Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thomas Edison og Henry Ford hindrer Edin fra å fly på veggen

Anja er ikke som håndballproffene.

FYLLER DØGNET: Anja Edin elsker håndball, men orker ikke fylle dagene med bare idrett. Defor holder hun blant annet foredrag for næringslivet. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
FYLLER DØGNET: Anja Edin elsker håndball, men orker ikke fylle dagene med bare idrett. Defor holder hun blant annet foredrag for næringslivet. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX Vis mer

||| SUZHOU (Dagbladet): Anja Edin er ikke som alle andre håndballspillere, og da tenker vi ikke bare på spillestilen hennes.

Også utenfor banen lever hun et litt annerledes liv enn de fleste av VM-venninnene.

Hun har etablert et eget selskap, Fearless Anja Edin, og gjennom dette holder hun foredrag for næringslivet.

- Jeg begynte først å holde foredrag for yngre lag, foreldre og trenere, og nå har jeg laget et for næringslivet og offentlig sektor. Jeg har blant annet snakket for Hedmark fylkeskommune, sier hun til Dagbladet.

Teamarbeid
Det er ikke mange spillere som kobler av mellom kamper på denne måten, men for Edin er det uaktuelt å bare tenke håndball. Men i foredraget drar hun inn mye hun har lært på håndballbanen.

- Vi jobber jo i team, både på arbeidsplassen og i idrettslag. Jeg tror det finnes en overføringsverdi der. Jeg drar inn noen eksempler fra håndballen, men ellers handler det mye om tilbakemeldinger.

Dette er ett av hovedpoengene hennes i foredraget:

- Du må tørre å gjøre din største konkurrent bedre. Hvis det er to midtbacker i et lag, må de pushe hverandre for å bli bedre. Jeg presser henne sånn at hun blir bedre, for da må jeg også bli bedre for å få spille.

- Sånt blir laget også bedre av, og jeg mener det er sånn i arbeidslivet også. Men der er man ofte mer redd for at konkurrenten skal bli bedre enn å jobbe hardt for å bli bedre selv, sier den landslagsspillende foredragsholderen.

Opptatt av ungdommen
Hun mener også at holdninger som «Hva var det jeg sa» må ut av det norske språk. Det er altfor viktig å ha rett, synes Anja Edin.

- Ta Henry Ford, for eksempel. Jeg drar inn mange gamle helter som har oppnådd noe, for det synes jeg er kult. Han sa at «Enten du tror du kan klare det eller ikke, så vil du få rett uansett». Den setningen tror jeg veldig på. Hvis jeg hadde sagt at jeg aldri kommer til VM, så er sjansen veldig stor for at jeg hadde fått rett. Da kunne jeg klappet meg selv på skulderen og sagt at jeg visste det.

- I stedet må folk tørre å si hva de virkelig vil, men det er klart - da blir også fallhøyden litt høyere.

- Hvordan begynte foredragsvirksomheten din?

- Jeg er veldig opptatt av unger og har lyst til å bidra slik at unge får så bra miljø i laget sitt at de vil være der, til tenåringskrisa er over. Jeg mener håndballen har en viktig rolle her, og det var sånn jeg begynte.

Måtte trappe ned
Anja Edin kom som en komet på landslaget i høst, og viste fram et teknisk register få andre kan matche. Hun ble raskt en publikumsfavoritt og var også blant de 16 spillerne Thorir Hergeirsson ville ha med til Kina.

Etter høstens landskamper merket hun at det var økt interesse for foredragene hennes.

- Det var det, men jeg måtte legge det bort en periode. Det ble litt mye, for reisingen med landslaget tok tid.

Samtidig som Edin ønsker å gjøre noe for andre, forteller hun at foredragsvirksomheten også gir henne veldig mye.

- Mye av det jeg snakker om er en selvfølge, men idet det angår deg selv er det lett å glemme det. Jeg synes bare det er utrolig gøy, at jeg kan snakke i en time og at folkene som er der må høre på.

Orker ikke bare håndball
I foredragene tar Edin mye på sparket, men hun har også noen knagger å forholde seg til.

- Thomas Edison er en av dem jeg bruker som eksempel. Han sa: «Jeg har ikke feilet 500 ganger, jeg er 500 ganger nærmere et perfekt resultat.» Det synes jeg er kult, for han fikk jo mye pepper underveis, men så lyktes han til slutt. Ingen hadde trua på det, for ingen hadde sett det før, forteller hun.

Og når hun runder av foredraget, da spilles Jahn Teigens «Optimist».

Men det er ikke bare foredragsvirksomhet og håndballspill Anja Edin fyller døgnet med. Det blir for lite for hennes rastløse sjel. Hun jobber også litt på klubbkontoret til Storhamar, trener et av klubbens yngre lag og er lærer på idrettslinja tre ganger i uka.

- Mange av dine VM-venninner spiller bare håndball?

- Det hadde jeg ikke orket, da hadde jeg flydd på veggen.

PS! Håndballjentene har fri i dag, etter tre seire på tre dager, og fortsetter gruppespillet mot Ungarn i morgen.

VM-FOKUS: Her i VM får ikke Anja Edin tid til å dyrke de andre interessene og jobbene sine. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
VM-FOKUS: Her i VM får ikke Anja Edin tid til å dyrke de andre interessene og jobbene sine. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media