Therese Johaug tok konkurrentene på senga da hun sikret NM-gull

Johaug gikk ut i et knallhardt tempo fra start på 10 000 meter under NM på Hamar.

OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene på 10 000 meter. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene på 10 000 meter. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

I dag stilte Therese Johaug for første gang på startstreken i et friidrettstevne på bane, da hun løp 10 000 meter under NM på Hamar.

Det var ventet at skistjerna skulle leke med konkurrentene, slik hun har for vane å gjøre i skisporet, for Norges beste langdistanseløper, Karoline Bjerkeli Grøvdal, valgte å løpe 3000 meter hinder under mesterskapet.

Men hvor god tid kunne hun løpe på? Det var spørsmålet mange, og hovedpersonen selv, stilte seg.

- Nå er jeg ganske nervøs må jeg innrømme. Jeg er glad jeg ikke vet hva jeg går til, for 25 runder på denne banen blir tungt, sa Johaug til NRK før start.

Gikk voldsomt til

Og allerede da startskuddet gikk, stormet Johaug til tet, samtidig som hun hele tiden kikket på klokka si. Og i front ble hun værende gjennom hele løpet.

- Det var voldsomt hun gikk til her, mente NRKs Jann Post om åpningstempoet.

Etter en tredjedel av løpet lå Johaug på en tid som med samme tempo til mål ville vært under VM-kravet for kvinner på distansen (31.50). Sagnes Vågan hang seg overraskende på i starten, men måtte slippe ryggen til Johaug etter fire runder.

- Er det det du kaller urutinert? sier Johaug til NRK med latter i stemmen når hun får spørsmål om åpningen.

- Jeg syns det gikk så lett og følte meg så fin. Så så jeg på klokka og tenkte: «Stemmer dette her?». For jeg hadde egentlig en plan om å ligge på mellom 3.15 og 3.16 i starten (per kilometer, journ.anm.). Men jeg følte meg såpass bra at jeg tenkte: «Nå prøver jeg». Jeg hadde lyst å få en god tid og tenkte at går jeg på smellen, så går jeg på smellen, sier Johaug.

Trener Pål Gunnar Mikkelsplass meldte at det var meningen hun skulle løpe ti sekunder saktere på den første runden. Men Johaug var så ivrig at den planen gikk fløyten.

Etter hvert fikk hun stabilisert seg på et mer moderat, men fortsatt høyt, tempo, samtidig som hun pustet stadig tyngre.

- Jeg syns Therese er tøff her, mente NRK-ekspert Vebjørn Rodal da hun hadde snaut ti minutter igjen å løpe.

Overlegen

Det var til slutt ingen tvil om hvem som ville ta NM-gullet. Johaug tok igjen alle utøverne i feltet med én runde og flere løpere med to runder. Dermed tok hun sitt første NM-gull i friidrett.

- Det var utrolig moro å springe og prøve seg. Jeg er kjempefornøyd, sier Johaug etter løpet.

Hun løp inn på den femte beste tiden i Norge av en kvinne på distansen, med tiden 32.20,87.