Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug søksmål

Therese Johaug saksøker ikke tabbelegen: - Det har aldri vært noe tema

Therese Johaug har forsonet seg med den tidligere landslagslegen som ga henne leppesalven hun testet positivt på, og kommer ikke til å saksøke ham for det økonomiske tapet heller.

BLIR IKKE SAKSØKT: Den tidligere landslagslegen Fredrik Bendiksen blir ikke saksøkt av Therese Johaug etter dopingtabben. <br>Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BLIR IKKE SAKSØKT: Den tidligere landslagslegen Fredrik Bendiksen blir ikke saksøkt av Therese Johaug etter dopingtabben.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Therese Johaug har tapt millioner som følge av den positive dopingprøven hun avla i Oslo 16. september, og helt siden saken ble kjent, er det blitt spekulert i mediene om Johaug ville forfølge Fredrik Bendiksen for å få erstatning for det økonomiske tapet.

Johaug har ikke konkurrert siden rulleskirennet Lysebotn opp i juli 2016, og gikk blant annet glipp av vinterens ski-VM i Lahti. Nå venter hun på den endelige utestengelsesdommen fra Idrettens Voldgiftsrett, CAS.

Dersom CAS ilegger Johaug en strengere straff enn det norske Domsutvalgets 13 måneder, står Johaug i fare for å miste vinterens OL i Pyeongchang. Den magiske OL-grensa går på 15 måneders utestengelse. Alt som er strengere enn det vil gjøre OL til en uoppnåelig drøm for Johaug.

Saksøker ikke

Men uansett utfall i CAS, kommer ikke Johaug til å saksøke den tidligere landslagslegen Fredrik Bendiksen.

- Det har aldri vært noe tema. Jeg kan si det sånn at det aldri har vært i tankene våre eller Thereses å saksøke Fredrik Bendiksen. Dette har rammet ham like mye som det har rammet Therese, sier Johaugs manager, Jørn Ernst, til Dagbladet.

Bendiksen var mannen som ga Johaug salven Trofodermin i italienske Livigno. Landslagslegen hadde kjøpt salven på et lokalt apotek, og garanterte Johaug at hun kunne bruke den på de solbrente leppene uten å gjøre noe ulovlig.

Garantien kom uten at Bendiksen hadde sjekket salven selv, eller fått med seg dopingadvarselen som var trykket på Trofodermin-pakken.

Bendiksen tok på seg all skyld i saken og trakk seg fra jobben som landslagslege med umiddelbar virkning da Johaugs positive dopingprøve ble kjent.

Holdt muligheten åpen

Etter behandlingen i Domsutvalget holdt Johaugs advokat, Christian B. Hjort, muligheten åpen for at det kunne komme et privat søksmål i etterkant av dopingforhandlingene.

- Da han sa det var vi i en situasjon der vi ikke hadde snakket sammen om det. Vi hadde ikke diskutert det, og derfor måtte han som advokat holde muligheten åpen. Men igjen, det har aldri vært noe tema. Det hadde ikke kommet noe godt ut av det uansett, sier Ernst.

JOHAUG: Therese Johaug har forklart seg ferdig i CAS og er fornøyd. Det forteller manager Jørn Ernst. - Hun fikk forklart seg godt og følte det gikk veldig fint. Det var enklere her enn i Oslo, ifølge manageren. Video: NTB Scanpix, foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Johaug har tapt mange penger på denne saken?

- Det er det ingen tvil om, men hvor mye det er snakk om er vanskelig å si. Om hun hadde vunnet alle rennene og de VM-gullene hun hadde mulighet til å vinne, ville det vært betydelige summer. Men hun kunne blitt syk under sesongen også, så det blir bare hypotetisk å snakke om summer.

- Det største tapet er kanskje på Johaug-merkevaren internasjonalt?

- Johaug-merkevaren har klart seg bra i Norge, selv om den ble trukket fra Finland og delvis i Sverige. Det økonomiske er en del av det, men det betyr ingenting i denne sammenhengen. Jeg har ikke hørt Therese snakke om penger én gang i løpet av denne perioden.

Bendiksen selv er glad for å slippe nye rettsrunder mot Johaug.

- Bendiksen har fra første stund vært helt tydelig på sin rolle i saken, og han er selvfølgelig lettet over at Johaug har kommet til den konklusjonen. Samtidig er Bendiksen veldig opptatt av at Johaug må komme seg tilbake i langrennssporet raskest mulig, og han håper på det beste for utfallet av behandlingen i CAS, sier han til Dagbladet gjennom sin advokat, Anders Schrøder Amundsen.

Forsonet seg med hverandre

Bendiksens tabbe har gått sterkt inn på både Johaug og legen selv. Johaug har ved flere anledninger fortalt om hvor vanskelig det har vært å kunne tilgi Bendiksen.

I forkant av CAS-behandlingen i Lausanne 6. juni fikk de god tid til å snakke om alt som har skjedd.

- Jeg har snakket med Therese underveis. Jeg traff Therese i går, og jeg har snakket med henne i dag. Det har vært gode møter. Det var godt å treffe hverandre igjen og få gode samtaler, sa Bendiksen da han møtte pressen utenfor CAS-bygningen i Sveits.

- De er gode venner nå og hadde mange hyggelige timer sammen der nede i Sveits, bekrefter Ernst overfor Dagbladet.

- Så Johaug har forsonet seg med Bendiksen nå?

- Ja.

Hele Norges coronakart