- Thomas hjalp meg videre

Espen Bjervig (30) gir treningskompis Thomas Alsgaard (30) æren for at han fortsatt satser på ski. I går vant han Beitosprinten.

Det å bli vraket fra OL-laget var et slag i trynet for Espen Bjervig. Siviløkonomen og tobarnsfaren vurderte å gi seg, men han fikk ikke lov. Naboen Thomas Alsgaard ville ikke gi slipp på treningskameraten sin.

- Thomas overtalte meg til å fortsette. Han dro meg med ut, sier han til Dagbladet.

- Jeg sa det mest for min egen del. Vi trener så mye sammen, og vi er flinke til å tilrettelegge for hverandre. På treningene er vi jevne. Det gjør det ekstra motiverende og inspirerende å trene sammen, sier Thomas Alsgaard.

Hjelper hverandre

Han er glad for at lysluggen tok med seg kona Rigmor og flyttet til Jessheim våren 1998. Verdenstoppene i langrenn hadde konkurrert sammen siden de var 16 år gamle, men det var først da Bjervig bosatte seg like i nærheten av Alsgaard at vennskapet og treningsforholdet utviklet seg.

I over tre år har de trent sammen to ganger daglig: Første økt klokka åtte, andre økt klokka 15.

Alsgaard innrømmer også at han ikke hadde klart seg uten treningskompisen da han slet som verst etter bruddskaden i sommer.

- Han dro meg i gang, selv om det gikk tungt, sier han.

- Jeg blir glad av å være sammen med ham. Han prater som en foss om alt mulig, sier Alsgaard og smiler bredt.

De to har opplagt gjensidig glede av hverandre. Alt er likevel ikke en dans på roser:

- Det hender at vi trener så mye sammen at vi blir lei hverandre. Men det er tungt å trene alene - uten å ha en Thomas å trene sammen med.

- Hva prater dere om når dere trener sammen?

Espen Bjervig begynner å le:

- Du har tydeligvis ikke trent med Thomas. Ellers så må du være i veldig god form. Nei, det blir ikke så mye prat. Det er som regel knallhard trening.

- Men det er klart vi prater litt. Da blir det skikkelig gutteprat, om alt og ingenting. Eller alt som ikke betyr noe, sier han og ler igjen.

I går skinte Bjervig som ei sol. Han overrasket seg selv og andre da han gikk inn til seier på 10 kilometer skøyting på Beitostølen. Tidligere har 30-åringen hatt sine beste resultater i klassisk. I år ser det ut til å løsne i skøyting også. Alsgaard er ikke i tvil om at naboen og treningskameraten har et like stort potensial som ham selv.

Fikk forsprang

- Vi er fire stykker som er jevngamle på landslaget. Espen, Frode, Anders og meg. Vi har alle like stort potensial, men jeg var bare heldig som slo igjennom tidlig. Dermed fikk jeg et forsprang, mener Alsgaard.

- Nå har også Frode og Anders bevist at de kan være best. Espen er ikke dårligere. Han har bare en tendens til å bli litt anspent og gjøre ting litt for vanskelig.

Selv føler Espen seg privilegert som har anledning til å trene sammen med medaljegrossisten Alsgaard. Han er ikke i tvil om at han har Norges beste treningskamerat.

- Thomas er Norges beste idrettsutøver. Når han først vil noe, så er han uslåelig. Jeg har mye å lære av ham. Han er enormt flink til å mobilisere og hente ut alt når det gjelder. Og så er han en teknisk begavelse, skryter Bjervig.

Men han føler seg langt ifra som en læregutt.

- Hans svake punkter er mine sterke. Thomas blir fort lei og kan miste fokus, mens jeg er flink til å følge planen til punkt å prikke. Vi utfyller hverandre, sier Bjervig til Dagbladet.

Verken Alsgaard eller Bjervig har bestemt seg for hvor lenge de vil satse på langrenn. De er begge avhengig av å prestere for å fortsette, men det er ikke den eneste motivasjonsfaktoren.

- Dette er lek for meg. Er det ikke gøy, så har jeg ingen problem med å gi meg på dagen, sier Bjervig.

I dag møtes de to gode naboene i nok en konkurranse på Beitostølen. Da står 15 kilometer klassisk på programmet.

GÅR I HÆLENE PÅ HVERANDRE: Espen Bjervig og Thomas Alsgaard trener sammen to ganger om dagen. Noen ganger er det nok til å bli lei av hverandre.