NEST BEST: Johannes Thingnes Bø gikk seg opp fra 7. til 2. plass på dagens jakstart i Khanty-Mansijsk etter et kanonløp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NEST BEST: Johannes Thingnes Bø gikk seg opp fra 7. til 2. plass på dagens jakstart i Khanty-Mansijsk etter et kanonløp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Thingnes Bø og Schempp brøt uskreven regel: - Det er visst mulig likevel

Ble nr. 1 og 2 til tross for bom på siste skyting.

(Dagbladet): Johannes Thingnes Bø var mer stabil enn noensinne under VM i Holmenkollen med samtlige løp blant de fire beste. Det var stor fremgang for stortalentet som tidligere varierte mellom det helt store og det høyst middelmådige.

Nå er 22-åringen et fast innslag i verdenstoppen i hvert eneste renn. 7. plassen på gårsdagens sprint var riktignok ikke det største høydepunktet, men på dagens jakstart i Khanty-Mansijsk imponerte stryningen stort.

Med tre fulle hus og sedvanlig høyt tempo i sporet klatret Thingnes Bø helt opp i teten før den siste skytingen. Stående er normalt sett ungguttens største utfordring, men stryningen har tatt store steg på skytebanen den siste tiden.

Det ble én strafferunde for Thingnes Bø denne gang, men også konkurrentene bommet.

Brøt uskrevel regel Derfor gikk Thingnes Bø først ut før sisterunden etter 19 av 20 treff, hvor den ene bommen altså kom på den kritiske siste skytingen. 

På jakstarter og fellesstarter i skiskyting sies det at man må fylle på siste stående for å vinne. Men den uskrevne skiskytterregelen ble brutt.

- Det går visst an å vinne selv om man bommer på den siste skytingen likevel. Det er godt å se at statistikken ikke alltid stemmer, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Fourcade og Bjørndalen kom aldri til startstrek Simon Schempp bommet også på siste stående, men gikk ut like bak nordmannen. Schempp fikk ikke ut sitt potensial i VM, men fikk sin revansje da han gjorde det Martin Fourcade ikke klare forrige helg: å slå Thingnes Bø på sisterunden.

Dermed ble det tysk seier foran lillebror Bø. Men den uskrevene skiskytterreglen fikk seg en knekk: Dette var beviset på at det fortsatt er mulig å vinne med strafferunde på siste skyting.

Schempp avgjorde den tysk-norske duellen midtveis på sisterunden og slo til slutt Thingnes Bø med åtte sekunder.

- Det var litt overraskende at det ble så mange sekunder, men Johannes gikk veldig raskt i begynnelsen av løpet og fikk vel betale for det, kommenterte Halvard Hanevold.

Tarjei Bø gikk seg opp fra 35. til 12. plass etter et godt løp hvor han tok inn mye på teten.

Ole Einar Bjørndalen og Martin Fourcade sto over jakstarten på grunn av det dårlige utgangspunktet etter den skuffende sprinten, mens Emil Hegel Svendsen valgte å bli hjemme da skiskyttersirkuset dro til Russland på mandag.

I morgen avsluttes sesongen med fellesstart.