Thingnes Bø mister poeng og penger etter feilskyting

Johannes Thingnes Bø (25) løsnet bare fire av fem skudd på en av skytingene i et renn. Det fører til at han mister verdenscuppoeng - og gir fra seg premiepenger.

BOM: Johannes Thingnes Bø fyrte av ett skudd for lite under et renn i USA, og har nå fått sin straff. Foto: NTB Scanpix.
BOM: Johannes Thingnes Bø fyrte av ett skudd for lite under et renn i USA, og har nå fått sin straff. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i en pressemelding torsdag morgen.

Under et renn i Soldier Hollow i USA den 16. februar, ble det norske skiskytteresset Johannes Thingnes Bø nummer fire. Dermed ble han tildelt 43 verdenscuppoeng, i tillegg til 7000 euro, tilsvarende drøye 68500 norske kroner, i premiepenger.

De har han nå blitt fratatt.

Fant ekstra skudd i magasinet

Etter gjensidig enighet mellom Thingnes Bø og forbundet, i det de omtaler som «i fair plays ånd», har de blitt enige om at nordmannens poeng fjernes, og at han gir premiepengene til utøverne som fulgte etter ham på resultatlisten i henhold til premiepengefordelingen.

På TV-bildene etter rennet fant nemlig IBU ut at Thingnes Bø fullførte rennet med en kule igjen i magasinet, og på grunn av en kommunikasjonssvikt mellom dommerne, ble den overflødige kulen ikke rapportert inn til juryen før resultatene fra rennet hadde blitt offentliggjort.

- Omstendighetene var uheldige, men etter å ha samarbeidet med Johannes mener vi at vi har funnet den beste løsningen som samsvarer med IBUs reglement. Etter kommunikasjonssvikten innad i gruppen i Soldier Hollow, var det ikke på lovlig vis mulig å endre de offisielle resultatene i etterkant. Samtidig ville det ikke vært rettferdig hvis Johannes ble tildelt poengene eller premiepengene etter at TV-bildene tydelig viste feilen, sier sportsdirektør i IBU, Felix Bitterling.

Det var på den siste skytingen at Thingnes Bø ikke løsnet alle skuddene sine.

- Min egen feil

Thingnes Bø sier selv at han har lagt saken bak seg.

- Jeg gikk rett til dommerne og innrømte regelbruddet, som var min egen feil. Jeg ønsker å påpeke at jeg ikke ville fått noen straff hvis jeg ikke hadde gitt beskjed selv.

- Jeg håper IBU gjør alt de kan for å hindre at slike feil skjer i fremtiden. Det er aldri enkelt å gi fra seg verdenscuppoeng, men jeg håper også at andre utøvere finner motivasjonen og styrken til å være ærlige, som meg, og selv ta ansvar for feil i tilfelle IBU ikke kan gå tilbake på juryens avgjørelser, sier Thingnes Bø.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer