulig, selv om det er veldig tidlig og hun er veldig ung.

- Du har vært i samme situasjon. Hvilke råd vil du gi Fossesholm på veien videre, for å ta de neste stegene?

HISTORISK: Bare Virpi Kuitunen og Kristin Størmer Steira var sterkere enn 18 år gamle Therese Johaug på VM-tremila i Sapporo i 2007. Foto: AFP PHOTO/Toru YAMANAKA
HISTORISK: Bare Virpi Kuitunen og Kristin Størmer Steira var sterkere enn 18 år gamle Therese Johaug på VM-tremila i Sapporo i 2007. Foto: AFP PHOTO/Toru YAMANAKA Vis mer

- Rådet mitt er å bruke god tid og ikke ta for store steg på en gang. Det er viktig å unngå å bli for ivrig. Hun må skynde seg langsomt og ikke overdrive. Det trygge og vante er viktig, og så kan man øke litt på for hver sesong. Tålmodighet er en god egenskap, sier Johaug til Dagbladet.

Hun synes det er spennende og motiverende med generasjonsskiftet som er i ferd med å skje i internasjonal langrenn.

Generasjonsskifte

I tur og orden har Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk, Aino-Kaisa Saarinen og Kikkan Randall lagt opp i løpet av noen uker.

Når Johaug gjør comeback kommende sesong er det mange nye konkurrenter å bryne seg på.

- Det er et generasjonsskifte i toppen. Mange av dem som var størst da jeg slo igjennom, gir seg nå. Det er litt rart. Men samtidig er det normalt. Det er alltid nye som kommer opp. Jeg vil få nye konkurrenter i framtiden, sier 29-åringen.

Selv er Fossesholm beskjeden når hun oppsummerer egen drømmesesong.

- Jeg kan ikke klage på den. Den har vært veldig bra, jeg er veldig fornøyd. Det har vært moro. Jeg må bare holde trykke oppe, sa 16-åringen, som også et stort talent på terrengsykkelen, til Dagbladet i helga.

Nye enere behøves i norsk kvinnelangrenn om storhetstiden skal vedvare når gullgenerasjonen en gang går mot slutten. Sveriges langrennssjef Rikard Grip og Expressen-kommentator Tomas Pettersson gikk begge ut i Dagbladet forrige måned og advarte Norge mot utviklingen.

For Fossesholm og andre talenter som skal ta det neste steget, er utviklingstrappa til Norges Skiforbund essensiell. Trinn for trinn er melodien i en gradvis oppbygning, hvor rekruttlandslaget i dag kan være et viktig mellomsteg mellom junior- og seniorlandslaget.

- Man må ha et veldig bra treningsgrunnlag for å tåle treningen på elitelandslaget. Derfor er det veldig bra at vi har mellomsteg på rekruttlandslaget og Team Veidekke, sier Løfshus til Dagbladet.

- Jeg har uttrykt litt bekymring for juniorløperne, og jeg håper at Fossesholm kan være med og fylle det tomrommet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!