- Thor, alle doper seg. Vi gjorde det alle sammen

Armstrong innrømmet alt til Hushovd halvannet år før Oprah.

INNRØMMET DOPING: Allerede i mai 2011 fortalte Lance Armstrong til Thor Hushovd at han dopet seg i sin karriere. Det var halvannet år før Oprah Winfrey og hele tilståelsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INNRØMMET DOPING: Allerede i mai 2011 fortalte Lance Armstrong til Thor Hushovd at han dopet seg i sin karriere. Det var halvannet år før Oprah Winfrey og hele tilståelsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen kommer Thor Hushovds biografi i bokhandelen, men allerede i dag har pressen fått lese. I boka forteller Hushovd at Lance Armstrong innrømmet doping overfor ham i California - halvannet år før han tilsto alt på Oprah Winfreys show.

Hushovd ble invitert av Armstrong til USA i mai 2011, og reiste. Der hadde Tyler Hamilton nylig kommet med tøffe beskyldninger mot sin gamle lagkamerat via «60 minutes», og det ble et tema rundt middagsbordet.

- Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Alle seirene i Tour de France var vunnet på juks. Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», forteller Hushovd i boka.

Angrer Grimstad-gutten skriver at han på dette tidspunktet ikke lenger stolte på sin gamle venn, etter alt som var kommet fram. Likevel kom innrømmelsene uventet på ham, og spesielt hvordan Armstrong framsto som om han ikke syntes dette var noen stor sak.

Hushovd sa imidlertid ingenting. Det angrer han på i ettertid, at han ikke sa at det Lance Armstrong hevdet var feil - Hushovd hadde jo selv aldri dopet seg. Men praten bare fortsatte.

- Jeg var for paff til å spørre om noe som helst. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke spurte og gravde. Om hvor lenge han hadde holdt på, om hele laget var involvert og om han ikke var redd for å teste positivt. Men praten bare fortsatte, som om ingen ting var skjedd. Det var helt merkelig, skriver nordmannen.

Rasende Armstrong Han ble hele helga i Hollywood som Lance Armstrongs gjest, og var blant annet i møte med Armstrongs sponsorer i RadioShack.

Hushovd beskriver forholdet til sykkellegenden som motsetningsfylt, og at de aldri var nære venner. Samtidig som han er kritisk til dopingbruken, hyller han Armstrongs innsats for sykkelsporten og kreftsaken. Hushovd skriver blant annet at han totalt sett tror amerikaneren har dratt sporten mer opp enn ned.

VAR ARMSTRONGS VENN: Thor Hushovd.
VAR ARMSTRONGS VENN: Thor Hushovd. Vis mer

I juni 2012, dagen før det amerikanske antidopingbyrået USADA åpnet sak mot Lance Armstrong, spiste de to lunsj sammen igjen. Familien til Hushovd var med. Underveis i lunsjen fortalte amerikaneren om måltidet på Twitter - noe som naturligvis førte til stor medieoppmerksomhet i Norge.

Hushovd forteller at han opplevde situasjonen som vanskelig. Skulle han fortelle det han visste om Armstrong, selv om amerikaneren ikke hadde innrømmet noe offisielt? Han valgte unnvikende svar, noe han er blitt kritisert for her hjemme. «Hvorfor skulle jeg hoppe på bølgen og hudflette Lance?», spør Hushovd.

Etter at Lance Armstrong fortalte sin versjon av «alt» til Oprah Winfrey, kunne ikke Hushovd svare unnvikende lenger. Nordmannen har flere ganger kritisert dopingbruken, men snakker fortsatt om sin respekt for mannen.

Thor Hushovd

* Alder: 36 (født 18. januar 1978)
* Opphav: Austegd (Grimstad)
* Bosted: Monaco/Grimstad
* Yrke: Proffsyklist
* Lag: BMC
* Tidligere lag: Garmin-Cervélo, Cervélo, Crédit Agricole
* Største seier: VM landevei 2010
* Tour de France: Ti individuelle etappeseirer, to lagtemposeirer, to ganger grønn poengtrøye sammenlagt, 22 individuelle topp 3-plasser. Debuterte i 2001.
* Aktuell: Gir ut sin selvbiografi torsdag.

(NTB)

De to har ikke møttes siden amerikaneren sto fram, men de kritiske uttalelsene fra Hushovd nådde likevel USA via sykkelnettstedet Cyclingnews.

- Han sendte meg en tekstmelding etter å ha lest en av mine uttalelser i media. Han var skikkelig sur: «Tror du virkelig jeg er den eneste som jukser der ute? Hvor dum går det an å bli!» skrev han. Det var litt ubehagelig ... Journalisten hadde klippet og limt fra et intervju og bare tatt med det negative jeg hadde sagt. Det fikk Lance til å se rødt. Men det får så være. Jeg står for det jeg har sagt om Lance, skriver Thor Hushovd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer