HÅPER Å FÅ SJANSEN: Thomas Sørum håper han får muligheten i lørdagens treningskamp mot Wales. Foto: Erlend Aas / Scanpix
HÅPER Å FÅ SJANSEN: Thomas Sørum håper han får muligheten i lørdagens treningskamp mot Wales. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Thomas ga opp landslags-drømmen for ti år siden

Lørdag kan han debutere mot Wales.

CARDIFF (Dagbladet): Da Thomas Sørum endelig ble tatt ut på landslaget, til den siste EM-kvaliken mot Kypros, måtte han melde forfall på grunn av en kranglete legg.

Da John Carew meldte forfall til lørdagens kamp mot Wales med et kranglete kne ble Sørum tatt med i troppen igjen.

- Det er klart det er moro å endelig få være med, det er det. Det var veldig irriterende for en måneds tid siden da jeg måtte takke nei. Jeg var litt forbanna på den leggen min som holdt meg ute da, men dessto hyggeligere å få den telefonen jeg fikk for fire - fem dager siden, sier Sørum til Dagbladet.

Ga opp drømmen Landslaget holder til på Vale Resort, i idylliske omgivelser utenfor den walisiske hovedstaden Cardiff. Eller som det står på en av brosjyrene som ligger i hotellresepsjonen, Wales mest eksklusive adresse.

Omgivelser som dette er noe enhver gutt på løkka fantaserer om mens han sparker ball, og for Thomas Sørum var det til og med mer realistisk enn for mange andre.

Sørum var barnestjerne og en «alle» trodde skulle bli god. Men så begynte det å gå tyngre.

- Jeg slutta å drømme om landslaget da jeg var atten, nitten, for i de åra der så gled det bare lenger og lenger vekk og virka fjernere og fjernere, sier Sørum.

Årelang nedtur
For selv om han ble plukket opp av Strømsgodset klarte han aldri å slå gjennom. Det ble flest opptredener på andrelaget i Drammen og et utlån til Manglerud/Star.

HADDE GITT OPP: Thomas Sørum hadde egentlig gitt opp drømmen om landslagsspill. - Hadde du spurt meg for tre år siden hadde jeg aldri i verden trodd jeg skulle stå her i dette Bama-utstyret, sier han. Foto: Erlend Aas / Scanpix
HADDE GITT OPP: Thomas Sørum hadde egentlig gitt opp drømmen om landslagsspill. - Hadde du spurt meg for tre år siden hadde jeg aldri i verden trodd jeg skulle stå her i dette Bama-utstyret, sier han. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Hadde du spurt meg for tre år siden hadde jeg aldri i verden trodd jeg skulle stå her i dette Bama-utstyret, sier Sørum.

For da Haugesund og Jostein Grindhaug plukket opp restene av Sørum skjedde det plutselig noe. På 77 kamper scoret han 45 mål og fant veien til cup- og seriemesterskap med Helsingborg i Sverige.

Og A-landslagsplass.

- Så det har tatt tre år men for meg har det gått veldig fort. For jeg har vel aldri vært lenger unna enn jeg var for tre år siden.

Trengte miljøskifte
Men hvordan kan en mann som ikke imponerer i norsk andredivisjon plutselig, og på tre korte år, bli en målmaskin på internasjonalt toppnivå?

- Jeg ble tråkka litt ned av omgivelsene på slutten i Drammen. Jeg hadde liksom prøvd så mange år uten å få det til, så jeg begynte å miste troa på meg sjøl. Både publikum og presse var med på å bryte meg litt ned. Det er forsåvidt greit, for jeg var ikke god der, så det er ikke noe feil i det. Jeg klarte jo aldri å få ut potensialet mitt der, så det måtte et miljøskifte til, å komme til en helt annen by på en helt annen kant av landet for at det skulle bli noe fart på sakene, forteller han.

Og nå som han endelig har funnet nøkkelen til fotballkarrieren har han tenkt å holde på så lenge det er fysisk mulig.

NYKOMMERNE: Thomas Sørum (t.v.) og Lars Christopher Vilsvik på spillerhotellet onsdag. Lørdag spiller Norges fotballandslag for menn treningskamp mot Wales.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
NYKOMMERNE: Thomas Sørum (t.v.) og Lars Christopher Vilsvik på spillerhotellet onsdag. Lørdag spiller Norges fotballandslag for menn treningskamp mot Wales. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Jeg har sagt til meg sjøl nå at de åra jeg på en måte tapte i mine yngre dager, de skal jeg prøve å forlenge i andre enden. Ved å være nøye med kosthold, søvn og restitusjon. Jeg skal ta vare på kroppen min. Så får vi se hvor lenge det er gøy og hvor lenge kroppen holder. Men akkurat nå er det sabla gøy, sier Sørum til Dagbladet.

Trolig norsk lag (4-4-1-1): Rune A. Jarstein — Espen Ruud, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise — Alexander Tettey, Ruben Yttergård Jenssen, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen — Erik Huseklepp — Mohammed Abdellaoue.