Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug suspendert i to måneder

Bekrefter Antidoping Norge.

TO MÅNEDER: Therese Johaug er suspendert i to måneder av Antidoping Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TO MÅNEDER: Therese Johaug er suspendert i to måneder av Antidoping Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven.

Det bekrefter Antidoping Norge, i en pressemelding.

Til Dagbladet forteller lederen i Påtalenemnden i Antidoping Norge følgende:

- Vurderingen vår er at dopingprøven har påvist tilstedeværelse av clostebol, som er et forbudt stoff, og en utøver forplikter seg til å påse at man ikke inntar det som er forbudt, sier Anstein Gjengedal, leder i påtalenemnda til Dagbladet.

- Dere har vurdert strafferammen på Johaugs forseelse til å kunne gi mer enn to måneders utestengelse?

- Det er riktig, sier Gjengedal.

Han opplyser videre:

- I skyldspørsmålet, og om hun kan få straffefritak, har vi kommet til at så ikke er tilfelle. At hun ikke er uten skyld, og det bygger vi på at hun ikke har undersøkt pakningen og innholdet i salven godt nok, sier Gjengedal.

Johaug la all skyld på daværende landslagslege Fredrik S. Bendiksen i sin forklaring til pressen torsdag.

- Det vi har konstatert, er at legens forhold (det at han har påtatt seg all skyld, red.anm.) kan være et straffeutmålingsmoment, men dette skal vi ikke ta et endelig standpunkt til før vi har undersøkt saken nærmere, sier Gjengedal.

- Har du en tidsramme for når dere er ferdig etterforsket i denne saken?

- Nei, men vi håper at det er ganske snart, selv om vi har noe igjen. Antidoping Norge har gjort en veldig god jobb, men jeg vil ikke si noe om tidsrammen for dette nå, sier Gjengedal.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Utestengt til 18. desember

Antidoping Norge opplyser om følgende:

«Therese Johaug suspenderes frem til 18.12.2016, eller til tidspunkt for domsavsigelse dersom dette tidspunktet kommer før».

Det var torsdag i forrige uke at Therese Johaug selv fortalte på en pressekonferanse at hun hadde levert en positiv dopingprøve.

Administrasjonen i Antidoping Norge er nå ferdig med innledende saksbehandling og har forelagt saksdokumentene for den uavhengige Påtalenemnden i Antidoping Norge.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld. Slik saken fremstår vil NIFs lov §12-9 således ikke kunne komme til anvendelse og suspensjon skal ilegges. Suspensjonen innebærer at utøver ikke kan delta i konkurranser og organisert trening, sier Gjengedal.

Johaug avla en positiv prøve utenfor konkurranse den 16. september i Oslo. Analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse viste tilstedeværelse av klostebol (dopingklasse S1.1A). B-prøveanalysen bekreftet funnet i A-prøven. Klostebol er forbudt i og utenfor konkurranse og er ikke et særskilt stoff. En positiv prøve anses som et brudd på NIFs lov § 12-3 (1) a, ifølge Antidoping Norge.

- Det er viktig å understreke at vi så langt kun har tatt stilling til selve suspensjonsspørsmålet, og på dette tidspunkt vil vi ikke kommentere detaljer i selve saken, sier Anstein Gjengedal.

Avgjørelsen om suspensjon kan ankes til NIFs domsutvalg av utøver.

Artikkelen utvides.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media