Thomas Lone sikter mot Mount Everest

Thomas (23) kan bli historisk: - Utfordrer meg selv mentalt

Med revolusjonerende kosthold skal 23 år gamle Thomas Lone bestige Mount Everest.

TURGLAD: Thomas Lone har satt seg som mål å bestige de høyeste fjellene på hvert kontinent. Neste stopp er det største av dem alle, Mount Everest. Foto: Privat
TURGLAD: Thomas Lone har satt seg som mål å bestige de høyeste fjellene på hvert kontinent. Neste stopp er det største av dem alle, Mount Everest. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Thomas Lone (23) er på god vei til å bli tidenes yngste nordmann som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent - det såkalte «7 Summits». I helga startet han på en to måneder lang reise, som skal kulminere med bestigning av verdens høyeste fjell, Mount Everest.

- Jeg har egentlig aldri brydd meg om rekorden, sier Lone til Dagbladet, og legger til:

- Det er selvfølgelig kult, det skaper blest, og jeg håper at jeg kan få flere sponsorer på turen. Men jeg bare elsker å være på tur, nyte utsikten og bo på unike steder der andre folk hadde dødd om de hadde bodd.

Den norske rekorden for «7 Summits» holdes i dag av Torkjel Hurtig, som nådde den siste av de sju som 28-åring i 2017.

Selv om han reiser allerede nå, går ikke turen direkte til Nepal, hvor Mount Everest ligger. Lone skal akklimatisere seg i Ecuador, hvor fjellene Chimborazo (6263 m.o.h.) og Cotopaxi (5911 m.o.h.) skal bestiges. Deretter står Mouna Kea (4207 m.o.h.) for tur. Med seg på tur har han Didrik Dukefoss (27), Håkon Erlandsen (29) og Sun Yishu (41).

AFRIKA: Thomas Lone på safari i nærheten av Kilimanjaro. Foto: Privat
AFRIKA: Thomas Lone på safari i nærheten av Kilimanjaro. Foto: Privat Vis mer

Mount Everest ikke vanskeligst

Mount Everest vil bli den femte av sju topper Lone går opp av «7 Summits». Fra før har Aconcagua (6962 m.o.h.) i Sør-Amerika, Kilimanjaro (5895 m.o.h.) i Afrika, Elbrus (5642 m.o.h.) i Europa og Denali (6194 m.o.h.) blitt beseiret i tur og orden.

Selv om Mount Everest er verdens høyeste fjell, det mest kjente og der det går mest prestisje i å komme seg opp, er ikke Lone sikker på at det er det vanskeligste fjellet å nå toppen av.

- Jeg pleier å si at et fjell ikke er et fjell. De forandrer seg fra år til år, og hvilket fjell som er vanskeligst handler om hva du selv er god på. Denali i Nord-Amerika er kanskje aller vanskeligst, og det brukte jeg som en generalprøve for Everest. På Everest er det høyden som er brutal, mens på Denali må man gjøre alt selv, det er mer teknisk krevende og ekstremt kaldt. Etter at jeg hadde vært på Denali var jeg ikke i tvil om at jeg måtte bestige Mount Everest, forteller Lone, som skal oppdatere om turen underveis på sin Instagram-profil.

Han har brukt de andre «7 Summits»-toppene som trening før giganten i Himalaya skal bestiges.

HØYT FJELL - LAV TEMPERATUR: Lone på vei opp Denali i iskalde forhold. Foto: Privat
HØYT FJELL - LAV TEMPERATUR: Lone på vei opp Denali i iskalde forhold. Foto: Privat Vis mer

- Sjelden utenfor komfortsonen

Lone er ikke oppvokst i umiddelbar nærhet av enorme fjellmassiver, og interessen for lange fjellturer og klatring kom først i voksen alder. Da han valgte å dra i militæret etter videregående, ble det vekket en stor interesse for denne typen ekstreme aktiviteter.

- Mye av interessen kom da jeg var i Forsvaret, hvor jeg gikk ettårig befalskole. Jeg hadde drevet med toppidrett på videregående og var i god form, men det hadde ikke vært så mye fokus på prestasjon, og jeg var sjelden utenfor komfortsonen. I militæret fikk jeg føle på det. Jeg utfordret meg selv mye mentalt, og fant ut at det var noe jeg ville gjøre mer av.

Etter å ha lest «Tre poler» av Erling Kagge, hvor turer til Nordpolen, Sørpolen og nettopp Mount Everest beskrives, ble unggutten ytterligere inspirert til å følge drømmen.

- Etter det leste jeg mye om fjell, og for to år siden besteg jeg Kilimanjaro sammen med noen kompiser. Det var en helt nydelig tur og ga mersmak.

BASECAMP: På vei opp Aconcagua - Sør-Amerikas høyeste fjell. Foto: Privat
BASECAMP: På vei opp Aconcagua - Sør-Amerikas høyeste fjell. Foto: Privat Vis mer

Revolusjonerende kosthold

Lone kjenner godt til risikoen det innebærer å gå tur på verdens høyeste topper. Mount Everest har et fryktinngytende rykte, og mange har mistet livet der gjennom tiden.

Ikke bare er det fysisk krevende, det krever mye planlegging, lederegenskaper og kunnskap. I tillegg kommer kostholdet, og der skal nordmannen prøve noe revolusjonerende når Mount Everest skal bestiges.

- Jeg kommer til å gjøre noe helt nytt. Jeg skal bruke pulvermat – pulverisert ernæring – som tas opp raskere og går rett i blodet. Det har aldri blitt gjort i høyden før. Jeg er veldig inspirert av Astrid Furholt, som gikk 60 dager på en polekspedisjon, men bare gikk ned tre kilo.

Mount Everest kan ikke klatres når som helst i løpet av året, men i midten av mai er det et vindu på fem dager hvor svært ivrige turgåere kan nå toppen. Lones mål er et toppstøt 10. mai i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer