Thomas (23) nådde toppen av Mount Everest

Nordmannen er i ferd med å fullføre en historisk bragd.

TOPPTUR: Thomas Lone elsker å klatre opp verdens høyeste fjell. Nå er det høyeste av dem alle nådd. Foto: Thomas Lone / Instagram
TOPPTUR: Thomas Lone elsker å klatre opp verdens høyeste fjell. Nå er det høyeste av dem alle nådd. Foto: Thomas Lone / InstagramVis mer

Thomas Lone er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene. Den ambisiøse nordmannen har som mål å bestige det høyeste fjellet på hvert kontinent, det såkalte «7 Summits», og 15. mai kom han seg til toppen av det aller høyeste.

Om han tar de to siste løpet av de neste fem åra vil han bli tidenes yngste nordmann til å klare denne bragden. 23-åringen er med andre ord i god rute.

Allerede i midten av mars startet reisen mot Mount Everest. Lone har brukt månedene til å akklimatisere seg, og 15. mai kl. 15.30 nådde han toppunktet av verden.

- Føler meg sterk

Lone og turkameratene ankom Nepal i starten av april og 4. mai hadde de kommet seg 7100 meter opp fjellmassivet.

- Jeg har aldri vært så høyt oppe før, men jeg føler meg sterk og klar for å gjøre et forsøk på å nå toppen. Vi vil samle krefter i lavere høyde og vente på at været blir bedre seinere i mai, skrev han på Instagram.

Mount Everest blir 8848 meter høyt og i går ble det bekreftet at Lone og co. hadde kommet seg hele veien opp.

- Mount Everest ikke tøffest

Lone har tidligere vært på Aconcagua (6962 m.o.h.) i Sør-Amerika, Kilimanjaro (5895 m.o.h.) i Afrika, Elbrus (5642 m.o.h.) i Europa og Denali (6194 m.o.h.).

Selv om Mount Everest er verdens høyeste fjell, det mest kjente og der det går mest prestisje i å komme seg opp, var ikke Lone sikker på at det er det vanskeligste fjellet å nå toppen av da Dagbladet snakket med ham i mars.

- Jeg pleier å si at et fjell ikke er et fjell. De forandrer seg fra år til år, og hvilket fjell som er vanskeligst handler om hva du selv er god på. Denali i Nord-Amerika er kanskje aller vanskeligst, og det brukte jeg som en generalprøve for Everest. På Everest er det høyden som er brutal, mens på Denali må man gjøre alt selv, det er mer teknisk krevende og ekstremt kaldt. Etter at jeg hadde vært på Denali var jeg ikke i tvil om at jeg måtte bestige Mount Everest, fortalte Lone.

Revolusjonerende kosthold

23-åringen kjenner godt til risikoen det innebærer å gå tur på verdens høyeste topper.

Ikke bare er det fysisk krevende, det krever mye planlegging, lederegenskaper og kunnskap. I tillegg kommer kostholdet. Der har Lone forsøkt en revolusjonerende metode for å nå toppen av Everest.

- Jeg skal bruke pulvermat – pulverisert ernæring – som tas opp raskere og går rett i blodet. Det har aldri blitt gjort i høyden før. Jeg er veldig inspirert av Astrid Furholt, som gikk 60 dager på en polekspedisjon, men bare gikk ned tre kilo, fortalte han til Dagbladet før han la ut på den lange reisen.

Nå er målet nådd. Les mer om Lone her: