Thomas Alsgaard har vært syk 78 dager i 2013

- Jeg må nok slutte å være så gærn.

FOR IVRIG: Thomas Alsgaard har allerede sagt fra seg mye ansvar for å få tid til å trene, men hardkjøret de siste årene har gått utover kroppen. Foto: Team LeasePlan Go
FOR IVRIG: Thomas Alsgaard har allerede sagt fra seg mye ansvar for å få tid til å trene, men hardkjøret de siste årene har gått utover kroppen. Foto: Team LeasePlan GoVis mer

(Dagbladet): - Jeg stortrives med å være mer utøver igjen. Og gleder meg som en unge til vinteren, sier Thomas Alsgaard til Dagbladet.

Men det siste halvåret har vært tøffere enn han hadde håpet.

I vår sluttet han i jobben i NRK, og med nystartede Team Leaseplan Go skulle han forberede seg best mulig for å kunne kjempe helt i toppen i langløpene i vinter. Vasaloppet han måtte droppe i fjor, ble utpekt til et av de store målene.

Optimismen var der, treningsviljen var der definitivt - opplegget så bra ut. Men så har det gått litt den gale veien.

- Gærn som jeg er så har jeg jo regnet litt på det. Jeg har nok vært syk 78 dager hittil i 2013, sier 41-åringen.

På stedet hvil
Det er 30 prosent av tida, det.

Alsgaard merket allerede i vinter at det ble mye. Han kan nesten ikke huske en eneste dag med overskudd de siste tre årene, han har følt seg sliten hele tida.

Partner Emil Søbak Gundersen tok over den daglige driften av teamet, Alsgaard sa opp i NRK. Etter VM i februar startet han treningen. Men kanskje ble starten for tøff.

- De første to månedene begynte jeg ganske hardt, det er godt for å komme i gang. Men jeg burde nok vært litt mer fornuftig, og i mai ble jeg sjuk igjen, forteller han.

- Så kom jeg i gang, så i juli ble jeg sjuk, igjen. Jeg har ikke fått noen kontinuitet i treningen, jeg har stadig blitt sjuk i etterkant av gode perioder. Det har blitt litt stedet hvil, sier han.

Alsgaard mener han har gått i en felle han aldri ville gått i for 15 år siden, da han var på topp.

- Da hadde jeg vært mye mer fornuftig. De siste årene har jeg tilpasset trening etter jobb, treningen har vært periodisk, og det har gått veldig bra noen ganger. Ambisjonene har ikke vært så høye, og det har vært gøy og lærerikt. Så fikk jeg større frihet til å «pushe» nå i år, og da tøyde jeg strikken for langt. Jeg må nok slutte å være så gærn, sier han til Dagbladet.

- Har dette noe med alderen å gjøre?

- Jeg tror ikke det har noen innvirkning. Men med all jobben og alt ansvaret jeg har tatt på meg de siste årene, så har det blitt en ond sirkel. To-tre år med hardkjør, alltid sliten, lange perioder med frysing ute med NRK, det har vært tøft for kroppen. Immunforsvaret er rett og slett svekket, sier den olympiske mesteren.

Prøver seg i Birken
Denne høsten tar han på seg mindre og mindre. Han trenger gode perioder med trening, stabilitet, for å kunne hevde seg denne sesongen. Derfor skal han bli tøffere til å si fra, flinkere til å si nei til utenomsportslige ting.

- Det har vært forferdelig å ligge hjemme og se bilder av resten av gutta trene under fantastiske forhold. De er gode lagkamerater, og de er jo på mange måter mitt ansvar. Jeg har behov for å være der, sier han.

Og problemene til tross, ambisjonene er definitivt ikke justert ned.

- Nei. Målet er fortsatt å stille på startstreken i langløp, og kjempe om seier. Jeg har lyst til å gå på ski i mange år til, og har sånn sett ikke noe hastverk, sier Thomas Alsgaard.

Lørdag 7. september venter «Olaf Skoglunds minneløp» på rulleski, med fire ganger seierherre Anders Aukland på startsstreken.

- Det skal bli godt å måle krefter med ham og de andre, og se hvor stor avstanden faktisk er. Jeg gleder meg som en unge, sier 41-åringen.

Som aller først prøver seg igjen til helga: Da skal han sykle Birken. Eller «en rolig, fin tur», for å bruke Alsgaards ord.