VERDENSMESTER: Johannes Thingnes Bø tok gull på fellesstarten i Holmenkollen da han endelig tok knekken på Martin Fourcade.
VERDENSMESTER: Johannes Thingnes Bø tok gull på fellesstarten i Holmenkollen da han endelig tok knekken på Martin Fourcade.Vis mer

Thingnes Bø grisebanket Fourcade inne på stadion: - Hva skjedde nå egentlig?

Vant gull på hjemmebane.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø ble verdensmester på VM-fellesstarten i ettermiddag etter et vanvittig spennende løp.

Mange løpere var med i toppen lenge, men etter siste skyting sto dramaet om seieren mellom tre mann: Martin Fourcade, Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bø.

Og for en gangs skyld var ikke franskmannen sterkest.

Banket Fourcade Thingnes Bø, som sto med tre 4. plasser i VM før dette løpet, moste Fourcade inne på stadion, og var i mål 2,8 sekunder foran VM-kongen.

- Hva skjedde nå egentlig? Fyttigrisen, jeg har skjelven i beina. Dette er helt rått, sier han til NRK umiddelbart etter målgang.

- Medalje var målet. Jeg så Fourcade og tenkte at jeg skulle prøve. Jeg prøvde å være «litt Northug» rundt svingen der. Jeg turte ikke se bakover på oppløpet. Jeg gikk helt til mållinja. Jeg sa i starten av VM at jeg skulle bli dårligst numme fire, og det klarte jeg. Jeg vant VM-gull på hjemmebane, sier en jublende glad Thingnes Bø.

Ole Einar Bjørndalen jublet for bronse, noen sekunder bak de to i tet. Det var 42-åringens fjerde medalje i VM på hjemmebane.

Fransk favoritt På forhånd var Fourcade storfavoritt etter fire gull så langt i VM. 27-åringen hadde i tillegg en langt roligere gårsdag enn de norske gutta fikk etter stafettgullet.

På jentenes fellesstart tidligere i dag gikk det svært rolig på de første rundene, men Fourcade hadde planer om å gjøre noe helt annet på guttas fellesstart.

Franskmannen satte voldsomt fart i den siste bakken før første skyting, noe som åpenbart overrasket feltet. De norske gutta lot seg imidlertid ikke lure, og tok det rolig inn til skytingen.

Der bommet både Fourcade, Svendsen og Tarjei Bø én gang hver. Johannes Thingnes Bø og Bjørndalen skjøt imidlertid fullt, og var med helt i teten sammen med en stor gruppe løpere etter første skyting.

Kom tilbake Den andre runden gikk relativt rolig for seg, og det ga gutta som bommet på den første skytingen sjansen til å komme seg opp til ledergruppa igjen. Det klarte både Fourcade, Svendsen og Tarjei Bø.

På den andre skytingen bommet sistnevnte nok en gang, men Fourcade, Thingnes Bø og Svendsen fylte. Det samme gjorde en rekke andre løpere. Etter to skytinger var en gruppe på over ti løpere samlet, og spenningen levde fortsatt for fullt.

På den tredje runden satte imidlertid Johannes Thingnes Bø inn et skikkelig støt. Stryningen, som hadde tre fjerdeplasser på samvittigheten så langt i VM, gikk så hardt i de tøffe Kollen-bakkene at han faktisk fikk en luke til gruppa bak.

Han klarte ikke å bygge opp et stort forsprang, men lå fem-seks sekunder foran den store gruppa bak seg inn til tredje skyting. Der skjøt han ekstremt raskt, men fikk dessverre et kanttreff på det siste skuddet.

Samtidig skjøt både Bjørndalen, Fourcade og flere av de andre beste løperne fullt. Thingnes Bø var uansett fortsatt med for alvor. Etter strafferunden gikk han nemlig ut bare drøyt ti sekunder bak teten.

Spennende På den fjerde runden gikk en gruppe på hele åtte løpere sammen. Bjørndalen og Thingnes Bø var Norges håp i tetgruppa.

Før den siste skytingen var situasjonen ganske åpenbar: Skulle man vinne, måtte man skyte fullt. Det var dermed vanvittig spennende før de fem siste skuddene.

Fourcade fikk et lite forsprang på de siste 500 metrene til skyting. Det utnyttet han maksimalt. VM-kongen feide de fem blinkene rett ned, og gikk ut i ledelse.

Samtidig skjøt både Bjørndalen og Thingnes Bø fullt. De to nordmennene var ikke mange sekunder bak franskmannen ut på den siste runden.

Avgjorde på Northug-flata De to norske håpene klinte til det de var gode for, og det gikk ikke mange sekundene før Thingnes Bø var oppe i ryggen på Fourcade.

Bak de to i tet jobbet Bjørndalen knallhardt med å komme opp til de to i tet, men klarte aldri å komme opp helt i rygg. Bjørndalen hadde imidlertid full kontroll på bronsen.

Thingnes Bø og Fourcade fulgte hverandre som skygger helt inn på stadion. I den siste bakken før mål klarte Bø å snike seg foran, og på Northug-flata fikk han de meterne han trengte på franskmannen.

Og på oppløpet var det ingen tvil. Bø spurtet inn til seier til stormende jubel, mens Fourcade ble slått i duell for første gang i mesterskapet.

Revansjen var et faktum for Thingnes Bø etter hans tre 4. plasser individuelt. Endelig kunne han juble for VM-gull, mens Bjørndalen gjorde det samme for bronse etter 20 av 20 treff.

JUBEL: Etter 4. plasser kunne Johannes Thingnes Bø juble for VM-gull, mens Ole Einar Bjørndalen jublet for en ny medalje.
JUBEL: Etter 4. plasser kunne Johannes Thingnes Bø juble for VM-gull, mens Ole Einar Bjørndalen jublet for en ny medalje. Vis mer