Therese Johaug trodde hun ødela hele gull-løpet ved å gå i feil løype

- Jeg fikk panikk.

FALUN (Dagbladet): Verden har kanskje aldri sett et mer overlegent tremilsløp for damer. Etter bare sju kilometer fikk Therese Johaug nok av den labre farta og tenkte hun skulle trykke på litt opp Mördarbacken.

Derfra og ut gikk hun alene.

Men marerittet kom da hun skulle bytte ski halvveis. Med nesten ett minutts ledelse trodde hun at hele løpet ble ødelagt.

Marerittet
På pressekonferansen etter løpet forteller hun villig om skrekkopplevelsen.

FIKK PANIKK: Therese Johaug leverte sitt livs beste løp på tremila i dag, men trodde hun ødela alt ved å gå feil.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FIKK PANIKK: Therese Johaug leverte sitt livs beste løp på tremila i dag, men trodde hun ødela alt ved å gå feil. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det skal sies at jeg fikk ganske stor panikk ute i løypa. Da vi var inne på rød løypa, og skulle kjøre ned til stadion for å bytte ski, så kom jeg kjørende og trodde jeg hadde gått feil. Det var der rød og blå løype var sammen. Jeg vet ikke om dere så det, men jeg hadde femti sekunder og så minka det til førti eller noe sånt. Jeg måtte ploge, stoppa opp, og skrek til vaktene, «har jeg gått feil, har jeg gått feil», jeg så folk bare ngymte å gå på jordet og tenkte «fader, er jeg på rød eller er jeg på blå».

Jeg tenkte helvete, men måtte bare satse på at jeg var på rød og kjørte ned. Da jeg kom ned skjønte jeg at de ikke hadde tatt inn så mye, men fy fader, da trodde jeg bare at hele tremila og hele drømmen min bare brast, sier en svært engasjert Johaug.

Til tross for det som kunne vært en vanvittig tabbe, klarte Johaug å konsentrere seg om å fortsette å gå fort på ski. Fra skibyttet og ut bare fortsatte hun å øke forspranget.

Et perfekt løp
Snaut seks hundre meter før mål fikk hun også stukket et flagg i hånda. Ingen andre har noensinne defilert lengre med et flagg i et VM-løp. Derfra og inn veviet hun til de mange tusen tilskuerne som heiet henne fram, og bukket nedover hele oppløpet.

Likevel vant hun altså med 52,3 sekunders margin på Marit Bjørgen.

- Det går ikke an å toppe et løp som dette. I dag følte jeg meg i bedre form enn jeg noensinne har gjort. Greit, jeg vr i god form under tremila i Kollen (VM 2011, journ.anm.), men idag var det hakket over. Det å kunne få til et sånt løp på den siste distansen, på det rennet jeg har hatt i bakhodet siden vi starta å trene i mai... Jeg har jobba vanvittig mye med teknikk og med styrke for å prøve å skape mer kraft. Alt fungerte, jeg hadde gode ski, god kropp, jeg var liksom ikke sliten da jeg kom i mål en gan, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Eller, jeg var jo litt sliten, da, ler hun, men det var liksom ikke sånn at jeg måtte legge med ned, at smerten var så sterk. Nei, det var en fantastisk opplevelse.