- Therese knuste meg i forrige uke

Marit Bjørgen var meget skeptisk. I dag gikk hun karrierens beste tremil.

STOR TRIUMF: Marit Bjørgen vant tremila i Holmenkollen suverent. Etterpå strålte hun om kapp med sola. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
STOR TRIUMF: Marit Bjørgen vant tremila i Holmenkollen suverent. Etterpå strålte hun om kapp med sola. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Mange trodde på en reprise fra fjorårets VM-tremil, da Therese Johaug kom i mål i ensom majestet.

Og dagens tremilsvinner i Holmenkollen kom i mål ensom majestet. Men denne gangen var det langrennsdronninga selv, Marit Bjørgen (31), som viste konkurrentene ryggen.

- Et av mine beste løp noen gang. Og mi beste tremil, sier Bjørgen til Dagbladet etterpå.

Bare så det er sagt, hun har gått noen gode tremiler før. For eksempel vant hun VM-tremila i Oberstdorf i 2005, og hun har også to ganger tidligere vunnet i Holmenkollen.

Men alle gode ting er tre, og den tredje tremilstriumfen i Kollen ble den hittil største opplevelsen.

- Skjønner hva Johaug følte - Jeg hadde frysninger på ryggen. Nå skjønner jeg hvordan Therese følte det her i fjor, sier Bjørgen — som selv vant alt unntatt nettopp tremila i fjorårets VM.

- Men jeg er usikker på om frysningene skyldtes at jeg fikk i meg for lite væske, gliser Bjørgen.

Allerede før start i dag, følte hun seg som en million dollar. Hun visste det ville bli en bra dag, og da skiene også var perfekte fra første stavtak, klinte hun til umiddelbart.

- Jeg ville gå i tet, mørne dem — og så gå ifra, forteller hun.

Som sagt, så gjort. Siste halvdel av løpet gikk hun helt alene. Med et smil om munnen.

- Jeg gikk og tenkte på hvor utrolig heldig jeg er som får oppleve dette, forteller Rognes-jenta.

Fikk bank Med dagens seier økte hun ledelsen på Justyna Kowalczyk i verdenscupen fra 118 til 138 poeng. Hun nekter å innkassere totalseieren, men det skal mye til at hun mister den gule trøya med bare 350 poeng igjen å kjempe om i Sverige til uka.

Og Bjørgens form er åpenbart formidabel. Bjørgens 54. verdenscupseier var hennes tredje på rad.

Men så sent som i forrige uke var hun meget usikker på formen.

- Therese knuste meg på intervalløkt i forrige uke. Jeg måtte rett og slett gi meg, røper Bjørgen.

Men så kom effekten av høydeoppoldet i Seisser Alm. Og spørsmålet er om Bjørgen noen gang har vært bedre enn akkurat nå.

Kowalczyk gratulerte smørerne Justyna Kowalczyk, som så vidt knep andreplassen foran Therese Johaug, innser at det nå er tilnærmet umulig å slå Bjørgen. Etter løpet gratulerte hun. Men ikke til Marit Bjørgen.

- Det er bare å si gratulerer til smørerne. Det er spesiell snø i Holmenkollen, og Norge har ofte best ski her, sier Kowalczyk.

Og Bjørgen legger ikke skjul på at hun hadde gode ski.

- Jeg har alltid gode ski, spesielt i utforkjøringer. Jeg begynner å bli ei gammel dame. Jeg har samlet opp noen gode par. I dag hadde jeg tre par som alle var perfekte, innrømmer hun.

Årets idrettskvinne i verden Etter løpet mottok for øvrig Bjørgen prisen som årets kvinnelige idrettsutøver i verden i 2011, som internasjonale sportsjouranlister kåret henne til. I Kollen-tåkas fravær, røykla arrangørene sletta for å skape den riktige rammen rundt begivenheten.

Da Bjørgen fikk prisen, rant tårene.

- Og det var ikke på grunn av røyken. Jeg var rørt, fastslår hun.

KLASSEFORSKJELL: Marit Bjørgen smadret Justyna Kowalczyk og sikret seg langt på vei den gule verdenscuptrøya, selv om hun ikke vil innrømme det selv. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KLASSEFORSKJELL: Marit Bjørgen smadret Justyna Kowalczyk og sikret seg langt på vei den gule verdenscuptrøya, selv om hun ikke vil innrømme det selv. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer