JOHAUGS BUDSKAP: Therese Johaug håper unge jenter slipper å bli sammenliknet med henne og i stedet kan få være seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JOHAUGS BUDSKAP: Therese Johaug håper unge jenter slipper å bli sammenliknet med henne og i stedet kan få være seg selv. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ebba Andersson, Frida Karlsson og Helene Marie Fossesholm

Therese Johaug reagerer på «nye Johaug»-er: - Jeg synes synd på dem

Tre unge langrennsløpere fra Norge og Sverige har blitt døpt «den nye Therese Johaug». Selv synes Therese Johaug synd på dem.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Først fikk Ebba Andersson (21) kallenavnet «den nye Therese Johaug» i Sverige, grunnet den slående likheten i frekvens, motbakkekapasitet og talent.

Helene Marie Fossesholm (17) har også blitt sammenliknet med Johaug etter å ha dominert fullstendig i sin klasse - og også klassen over - med en kapasitet sporten omtrent ikke har sett maken til i den alderen siden nettopp Johaug og Andersson.

De siste ukene har også Frida Karlsson (19) blitt kalt «den nye Johaug». Både fordi hun likner utseendemessig, men også fordi hun er et råskinn i motbakker og et av tidens største svenske langrennstalent på kvinnesiden.

I Bruksvallarna slo hun både Ebba Andersson og Stina Nilsson på 10 kilometer klassisk, men hun må vente med verdenscupdebuten til etter junior-VM, grunnet Sveriges policy rundt forsiktig matching av juniorløperne.

KOMMENDE STJERNE: Frida Karlsson (19) er et langrennstalent helt utenom det vanlige og sammenliknes med Therese Johaug. Foto: Bildbyrån
KOMMENDE STJERNE: Frida Karlsson (19) er et langrennstalent helt utenom det vanlige og sammenliknes med Therese Johaug. Foto: Bildbyrån Vis mer

Ebba Andersson har på sin side herjet i verdenscupen og ble i helga nr. 2 i minitouren sammenlagt, bare slått av Therese Johaug, mens Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg ble slått av Sveriges motbakkedronning og langrennsprinsesse.

- Synes synd på dem

Til Dagbladet sier Johaug - altså den opprinnelige fra Dalsbygda - at hun ikke er noen stor fan av at så mange må sammenliknes med henne.

- Flere blir kalt «den nye Johaug» nå. Hva synes du om det, Therese?

- Jeg synes synd på dem. Alle må få lov til å være den de er og finne sin posisjon i langrennssporten, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Hun opplevde selv noe liknende da hun slo gjennom på seniornivå i 2007. Da gikk parallellene til den italienske langrennsdronningen Stefania Belmondo, som også var lett og svært god i motbakker, spesielt i fristil.

- Jeg ble jo kalt den nye Belmondo da jeg slo gjennom, sier Johaug til Dagbladet og ler.

- Hvordan reagerte du på det?

RÅSKINN: Ebba Andersson og Therese Johaug er verdens kvinnelige beste langrennsløpere i motbakker - og minner om hverandre. Foto: Bildbyrån
RÅSKINN: Ebba Andersson og Therese Johaug er verdens kvinnelige beste langrennsløpere i motbakker - og minner om hverandre. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Jeg visste knapt nok hvem Belmondo var. Jeg måtte google henne for å finne ut hvem det var, sier en lattermild Johaug.

Samtidig ser hun likhetene til Frida Karlsson.

- Nå har jeg ikke sett så mye av Frida, bare på noen bilder. Men jeg kan for så vidt se sammenlikningen, sier den nye verdenscuplederen.

- Skremmende

Ebba Andersson mener sammenlikningen har vært hyggelig, men presiserer at hun ikke har tenkt så mye på det. Frida Karlsson sier selv til Dagbladet at hun har et ambivalent forhold til Johaug-parallellen.

- Det er skremmende å bli sammenliknet med henne, men samtidig veldig stort. Hun er verdens beste langrennsløper. Samtidig vil jeg være Frida Karlsson og ikke en kopi av Therese Johaug, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

- Er du enig i at dere minner om hverandre?

UNIKT TALENT: Helene Marie Fossesholm (17) har allerede blitt sammenliknet med både Marit Bjørgen og Therese Johaug. Foto: Bildbyrån
UNIKT TALENT: Helene Marie Fossesholm (17) har allerede blitt sammenliknet med både Marit Bjørgen og Therese Johaug. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Ja, jeg forstår sammenlikningen godt. Johaug og jeg er bemerkelsesverdig like. Vi er like i utseendet. Begge er blonde og tynne. Vi har også litt lik stil når vi går på ski, med høy frekvens. I likhet med Therese er også jeg best i motbakker.

- Hva er ulikhetene?

- Jeg er en del høyere. Hun er nok enda mer ekstrem i motbakker, mens jeg også kan gå bra i sprinter og har blant annet tatt en sprintmedalje i junior-VM. Jeg er en allrounder.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Heftig å se på

Karlsson legger ikke skjul på at Johaug har vært og er et forbilde for henne.

- Ja, absolutt. Hun er veldig heftig å se på. Det er ingen som har samme hjerte- og lungekapasitet som henne, sier 19-åringen.

- Er du i nærheten?

- Jeg har veldig bra oksygenopptak, jeg også, sier supertalentet.

- Hvor høyt da?

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Det er en hemmelig. Om det er nært Johaug sitt nivå, vil jeg ikke gå ut med, sier hun med et lurt smil.

Store kontraster for Johaug

For Therese Johaug har comebacket vært som en drøm. Kontrastene fra desember 2017 til desember 2018 er enorme.

- Jeg hadde en treningspause som varte i et par måneder fra oktober til midten av desember på samme tid i fjor. På denne tiden i fjor var jeg i London på juleshopping. Det er kontraster, det, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvor liker du deg best, i London eller her på Lillehammer?

- Jeg må si at det var utrolig morsomt å være i London, men jeg føler at jeg hører mer hjemme her i skiløypa.