Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thierry Henry har fått en marerittstart på sin managerkarriere i Monaco

Storklubben har vært en skygge av seg selv denne sesongen. Ansettelsen av Thierry Henry har ikke hjulpet.

TØFF START: Ting har ikke gått på skinner for manager Thierry Henry (t.v.), som her står med Djibril Sidibé, etter tapet for Club Brugge. Foto: VALERY HACHE / AFP / NTB Scanpix
TØFF START: Ting har ikke gått på skinner for manager Thierry Henry (t.v.), som her står med Djibril Sidibé, etter tapet for Club Brugge. Foto: VALERY HACHE / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13. oktober kom nyheten som mange Monaco-supportere ønsket hjertelig velkommen: Den tidligere klubblegenden Thierry Henry (41) skulle ta over den kriserammede klubben som manager.

Henry startet sin profesjonelle karriere i fyrstedømmet og spilte fem sesonger som angriper for kystklubben, før turen gikk videre til storklubber som Juventus, Arsenal og Barcelona.

Men det spørs om 13. oktober vil stå igjen som en merkedag i Monacos stolte historie, for franskmannen har fått en marerittstart i sin nye tilværelse som manager.

- Folk forteller meg at det ikke kan bli verre, men det gjør det, konstaterte Henry etter 0-4-tapet for Club Brugge i Champions League denne uka.

Kriserammet

Den hardt pressede klubben lå allerede på en 18. plass i hjemlig liga da Henry tok over roret - en sterk kontrast til de to foregående sesongene, hvor Monaco først slo PSG i tittelkampen i 2017 og ble nummer tre og kvalifiserte seg til Champions League forrige sesong.

Denne sesongen står Monaco med én fattig seier på de 12 første ligakampene. Laget har scoret færrest mål (sju) og sluppet inn flest (24). I Champions League er fasiten ett poeng på fire kamper - en turnering Monaco kom til semifinalen i så seint som i 2017.

Leonardo Jardim fikk erfare at det er kort vei fra suksess til nederlag da han fikk sparken som manager. Han ledet klubben til det etterlengtede seriegullet for to år siden, men det var glemt da de røde og hvite begynte å tape kamp etter kamp.

Jardim sa på forhånd at denne sesongen ville være den vanskeligste i hans tid som manager og fikk rett. Han etterlot seg på ingen måte en harmonisk spillertropp.

Samtidig så nok Henry på jobben som en mulighet til å få det store gjennombruddet som manager, etter å ha vært Belgia-manager Roberto Martínez' høyre hånd siden 2016, etter først å ha ledet Arsenals ungdomslag samtidig som han sjonglerte med jobben som Sky Sports-ekspert.

FIKK SPARKEN: Leonardo Jardim. Foto: VALERY HACHE / AFP / NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: Leonardo Jardim. Foto: VALERY HACHE / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Solgte unna stjerner

Monaco har solgt en rekke stjerner etter de imponerende resultatene de to siste sesongene. Kylian Mbappé, Benjamin Mendy, Bernardo Silva, Fabinho, Thomas Lemar, João Moutinho og Tiemoue Bakayoko er blant dem som har forlatt det som nå framstår som et synkende skip.

Hele midtbanen fra suksessesongen er borte og det er bare noen få spillere igjen fra laget som tok gull i Ligue 1 (Andrea Raggi, Danijel Subasic, Djibril Sidibé, Jemerson, Kamil Glik og Radamel Falcao . Samtidig har ikke spillerne som fikk den store oppgaven med å erstatte dem funnet seg til rette på kysten.

Monaco er en klubb som investerer tungt i unge talenter, gjør dem til profesjonelle og ettertraktede spillere, for deretter å selge dem for (forhåpentligvis) stor fortjeneste.

SOLGTE STJERNER: Spillere som Kylian Mbappé har blitt solgt. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB Scanpix
SOLGTE STJERNER: Spillere som Kylian Mbappé har blitt solgt. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men for å oppnå sportslig suksess, samtidig som du holder deg til denne businessmodellen, må du balansere det slik at du hele tiden har rutinerte og solide spillere som kan gjøre en god jobb når en eller flere profiler selges. I dette arbeidet har Monaco tilsynelatende mislyktes.

- Gjennomsnittsalderen til spillerne de signerte var lavere enn normalt, og for å gjøre ting verre, er det mange av spillerne som ble signert etter ligatittelen i 2017 som ikke har funnet seg til rette, sier Tom Williams, som spesialiserer seg på fransk fotball, til engelske Sky Sports.

I tillegg har Monaco slitt med skader på spillere som skulle ta over stafettpinnen etter stjernene som dro til større klubber.

- Youri Tielemans har så langt vært en stor skuffelse, Stevan Jovetic har så vidt vært skadefri og Keita Baldé dro tilbake til Italia etter bare én sesong. De har også vært uheldige med spillerne de hentet i sommer. Aleksandr Golovin, som imponerte i VM, fikk en stor skade på sin første trening og har nylig begynt å spille. Nacer Chadli virker ikke å være i form, sier Williams.

Samtidig har flere av de mer rutinerte spillerne, som Kamil Glik, Jemerson og Radamel Falcao, vært en skygge av seg selv denne sesongen.

Skader, formløse spillere og nye kjøp som sliter med å tilpasse seg. Williams kaller hele suppa for «en perfekt storm».

Store ambisjoner

Selv om Monaco i øyeblikket kjemper mot nedrykksspøkelset, er ambisjonene til klubben mye høyere - også denne sesongen. Det vil nok ikke være nok for Henry å styre klubben unna nedrykk. En plassering på øvre tabell vil nok være å forvente.

- Jeg tror topp 10 vil være et minimum, med et håp om at de kanskje klarer å kare seg til Europa, sier Williams.

Den gode nyheten for Henry er at det ikke er lenge til januar, hvor overgangsvinduet på nytt settes på gløtt.

Og ifølge franske medier skal Monaco-eier Dmitry Rybolovlev være villig til å åpne sjekkheftet etter sommerens fiaskovindu. Henry skal også ha forsikret seg om at han ville få midler til spillerkjøp i januar, da han ble ansatt i jobben.

Denne uka ble den svake rekka forverret da Monaco lå under med tre mål etter 24 minutter hjemme mot Club Brugge, som til slutt vant 4-0. Det var også det største hjemmetapet Monaco har hatt i en Europa-cup - det mot et lag som ikke hadde vunnet en kamp i Europa på 13 år.

«Barneskolefeil», mente Henry om baklengsmålene, og påpekte at spillerne han råder over gir opp så fort de møter motgang. En dårlig egenskap med tanke på hvor klubben befinner seg om dagen.

Og ukas forsmedelige tap skjedde like etter at nevnte Rybolovlev ble tatt med til politiavhør for å svare på beskyldninger om korrupsjon. Problemene i klubben stikker dypere enn den sportslige krisen.

Henry står med 0-2-3 på sine fem første kamper, og det etter møter med lag som de normalt skal hevde seg mot - som Dijon og Reims.

Søndag venter den suverene serielederen PSG på Stade Luis ll. Den regjerende mesteren står med 12-0-0 i ligaen. Det er stor sjanse for at den seiersrekka økes, og at presset på Henry dermed gjør det samme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!