THERESE JOHAUG: - Vi har visst om dette i en ukes tid, sier Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Oppsal. Video: NTB Scanpix Vis mer

Therese Johaug har testet positivt på clostebol

Therese Johaug har testet positivt på et forbudt stoff

- Jeg er helt knust.

(Dagbladet): Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august. Det skriver Skiforbundet i en pressemelding.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug.

«I Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug om kvelden den 4. september 2016. Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016», står det i pressemeldingen.

- Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

- Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen videre.

- Trist dag

Det var fredag 16. september i år at det ble tatt en urinprøve av Therese Johaug utenfor konkurranse. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Hun ble informert om funnet av Antidoping Norge 4. oktober.

- Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel. Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier skipresident Erik Røste til skiforbundets hjemmesider.

- Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, sier Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen.

Skiskyttertrener Egil Kristiansen sluttet som trener for kvinnelandslaget i april. Han fikk beskjeden av Therese Johaug selv i dag morges.

- Jeg ble informert av Therese i morges, utover det vet jeg ikke mye om saken. Jeg skal ikke uttale meg mer enn det, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Hvordan tok Therese det?

- Hun tok det selvfølgelig veldig tungt. Det er et helvete for den det gjelder, sier Kristiansen.

Kick off avlyst

I dag skulle 65 norske skistjerner presenteres i et stort show i Oslo. Ifølge Aftenposten er hele arrangementet avlyst.

Det skulle være en kick off for utøvere i alle de store vinteridrettsgrenene hvor pressen kunne møte så og si alt av utøvere som skulle konkurrere i verdenscupen i vinter.

«I forbindelse med nyheten om at Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av krem mot solforbrent leppe, orienterer vi om at dagens planlagte kick-off i Norges Skiforbund dessverre er avlyst. Et enstemmig skistyre har funnet det riktig å avlyse kick off i en så krevende og alvorlig situasjon for norsk langrenn og Norges Skiforbund», heter det i en pressemelding.

I stedet innkaller Norges Skiforbund til en pressekonferanse på Ullevaal senere i dag, hvor Therese Johaugs sak naturligvis er samtaleemnet. Ifølge NTB vil både Therese Johaug og lege Fredrik Bendiksen være på plass på Ullevaal.

Det er bare noen få måneder siden det kom fram at Martin Johnsrud Sundby hadde brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Han søkte ikke medisinsk fritak, og ble utestengt i to måneder.

SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa expressens telefonintervju med kronikør Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer
FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer