PANGSTART: Therese Johaug hadde all grunn til å smile etter  den nasjonale åpninga på Beitostølen i helga. Foto: Anders Skjerdingstad
PANGSTART: Therese Johaug hadde all grunn til å smile etter den nasjonale åpninga på Beitostølen i helga. Foto: Anders SkjerdingstadVis mer

- Therese kan aldri dominere på samme måte som Bjørgen

Men gamletrener Fredrik Aukland mener Johaug nå er dama å slå i vinter.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Hun vant fredagens fristilløp og fulgte opp med en overraskende sterk fjereplass i sprint lørdag. Men det var på gårsdagens klassiske 10-kilometer på Therese Johaug (24) virkelig satte standarden for vinteren.

- Et av de aller råeste klassiskløpene på damesiden noensinne, utbrøt  Thomas Alsgaard på direkten på NRK.

- Alt var bra! Hun gikk rytmisk bra på ski, og det gjorde hun i alle typer terreng, sa landslagstrener Egil Kristiansen, som mener løpet var bedre enn Johaugs gulløp i Kollen-VM.

Marit Bjørgen og Petter Northug var også mektig imponert.

- Nå er det jeg som må spørre Therese om råd, gliste Northug etter selv å ha skuffet med en 24.-plass.

Var «Duracell» Men kanskje best av alt: Odd-Bjørn Hjelmeset, en av tidenes beste i klassisk teknikk, mener det fortsatt er enda mer å gå på.

- Det er fortsatt noen enkle ting hun kan bli bedre på. Hun staker veldig, veldig bra. Og hun går bra diagonal. Men overgangene mellom diagonal og dobbeltak med fraspark - over kuler og sånt - må hun fortsatt jobbe med, sier Hjelmeset.

Han så Johaug for første gang under VM i Sapporo i 2007. Der var han selv veteranen som tok VM-gullet på femmila. Johaug var den 18 år gamle førstereisjenta som sjokkerte med bronse på tremila - til tross for en teknikk som fikk mange til å riste på hodet.

- Hun gjorde nok mye rett da også, for hun ble jo nummer tre. Men hun så litt Duracell-aktig ut. Det var mye armer og bein, mimrer Hjelmeset.

Ville for mye Fredrik Aukland var den gang Johaugs trener på juniorlandslaget.

- Allerede den gangen hadde hun en ekstrem fysisk kapasitet. Men teknisk var det mye å jobbe med. Hun ville mer enn hun kunne få ut i live. Hun hadde den ekstreme iveren som hun fortsatt har, men hun hadde ikke roen til å gå godt på ski. Det har hun lært seg nå, blant annet etter å ha trent veldig mye med Marit Bjørgen, sier Aukland.

TRENTE JOHAUG: TV 2-ekspert Fredrik Aukland, som også er personlig trener for Dario Cologna, trente Therese Johaug i tre sesonger på juniorlandslaget. Foto: Anders Skjerdingstad
TRENTE JOHAUG: TV 2-ekspert Fredrik Aukland, som også er personlig trener for Dario Cologna, trente Therese Johaug i tre sesonger på juniorlandslaget. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

- Hva var de første arbeidsoppgavene hun fikk av deg?

- Å stå lenger på hver ski og få kontakt med underlaget. Det er det samme jeg hører trenerne sier i dag, så det har vært en kontinuerlig jobb. Nå har hun hatt stor framgang, og aller størst framgang har hun hatt i staking.

Større og sterkere - Blir Therese dama å slå i verdenscupen i vinter?

- Definitivt. Men Therese kommer nok aldri til å dominere på samme måte som Bjørgen og Kowalczyk har gjort. Til det er hun ikke god nok i sprint og spurter. Men hun kan vinne mange enkeltrenn og Tour de Ski, mener Aukland.

Slik forklarer Johaug selv framgangen:

- Jeg har blitt større og sterkere, noe som gjør at jeg får brukt utholdenheten min bedre. Og jeg har hentet mest i de lette partiene.

Nå kan hun lade opp til verdenscupåpningen i Gällivare kommende helg med en stor dose selvtillit - og favorittstempel på navnet sitt.

MER Å GÅ PÅ: Odd-Bjørn Hjelmeset peker ut områder Therese Johaug fortsatt kan bli bedre på. Foto: Torbjørn Berg
MER Å GÅ PÅ: Odd-Bjørn Hjelmeset peker ut områder Therese Johaug fortsatt kan bli bedre på. Foto: Torbjørn Berg Vis mer