Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Unger fra bygda blir flinkest i idrett. Det viser vinter-OL.

Therese Johaug tilbake: Lettest å bli sportshelt om du kommer fra bygda

Vil du bli OL-stjerne for Norge gjelder å finne rett sted å vokse opp.

OLYMPISKE JENTER FRA BYGDA: Kolbukameratenes Maren Lundby med Silje Opseth fra Holeværingen. Fra 2002 til i dag er 50% av Norges medaljer i vinterlekene tatt av utøvere fra distriktene. FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix
OLYMPISKE JENTER FRA BYGDA: Kolbukameratenes Maren Lundby med Silje Opseth fra Holeværingen. Fra 2002 til i dag er 50% av Norges medaljer i vinterlekene tatt av utøvere fra distriktene. FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

har Therese Johaug lov til å trene med landslaget igjen. Jenta fra Dalsbygda helt nord i Østerdalen er blitt symbolet på den typiske norske idrettshelten fra et lite sted på landet. For det er unger med slik oppvekst som ofte dominerer for Norge. Det har skjedd på nytt under festen i Pyeongchang:

  • Selv uten Therese har Norge allerede prestert tidenes beste vinter-OL.

Det kommer ikke som noen tilfeldighet. De siste årene har norsk vinteridrett stabilisert seg på et ekstremt høyt nivå.

Da er det grunn til å se på årsakene til suksessen.

For eksempel det å få vokse opp på Toten.

DER var det fest på sportshytta til Kolbukameratene sist uke fordi Maren Lundby fra nabobygda Bøverbru tok Norges første OL-gull i hopp for kvinner. Nå følger Torpo etter bare skiakrobaten Øysten Bråten kommer seg hjem etter den flotte seieren i trendsporten freestyle. For det er fortsatt på bygda verdens beste vintersportsnasjon får fram de største talentene.

De norske stafettgutta med 2xTrondheim og 2xOslo på gullaget, kan lure noen til å tro at det er i storbyene du blir skikkelig god i idrett. Slik er det som oftest ikke. Også i disse lekene viser forholdet mellom oppvekst og medaljer noe annet. Foreløpig er det 8 norske OL-deltakere med oppvekst på små steder blant de 22 utøverne som har tatt individuelle medaljer:

  • . Sjansene for å vinne OL-medaljer for Norge øker betraktelig om du får være barn på et lite sted.
SUNNEST BARNDOM? Therese Johaug er vokst opp i Dalsbygda helt nord i Østerdalen. Det ga henne et forsprang på konkurrentene. FOTO: Tormod Brenna/Dagbladet.
SUNNEST BARNDOM? Therese Johaug er vokst opp i Dalsbygda helt nord i Østerdalen. Det ga henne et forsprang på konkurrentene. FOTO: Tormod Brenna/Dagbladet. Vis mer

Mens mange av idrettsheltene etter endt skolegang bosetter seg i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim eller Tromsø for å utnytte de fine treningsmulighetene som finnes der, starter de største karrierene helst på langt mindre plasser:

  • Fra og med Salt Lake City-OL 2 002 er halvparten av de individuelle norske OL-medaljene i vinterlekene vunnet av utøvere som er vokst opp på bygda.

Sett i forhold til at bare 18 prosent av Norges 5,2 millioner innbyggere kommer fra det Statistisk Sentralbyrå kaller «spredtbygde strøk», viser det at bakgrunn fra små idrettsklubber i distriktene gir en stor sportslig fordel.

LANDSBYGDA KLART BEST: Unger som vokser opp i distriktene har størst mulighet for å vinne medaljer for Norge i vinter-OL: Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
LANDSBYGDA KLART BEST: Unger som vokser opp i distriktene har størst mulighet for å vinne medaljer for Norge i vinter-OL: Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet. Vis mer

I LØPET AV de fire siste vinterlekene fram til Pyeongchang har Norge vunnet 74 individuelle medaljer. Av disse er 17 tatt av utøvere fra storbyene, 17 av utøvere fra tettsteder over hele landet og hele 40 av utøvere som er vokst opp på landet. Det gjør at idrettsklubbene på bygda står bak 54 % av alle medaljene. Den andelen har altså sunket til 50 % etter en drøy uke med nye vinterleker.

Tar vi også med de fire sommerlekene fra denne perioden, justeres andelen av medaljer til den spredte bosetningen i Distrikts-Norge ytterligere ned til 45 prosent. Likevel er sannsynligheten altså langt større for å bli norsk olympisk stjerne med en barndom på landsbygda.

Ikke minst fordi enkelte av de utøverne vi har plassert i kategorien «tettsted», nok vil oppleve at oppveksten var hakket mer landlig. Skijentenes nye stjerne Ragnhild Haga fra Åsen IL med hjemmestadion på Røtterudmoen ikke mer enn fem mil utenfor Oslo kan jo tenke etter selv. Definisjonen av «tettsted» er ifølge Statistisk Sentralbyrå et innbyggertall på minst 200 personer i en bebyggelse med maks femti meter mellom bolighusene.

Nesten 4,3 millioner av oss bor slik, og vi blir stadig flere. I fjor var veksten i tettbygde strøk på over 50 000.

DERIMOT synker innbyggertallet i distriktene. Det er trist på mange vis, og kan altså som en bieffekt gi en utfordring for den norske TV-underholdningen fra kommende OL selv om akkurat disse lekene i Pyeongchang har kommet med bygutter som Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger som de nye skistjernene.

De siste årene har imidlertid de fleste av de største norske olympiske heltene kommet fra distriktene. Som Ole Einar Bjørndalen fra Simostranda, Marit Bjørgen fra lille Rognes, Petter Northug fra Mosvika, Therese Johaug fra Dalsbygda eller Kjetil Jansrud som flyttet tidlig til Vinstra der pappa måtte dra i gang en alpinklubb for at Kjetil kunne få ha det enda mer moro i skibakken.

KANSKJE er det nettopp dette lokale initiativet som gir ungene fra bygda en sportslig fordel. Det at den enkelte må ta tak for at noe skal skje.

Eller kanskje er det den romantiske forestillingen om lenger skolevei, nærheten til natur eller rausheten i den lokale idrettsklubben.

Det siste er det mest utfordrende i en tid da mange snakker om behovet for å finne og dyrke talent mens ungene er små. Kanskje er det stikk motsatt? Det at hver og en av ungene naturlig nok blir mer sett på små steder, og at de første konkurransene blir mer åpne med plass for alle uansett kvalitet. Akkurat som Kjetil Jansrud drev med all mulig idrett før det med ski ble mer alvor, eller at Therese Johaug fikk være med på klubbrenn selv om hun slett ikke var noen racer i skisporet som liten.

UANSETT svar ligger det kvaliteter i oppvekst på bygda som all norsk toppidrett med fordel skal se etter. For tallene er ikke til å ta feil av når det gjelder det å få fram de aller beste.

Skal du vinne OL-medalje for Norge lønner det seg å vokse opp i en lokalklubb på bygda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!