Thomas skaper spenning

Alle trodde verdenscupen var avgjort. Så opplevde Thomas Alsgaard en ny vår, bokstavelig talt. To kjappe seire på rappen, og Thomas truer Per Elofsson i sammendraget.

På femmila i Kollen i dag gjorde Thomas kort prosess. Han gikk opp i ryggen på Kristen Skjeldal som startet på nummeret foran. Sammen gikk de to nordmennene lagtempo inn til første og andreplass.

Per Elofsson på sin side hadde en heller laber dag, og tapte mange poeng til Thomas i verdenscupen.

Nå gjenstår kun Birkebeineren neste helg, og holder Thomas fast på formen - og motivasjonen - blir det spenning til døra om hvem som vinner verdenscupen.

- Jeg har veldig lyst til å gjøre det bra i Birken. Og jeg føler meg sterk om dagen. Men jeg vet utmerket godt at det rundt omkring i Norge sitter masse Birkebeiner-spesialister og lader opp til nettopp det løpet, sier Thomas og vet godt at en av dem er selve Birkebeiner-kongen, Erling Jevne.

Er femmilsløper

Under OL i Soldier Hollow for noen uker siden var Thomas en skygge av seg selv på åpningsdistansen. Der og da bestemte han seg mer eller mindre for å legge opp. Det virket ikke som han skulle få skikk på astma og allergiplagene.

Så løsnet det. Thomas tok sølv på jaktstarten og spurtet seg selv og Norge til gull på stafetten.

Og slik har det fortsatt. Han vant den dobbelte jaktstarten i Falun og var demonstrativt god i Kollen i dag.

Og det på en distanse hvor han sjelden eller aldri har gjort det bra.

-At det sjelden har gått bra på femmil, har nok med motivasjonen å gjøre. Jeg har aldri følt meg motivert for ei femmil så seint i sesongen før. I dag var jeg det, og jeg følte meg sterk.

- Femmil er ingen dårlig øvelse for meg. Distansen ligger nær mye av det vi gjør på trening. Sammen med Bjørn Dæhlie har jeg hatt mange knallharde treningsturer over to-tre timer i femmilstempo, sier Alsgaard.

Et år til?

Nå tyder det meste på at Thomas fortsetter en sesong til. Neste år er det VM i italienske Val di Fiemme, og med denne sesongavslutningen spørs det om Thomas i det hele tatt klarer å legge opp.

- Vå får se. Det virker i alle fall som om det er mulig å holde allergiplagene under kontroll om jeg er ekstremt forsiktig med en del ting, sier Thomas.

Først skal han gå for verdenscupseier i Birkebeineren neste helg. Så skal han vurdere om det blir en sesong til.

- Jeg liker å gå på ski. Det er nesten det eneste jeg kan, sier han.

Og da er det så godt som avgjort.

Men før han endelig bekrefter at det blir en sesong til, skal han feire dagens overlegne Kollen-seier, for øvrig Norges første seier på Kolle-femmila siden Erling Jevne vant den i 1996.

tormod.brenna@dagbladet.no

OPPTUR: Thomas Alsgaard har funnet fram formen på tampen av sesongen, og truer nå Per Elofsson i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen.