Thiago Alcântara kunne aldri bli noe annet enn fotballspiller

Spansk maestro på «billigsalg».

HET: Thiago Alcântara er blant de heteste navnene på sommerens overgangsmarked. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
HET: Thiago Alcântara er blant de heteste navnene på sommerens overgangsmarked. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENEVis mer

(Dagbladet): De siste ukene har de europeiske ryktemaskinene for alvor satt igang «Silly Season», og ett av navnene som har fått en betydelig mengde spalteplass er Barcelonas Thiago Alcântara.

Den 22 år gamle midtbane-maestroen har de siste sesongene gjort over 100 opptredener for førstelaget til den spanske storklubben, men det har tydeligvis ikke vært tilstrekkelig.

Løp og kjøp Noe av årsaken til at spanjolens navn er så hett for tiden, er at han i praksis kan forsvinne på billigsalg. Grunnen til det er at han ikke har spilt nok kamper for Barcelona til å utløse en mye høyere utkjøpsklausul.

Med det, kan han bli hentet for «ubetydelige» 18 millioner euro, noe som tilsvarer 142 millioner norske kroner.

Skulle derimot ingen komme på banen før juli blir til august, vil denne prisen femdobles. Det er derfor langt fra utenkelig at noen av de europeiske storklubbene vil benytte seg av muligheten mens Alcântara enda er på tilbud.

Familiære forhold Men hvem er så denne mannen hvis navn plutselig befinner seg på alles lepper?

Thiago Alcântara kunne aldri bli noe annet enn fotballspiller - såpass blir klart om vi ser på familietreet hans.

Hans far er ingen ringere enn Mazinho, som vant VM med Brasil i 1994. Mazinho var kanskje ikke blant de mest profilerte av Brasils verdensmestere dette året, men han ble udødeliggjort da han sammen med Bebeto og Romario innførte «vugge-feiringen».

I tillegg har han en lillebror ved navn Rafa (Rafinha) som også spiller på Barcelona. Rafa har riktignok valgt å spille for det brasilianske landslaget istedet for det spanske.

For å gjøre det hele komplett spilte Thiago hele U21-EM sammen med sin fetter, Rodrigo Moreno, som i tillegg er Spanias toppscorer på U21-nivå gjennom tidene.

MULTINASJONAL: Brasiliansk far, spansk statsborgerskap og født i Italia. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
MULTINASJONAL: Brasiliansk far, spansk statsborgerskap og født i Italia. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ Vis mer

Selv Flo-klanen ville slitt i en familiecup mot slik motstand.

Etter å ha flyttet til Spania og Barcelona i en alder av 14 har han gått gradene i storklubbens ungdomsavdelinger, og vært involvert i aldersbestemt landslagsfotball siden U16.

Hvor går veien nå? Dette er heller ikke første gang spanjolens navn figurerer på ryktebørsen. Også for to år siden ble han koblet til en rekke klubber etter imponerende prestasjoner i U21-EM, men den gang signerte han en ny avtale med Barcelona.

Hvem som vil ende opp som stortalentets arbeidsgiver etter sommeren, er det enda for tidlig å si. De siste dagene har både aviser og sosiale medier florert av beskjeder om at han skal ha kommet til enighet med Manchester United om de personlige betingelsene i en femårskontrakt, men ingenting er bekreftet.

Det har også sirkulert en video på YouTube som viser Thiago mens han signerer en Manchester United-drakt.

IKKE NOK: Thiago rundet i år 100 kamper for Barcelona, men det er ikke nok til å utløse økningen i utkjøpspris. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
IKKE NOK: Thiago rundet i år 100 kamper for Barcelona, men det er ikke nok til å utløse økningen i utkjøpspris. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

For å fyre ytterligere opp om historien skrev U21-keeper og Manchester United-spiller David de Gea en beskjed på matchballen Thiago fikk etter å ha scoret hat-trick i U21-finalen mot Italia.

- Vi sees i Manchester, sto det.

Andre rapporter tilsier at det er den lyseblå delen av Manchester som kan begynne å trykke opp trøyer med «Thiago» på. En klubb hvor han vil bli en del av en større spansk kontigent da både David Silva og Jesus Navas allerede spiller der.

I tillegg ryktes det at hans lagkamerat på U21-laget, Isco, vil slå følge med Manuel Pellegrini når argentineren forlater Malaga for å ta over etter Roberto Mancini i Manchester City.

FINALE: Thiago under U21-finalen mot Italia hvor han noterte seg for tre scoringer i den første omgangen. EPA/ATEF SAFADI
FINALE: Thiago under U21-finalen mot Italia hvor han noterte seg for tre scoringer i den første omgangen. EPA/ATEF SAFADI Vis mer

Likevel er det mange som stiller spørsmålstegn ved om han kommer til å forlate klubben i det store og det hele. Og det er i grunn forståelig nok. Etter nevnte hattrick i U21-finalen og å ha mottatt prisen som mesterskapets beste spiller er det lett å forstå at de spanske mesterne vil beholde ham.

To av klubbens mer rutinerte spillere, Xavi og Gerard Piqué, har begge gått ut og bedt Thiago være tålmodig, men hvor han spiller i august gjenstår å se.

Det eneste som er sikkert er at 22-åringen går en lys fremtid i møte - uansett hvem det er som får gleden av hans ballkontroll, blikk for spillet, dribleferdigheter og langskudd i årene som kommer.

MÅLTEFT: Selv om han i utgangspunktet er en tilrettelegger, finner Thiago også veien til nettmaskene nå og da. Her mot Villareal. Foto: AFP PHOTO/LLUIS GENE
MÅLTEFT: Selv om han i utgangspunktet er en tilrettelegger, finner Thiago også veien til nettmaskene nå og da. Her mot Villareal. Foto: AFP PHOTO/LLUIS GENE Vis mer