Skiskyting og langrenn

Thingnes Bø utklasset og overrasket langrennseliten:
- Hvor god kunne jeg ha blitt?

Tre av Norges største langrennshåp var ikke i nærheten av å holde følge med skiskytteren Johannes Thingnes Bø sist gang de konkurrerte. 23-åringen åpner opp for å prøve seg på spesiallangrenn igjen - men ikke helt ennå.

UNIKT TALENT: Johannes Thingnes Bøs langrennstalent er enormt stort - så stort at han kanskje kan hevde seg også i spesiallangrenn om han går inn for det. Foto: Thomas Rasmus Skuag / Dagbladet
UNIKT TALENT: Johannes Thingnes Bøs langrennstalent er enormt stort - så stort at han kanskje kan hevde seg også i spesiallangrenn om han går inn for det. Foto: Thomas Rasmus Skuag / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 17. mars, 2012: Skiskyttertalentet Johannes Thingnes Bø stiller opp i junior-NM i langrenn for å finne ut hvor sterk han egentlig er sammenlignet med spesialistene. Konklusjonen etter ti kilometer fristil er at stortalentet er skremmende sterk.

Thingnes Bø satte sine jevnaldrende langrennsrivaler fullstendig på plass. Ned til ett år eldre Sindre Bjørnestad Skar skilte det over et halvt minutt. Håvard Solås Taugbøl var 40 sekunder bak skiskytteren fra Stryn, mens Simen Hegstad Krüger ble slått med hele 49 sekunder.

I dag er både Skar, Taugbøl og Krüger en del av det knallsterke norske langrennslandslaget, hvor profiler som blant annet Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen ikke er funnet god nok.

Skar fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong med sin første verdenscupseier i Toblach i januar. I Tour de Ski samme sted og samme måned var også Hegstad Krüger på pallen i verdenscupen, mens Taugbøl har vært i flere sprintfinaler på det høyeste nivået.

Rett bak Johannes Høsflot Klæbo er denne trioen Norges langrennsframtid. De er tre av verdens desidert største talenter. Men sist gang de konkurrerte sammen, var altså skiskytteren Johannes Thingnes Bø enda bedre - på deres hjemmebane.

- Jeg har taket på denne gjengen

Spørsmålene blir da: Er Thingnes Bø fortsatt det? Hvor bra kan stryningen hevde seg i spesiallangrenn? Hvor god hadde han vært om han hadde rendyrket langrenn?

- Hvor god kunne jeg ha ha blitt? Hmm, jeg tror mange av skiskytterne kunne ha blitt gode om de rendyrket langrenn. Jeg hadde jo taket på Taugbøl og Skar, og de har blitt veldig gode, så landslaget kanskje? Det er vanskelig å si. Det er noe annet å gå langrenn enn skiskyting, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

- Men jeg har taket på denne gjengen. Det er dyktige skifolk, men jeg husker godt da jeg parkerte Taugbøl på ankeretappen for Sogn og Fjordane mot Oppland på Lillehammer skistadion, sier 23-åringen.

Han smiler lurt og bredt og mimrer videre.

- Jeg husker også da jeg parkerte Bjørnestad Skar på den siste etappen i Holmenkollen på hans hjemmebane. Så jeg har dem da, kan du si, sier stryningen og ler.

- Hvordan avgjorde du disse duellene?

- Jeg avgjorde i bakken. De er sikkert bedre enn meg i en flat spurt. Nå hadde de nok hengt på meg i bakken også, men jeg er i hvert fall regjerende mester fram til vi møtes.

Skiskytterproblemet

Thingnes Bø tror han kunne ha lyktes om han hadde rendyrket satsingen som langrennsløper, men ser på det som naturlig om langrennskollegene har tatt større steg i løypa enn det han har.

- Vi har utviklet oss i hver vår vei. Vi trener spesifikt inn mot to ulike idretter. Når de trener to timer rett fra døra, må vi kjøre to timer til Fåberg og skyte en halvtime. Det betyr at vi har brukt 2,5 timer uten å trene noe fysisk, forteller 23-åringen.

- Det sier seg selv at vi taper en del på det, sammenlignet med langrennseliten. Men det er uansett spennende å se hvor gode de er nå med tanke på at jeg slo dem som ung, forteller Tarjei Bøs lillebrro.

Skiskytteresset er som regel den nest sterkeste langrennsløperen i skiskytterfeltet etter Martin Fourcade, men har også slått franskmannen i rene dueller - litt på samme måte som da han parkerte Skar og Taugbøl på juniornivå.

Åpner opp for langrennssatsing

På den tiden var planen klar: Thingnes Bø ville i verdenstoppen i både skiskyting og langrenn. Nå har han endret tankegangen, men åpner samtidig for å endre fokuset tilbake senere i karrieren.

- Som ung hadde jeg et ønske om å få til begge deler, men nå vil jeg bare få til alt i skiskyting. Jeg tenker null og niks på langrenn for øyeblikket. Jeg vil vinne alt i skiskyting, med OL neste år som det store målet. Jeg vil også vinne den gule trøya i løpet av et par år, forteller 23-åringen.

- Får jeg til det, har jeg vunnet alt i skyting. Da går det an å tenke mer mot langrenn, men det er foreløpig et godt stykke opp dit, presiserer han.

Før Thingnes Bø eventuelt forsøker seg på spesiallangrenn igjen, hvor Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger tidligere har oppnådd store triumfer, skal han altså sette skiskyttereneren Martin Fourcade på plass.

Spørsmålet blir da som så mange ganger før: Hvordan skal han klare det i neste års vinter-OL i Pyeongchang?

- Jeg håper å bli sterkere i kroppen generelt, spesielt i beina. Jeg vil trene med mer «punch» og utvikle skytinga videre, forteller Thingnes Bø

- Vil du øke treningsmengdene?

- Det vet jeg ikke ennå. Hvis kroppen er mottakelig for mer trening, kan jeg øke volumet. Jeg har ikke satt meg et konkret mål for antall treningstimer, men hvis jeg føler meg bra, kjører jeg på, varsler Thingnes Bø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer