Thingnes Bø misset på eksklusiv fem gull-klubb:

Thingnes Bø i samme klubb som Bjørndalen og Svendsen

Johannes Thingnes Bø er en av fire herrer som har tatt fire VM-gull i samme mesterskap. Fem bom i går kveld ødela sjansen til å kopiere Laura Dahlmeiers fem.

FIRE GULL: Johannes Thingnes Bø (t.h.) tok fire gull i VM i Östersund. Det har Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Emil Hegle Svendsen klart før ham. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FIRE GULL: Johannes Thingnes Bø (t.h.) tok fire gull i VM i Östersund. Det har Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Emil Hegle Svendsen klart før ham. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÖSTERSUND (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø (25) misset på VMs siste dag. Det ble full sprekk på siste stående med fem bom. Han kom i mål som nummer 13 på fellesstarten, men likevel står han igjen som VM-konge i de svenske skoger i Östersund.

Han reiser hjem med fire gull og ett sølv. Etter 11 dager med konkurranser, sto han igjen i pressesonen i går kveld, i en svensk snøstorm, og forklarte hva som gikk galt.

- Det har vært et utrolig bra VM. Jeg ble tatt av vinden. Det var umulig å finne blinken, sier Thingnes Bø.

- Jeg har vunnet mye, men jeg har aldri skutt så dårlig noen gang på stående som nå. Jeg har allerede mitt beste mesterskap, før vi var halvveis i dette VM, sier Johannes Thingnes Bø.

Nær tysk kopi

Bare tre andre herreløpere har klart å ta fire VM-gull i samme mesterskap. Men Thingnes Bø har derimot en fordel som forgjengerne ikke hadde.

For første gang i historien var den nye øvelsen singel mixed-stafett på VM-programmet. Distansen er en stafett med en mann og ei kvinne på hvert lag. Det innebærer totalt sju medaljemuligheter for begge kjønn – i motsetning til seks øvelser i VM i 2017.

Da benyttet nemlig en tysk kvinne muligheten til å bli historisk. Laura Dahlmeier (25) tok fem gull og ett sølv på totalt seks øvelser i VM 2017. Det hadde ingen klart før.

Det ble gull på 15 km normaldistanse, jaktstart, fellesstart, stafett og mixed-stafett. Sølvet kom på sprinten.

Ellers er det flere som har klart bragden med fire gull i samme VM.

Fire gull-klubben

Det er flere som har klart fire gull i samme VM, og flere norske helter er på lista. Disse har tidligere vunnet fire VM-gull i samme mesterskap, ifølge Dagbladets statistikk:

Martin Fourcade, 2016:

Han klarte fire gull og ett sølv i VM i Oslo 2016. Gullene kom på sprint, jaktstart, normaldistanse og mixed-stafett. Sølvet kom på fellesstarten. Den eneste øvelsen der Fourcade ikke tok medalje var på herrestafetten. Fourcade tok altså fire gull (fem medaljer) på seks øvelser.

Tora Berger, 2013:

I Nove Mesto-VM 2013 tok Tora Berger fire gull og to sølv på seks øvelser. Gullene kom på jaktstart, normaldistansen, stafett og mix-stafett. Sølv kom på sprint og fellesstart. Det innebærer medaljer i alle seks øvelser på programmet.

Emil Hegle Svendsen, 2013:

I VM 2013, samtidig som Tora Berger ble VM-dronning, tok Emil Hegle Svendsen fire gull og ett bronse. Gullene kom på mixed-stafett, sprint, jaktstart, og stafett. Bronsen kom på fellesstart. Svendsen tok faktisk medaljer i alle fem øvelser han stilte på. Han ble sjuk foran normaldistansen.

Ole Einar Bjørndalen, 2009 og 2005:

I Pyeongchang-VM 2009 tok han gull på sprint, jaktstart, normaldistansen og stafett. Bare på fellesstarten endte utenfor pallen med en fjerdeplass. Det betyr fire gull på seks VM-øvelser. I Hochfilzen 2005 tok han gull på sprint, jaktstart, fellesstart og stafett. På normaldistansen ble Bjørndalen nummer seks. Det betyr gull i fire av fem øvelser. Bjørndalen tok også fire gull i Salt Lake City-OL 2002.

Liv Grete Skjelbreid Poirée, 2004:

Hun tok fire gull i Oberhof-VM 2004: Sprint, jaktstart, fellesstart, stafett. Bare på normaldistansen endte hun utenfor pallen. Det gir gull på fire av fem VM-øvelser.

Færre muligheter

Grunnen til at ingen fra 90-tallet eller tidligere er med på lista, er at det var færre distansen. Det er vanskelig å gjøre en historisk sammenlikning ettersom antall distanser i VM har økt.

I det første skiskytter-VM i 1958 i Saalfelden i Østerrike, var det bare to øvelser. Og bare menn deltok. Sverige tok begge gullene i 20 km normaldistanse og lagkamp. Lagkamp ble seinere erstattet av stafett.

I 1974 ble VM utvidet til tre øvelser. Da kom også sprint på programmet.

Jaktstarten kom først i VM i 1997. Dermed var det plutselig en ekstra medaljemulighet.

I 1999 kom fellesstarten med i VM. Dermed var alle de tradisjonelle øvelsene for dagens publikum etablert: Sprint, jaktstart, normaldistanse, fellesstart og stafett. Slik var det fram til 2007 da mixed-stafetten kom inn. Dermed kjempet både kvinner og menn om seks gull hver, kontra fem i åra før.

I årets VM er første gang øvelsen singel mixed-stafett er med. Dermed har utøverne sju medaljemuligheter for første gang.

Fakta: Menn, 15 km:

Gull: Dominik Windisch, Italia 40.54,1 (3),

sølv: Antonin Guigonnat, Frankrike 0.22,8 min. bak (3),

bronse: Julian Eberhard, Østerrike 0.23,3 (4),

4) Aleksandr Loginov, Russland 0.27,4 (5), 5) Quentin Fillon Maillet, Frankrike 0.33,2 (4), 6) Arnd Peiffer, Tyskland 0.39,6 (4), 7) Simon Eder, Østerrike 0.43,9 (1), 8) Benedikt Doll, Tyskland 0.44,4 (5), 9) Tarjei Bø, Norge 0.47,9 (5), 10) Dmitro Pidrutsjnij, Ukraina 0.48,2 (3).

Øvrige norske: 12) Vetle Sjåstad Christiansen 1.012,5 (2), 13) Johannes Thingnes Bø 1.17,8 (7), 22) Erlend Bjøntegaard 2.06,7 (5).

Fakta: Kvinner, 12,5 km:

Gull: Dorothea Wierer, Italia 37.26,4 (2),

sølv: Jekaterina Jurlova-Percht, Russland 0.04,9 min. bak (2),

bronse: Denise Herrmann, Tyskland 0.15,4 (4),

4) Hanna Öberg, Sverige 0.52,7 (3), 5) Tiril Eckhoff, Norge 0.57,7 (4), 6) Laura Dahlmeier, Tyskland 1.03,4 (4), 7) Marte Olsbu Røiseland, Norge 1.10,1 (4), 8) Lisa Vittozzi, Italia 1.11,2 (4), 9) Linn Persson, Sverige 1.29,7 (3), 10) Joanne Reid, USA 1.32,1 (4).

Øvrige norske: 11) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge 1.40,7 (5).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer