UFORSTÅENDE: Therese Johaug har det vanskelig for å forstå hvorfor domsavsigelsen nok en gang er utsatt. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet.
UFORSTÅENDE: Therese Johaug har det vanskelig for å forstå hvorfor domsavsigelsen nok en gang er utsatt. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet.Vis mer

Therese Johaug venter på dommen

Therese Johaug om framtida: - Jeg er ikke forberedt på å miste OL

Therese Johaug (29) tok det tungt da CAS nok en gang utsatte domsavsigelsen mot henne. Nå blir det enda noen dager med venting, og kamp mot tankene.

SEISER ALM (Dagbladet): - Selv om det går bedre nå enn helt i starten av denne saken, skal jeg innrømme at det tar på mentalt. Jeg har måttet jobbe mer med meg sjøl enn om dette ikke hadde skjedd, det er det ingen tvil om, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Med «dette» mener hun selvsagt dopingsaken som oppsto i etterkant av den særs uheldige påføringen av en leppekrem som inneholdt det forbudte anabole steroidet clostebol i fjor høst.

Vi sitter ute i solsteiken utenfor Hotel Steger Dellai oppe på høyfjellsplatået Seiser Alm i Dolomittene. På en utskjært trestamme forteller Johaug åpent om følelsene sine rundt dommen som skulle kommet i går, men nok en gang ble utsatt.

Utenfor gjerdet rusler en flokk med kuer på beite i det som må være noen av verdens vakreste beitemarker. Det er nærmest kø av turister som går fotturer på engene mellom de særpregede fjellformasjonene som omgir Seiser Alm.

- Ble lei meg

Johaug har vært her utallige ganger siden hun slo gjennom. Paradoksalt var det også her hun fikk solforbrenningen som ga henne det fatale munnsåret i fjor.

I går, mens vi satt og pratet, skulle saken endelig bli avgjort. CAS hadde lovet å komme med dommen 18. august. I stedet kom en ny utsettelse, nå til førstkommende tirsdag.

- Jeg ble lei meg, jeg var liksom forberedt på å få vite det, så kom det enda en utsettelse. Jeg skjønner det ikke, men må jo bare forholde meg til det, sier Johaug.

- Er det slitsomt?

- Ja, det er det jo på sitt vis. Det ligger jo der hele tida, selv om jeg har blitt flinkere og flinkere til å håndtere det – rent mentalt. Treninga er ikke noe problem, den er jeg supermotivert for.

- Da vi snakket sammen før jul i fjor, sa du at du mistrivdes alene. At det var da tankene, de dårlige tankene, gjerne kom?

- Ja, men det er blitt bedre. Mye er blitt gradvis bedre etter hvert. Men de siste dagene eller ukene har jeg kjent litt mer på det igjen. Fordi jeg virkelig trodde avgjørelsen skulle komme nå.

Saken fortsetter under lenken.

Holder seg opptatt

- Men jeg har vært flink til å holde meg i aktivitet, og skapt en masse jobb for meg selv. Det er greiere når jeg har noe å gjøre. Jeg kan ikke bare sette meg ned, derfor finner jeg på ting å holde på med når jeg er hjemme.

- Hva slags jobb har du laget til deg selv?

- Hehe, det ble jo huskjøp og masse oppussing der. Og jeg vasket selv ut av den gamle leiligheta, noe som faktisk var litt av en jobb. Jeg har sylta syltetøy, og gjort en masse egentlig. Aktiviteter som det holder tankene litt på avstand.

Sterkere mentalt

- Rart spørsmål kanskje, men er det i det hele tatt noe du kan ta med deg som positivt fra dette?

- Ja, det tror jeg. Jeg har nok hatt en ganske bratt mental lærekurve de siste månedene. Og som jeg sa, det som var blytungt i starten, håndterer jeg langt bedre nå. Dessuten er jeg vel blitt mer avslappet i forhold til ting som skjer. Ting som før kunne bli oppfattet som en liten katastrofe trekker jeg mer på skuldrene av i dag.

- Kjenner du fortsatt på støtten?

- Ja! Og jeg bruker den aktivt. Både den fra Nils Jakob (kjæresten), familien og ikke minst fra folk flest. Når jeg trener oppe i Holmenkollen eller i Marka møter jeg jo en del folk. Mange roper til meg, «Heia Therese!» og slikt. Det gir meg faktisk en klump i magen hver gang. Det betyr veldig mye for meg, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Ikke forberedt på å miste OL

Tirsdag faller altså dommen som avgjør om hun får være med i OL til vinteren eller ikke. Hva den siste utsettelsen kan skyldes, orker hun ikke spekulere i.

- Jeg aner ikke, og får ikke gjort noe med det uansett. Jeg synes bare det er så lenge siden jeg var der nede i Lausanne og forklarte meg, sier hun om CAS-høringen 5. Juni.

- Jeg vet ikke hvorfor de trenger så lang tid.

- Er du forberedt på alle utfall?

- Jeg er forberedt på at det kan bli som det er, sier hun og sikter til utestengelsen på 13 måneder som det norske domsutvalget kom fram til.

- Men OL? Skulle det ryke er jeg ikke forberedt. Nei, jeg er nok ikke det.