Thomas tok sekunder i sammendraget - Teuns best

Dylan Teuns var raskest av samtlig opp La Planche des Belles Filles, men Geraint Thomas viste krefter i sammendraget.

STERK: Fjorårsvinner Geraint Thomas var sterkere enn konkurrentene mot slutten av den tøffe klatringenn. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP/NTB scanpix
STERK: Fjorårsvinner Geraint Thomas var sterkere enn konkurrentene mot slutten av den tøffe klatringenn. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP/NTB scanpixVis mer

På en dag hvor sammenlagtfavorittene så på hverandre for å ta initativ åpnet det seg muligheten for et brudd til å gå helt inn på toppen av den elleville stigningen til La Planche des Belles Filles.

Til slutt ble det en duell mellom Bahrain-Meridas Dylan Teuns og Trek-Segafredos Giulio Ciccone om seieren. Der var det Teuns som var aller sterkest på de siste hundre meterne og tok hjem seieren.

Ciccone kunne imidlertid juble han også etter at han tok over den gule trøya som leder i sammendraget.

I sammenlagtgruppa var det få av de virkelige favorittene som tok sjansen på å angripe Team Ineos med Geraint Thomas og Egan Bernal.

I stedet var det Movistars nestkommanderende Mikel Landa som tok sjansen og gikk til med omkring fire kilometer igjen av etappen. I hovedfeltet bak var det FDJ som ledet an, anført av unggutten Gaudu som gjorde en strålende jobb for lagkaptein Thibaut Pinot.

Geraint Thomas var sterkest av de som kom bak i hovedfeltet og tok et par små sekunder på sine konkurrenter.

- Jeg følte meg bra. Jeg var usikker når det var så bratt, og hadde forventet at noen skulle prøve seg og at det skulle bli hardt. Jeg kjørte mitt eget tempo og gikk til med 350 meter igjen, fortalte Geraint Thomas til pressen etter etappen.

- Han viste vel i dag hvem som er kapteinen. Det han viste i dag står det respekt av, sier TV2s ekspertkommentator Thor Hushovd.

For Julian Alaphilippe holdt det akkurat ikke i sammendraget etter at han ga alt på slutten. I stedet er det 24 år gamle Giulio Ciccone som tok over den gule trøya.

Tøffere enn tidligere

Det var den første virkelige testen for sammenlagtkandidatene på dagens etappe med avslutning opp til La Planche des Belles Filles og noen skikkelige tøffe stigninger tidligere på etappen.

Rytterne forserte seks kategoriserte stigninger før den brutale klatringen til La Planche des Belles Filles begynte.

Bakken er syv kilometer med 8,7 prosent i snitt og til forskjell fra tidligere år, er det asfaltert en gangvei helt på slutten. Dermed måtte utøvere opp en rampe med stigningsprosent på over 24 og inn på et grusparti mot slutten av bakken, som er 900 meter lengre enn før.

En stor gruppe på 14 syklister fikk gå fra hovedfeltet tidlig på etappen og fikk etterhvert over sju minutters forsprang på feltet, hvor ingen av sammmenlagtkandidatenes lag ønsket å ta initiativ for tidlig.

Til slutt var det Movistar som valgte å sette litt i feltet bak for å kjøre for å utfordre noen av rivalene til deres kaptein Nairo Quintana.

I tet forsøkte Thomas de Gendt å stikke fra bruddkameratene sine med tre mil igjen, men ble tatt igjen av Tim Wellens, Xandro Meurisse, Giulio Ciccone og Dylan Teuns og orket ikke henge med over det neste siste fjellet.

Dermed ble det en skikkelig fight mellom Teuns og Ciccone om seieren.