BOM: Johannes Thingnes Bø fyrte av ett skudd for lite under et renn i USA, og har nå fått sin straff. Foto: NTB Scanpix.
BOM: Johannes Thingnes Bø fyrte av ett skudd for lite under et renn i USA, og har nå fått sin straff. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Thingnes Bø mister poeng og penger etter feilskyting

Johannes Thingnes Bø (25) løsnet bare fire av fem skudd på en av skytingene i et renn. Det fører til at han mister verdenscuppoeng - og gir fra seg premiepenger.

Det opplyser Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i en pressemelding torsdag morgen.

Under et renn i Soldier Hollow i USA den 16. februar, ble det norske skiskytteresset Johannes Thingnes Bø nummer fire. Dermed ble han tildelt 43 verdenscuppoeng, i tillegg til 7000 euro, tilsvarende drøye 68500 norske kroner, i premiepenger.

De har han nå blitt fratatt.

Fant ekstra skudd i magasinet

Etter gjensidig enighet mellom Thingnes Bø og forbundet, i det de omtaler som «i fair plays ånd», har de blitt enige om at nordmannens poeng fjernes, og at han gir premiepengene til utøverne som fulgte etter ham på resultatlisten i henhold til premiepengefordelingen.

På TV-bildene etter rennet fant nemlig IBU ut at Thingnes Bø fullførte rennet med en kule igjen i magasinet, og på grunn av en kommunikasjonssvikt mellom dommerne, ble den overflødige kulen ikke rapportert inn til juryen før resultatene fra rennet hadde blitt offentliggjort.

- Omstendighetene var uheldige, men etter å ha samarbeidet med Johannes mener vi at vi har funnet den beste løsningen som samsvarer med IBUs reglement. Etter kommunikasjonssvikten innad i gruppen i Soldier Hollow, var det ikke på lovlig vis mulig å endre de offisielle resultatene i etterkant. Samtidig ville det ikke vært rettferdig hvis Johannes ble tildelt poengene eller premiepengene etter at TV-bildene tydelig viste feilen, sier sportsdirektør i IBU, Felix Bitterling.

Det var på den siste skytingen at Thingnes Bø ikke løsnet alle skuddene sine.

- Min egen feil

Thingnes Bø sier selv at han har lagt saken bak seg.

- Jeg gikk rett til dommerne og innrømte regelbruddet, som var min egen feil. Jeg ønsker å påpeke at jeg ikke ville fått noen straff hvis jeg ikke hadde gitt beskjed selv.

- Jeg håper IBU gjør alt de kan for å hindre at slike feil skjer i fremtiden. Det er aldri enkelt å gi fra seg verdenscuppoeng, men jeg håper også at andre utøvere finner motivasjonen og styrken til å være ærlige, som meg, og selv ta ansvar for feil i tilfelle IBU ikke kan gå tilbake på juryens avgjørelser, sier Thingnes Bø.