Thor enig med Cavendish

Levner ikke briten en sjanse i VM.

I VM-RUTE: Thor Hushovd føler at han er i god VM-rute, og mener han har gjort det meste riktig i oppkjøringen fram mot mesterskapet.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Jaime REINA
I VM-RUTE: Thor Hushovd føler at han er i god VM-rute, og mener han har gjort det meste riktig i oppkjøringen fram mot mesterskapet.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Jaime REINAVis mer

||| (Dagbladet): Thor Hushovd og Mark Cavendish har hatt sine verbale feider de siste par sesongene, og er i all hovedsak bare enige om å være uenige med hverandre.

I forkant av søndagens fellesstart i australske Geelong befinner imidlertid de to kamphanene på samme bølgelengde.

Etter at supersprinteren fra Isle of Man hadde rekognosert VM-løypa, meldte han seg sporenstreks ut av kampen om å overta regnbuetrøya som har tilhørt australske Cadel Evans det siste året.

Hushovd trengte ikke å se traseen ved selvsyn for å konkludere at traséen er for tøff briten.

- Det har Cavendish helt rett i. Jeg har ikke engang tenkt på navnet hans blant de rytterne jeg tror kommer til å være med i finalen, sier Hushovd til Dagbladet på telefon fra «Down Under».

Gilbert, Pozzato og Freire
Når det er sagt, mener nordmannen at løypa ikke passer noen av de rene spurterne, selv om hans egen spurtform nærmer seg gammelt nivå.

- Jeg føler at spurtformen er der, men spurtegenskapene blir ikke det viktigste i et slikt løp. Det blir å forsøke å henge med fram til spurten og spare mest mulig krefter i hovedfeltet underveis, eventuelt satse på å komme med i det riktige bruddet.

Derfor spår han et oppgjør mellom kapteinene på mannsterke nasjonslag. Herrenes fellesstart går over hele 260 kilometer, og innledes med 85 rolige kilometer fra Melbourne til Geelong. Deretter skal de sykle en 15,9 kilometer lang runde med to tøffe innlagte stigninger 11 ganger. 

- Det er først og fremst de store sykkelnasjone som er skumle; Italia, Belgia, Spania og Australia har alle sterke lag. Av ryttere vil jeg nevne Philippe Gilbert, Filippo Pozzato og Oscar Freire, sier Hushovd.

Hardt
Mens Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd nærmest egenhendig sikret full norsk VM-kvote på ni mann gjennom sine resultater i 2009-sesongen, er det bare tre norske ryttere på startstrek i Melbourne på søndag: Boasson Hagen, Hushovd og Alexander Kristoff.

Det gjør det mer eller mindre umulig å være herre over det som foregår i feltet, og Hushovd kan heller ikke forvente seg tjenester fra gode sykkelkolleger fra andre nasjoner som har andre interesser å ivareta.

Likevel har Hushovd forhåpninger om å henge med helt inn i finalen i en løype, som har en profil som har blitt sammenlignet med vårklassikeren Flandern Rundt.

- Det er en hard løype. Jeg synes ikke man kan sammenligne den med klassikere som Flandern Rundt, som foregår på våren og delvis på brosteinspartier. Derfor er det mer naturlig å sammenligne den med tidligere VM-løyper. Jeg tror uansett at det er ei løype jeg kan gjøre det bra i, sier Hushovd.

På Sola strandhotell
Likevel råder det per nå forhold som ikke er helt ulikt hva man er vantmed i det nordlige Belgia i begynnelsen av april.

- Akkurat nå føles det mer som om jeg holder til på Sola strandhotell enn i Australia, spøker Hushovd om været i Melbourne-området. Værmeldingen for helga, lover imidlertid bedring og temperaturer på opp mot 20 grader.

Frisk og rask
Da Dagbladet pratet med sportssjef Steffen Kjærgaard for noen dager siden, mente han at det viktigste var å tilpasse seg den australske døgnrytmen. Derfor reiste den norske kontingenten tidlig til Australia for å akklimatisere seg. Hushovd føler at den biologiske klokka nå er innstilt på australsk tid.

- Jeg har absolutt klart å akklimatisere meg. Jeg føler meg frisk og rask og i god form. Derfor skal det ikke være noe problem å ta ut 100 prosent på søndag, sier han, men tar også forbehold.

- Selv om jeg føler at jeg har fått gjort de tingene jeg skal, spiller også tilfeldighetene inn. Man må ha dagen, og det er mange faktorer som må klaffe samtidig, poengterer han.

- Ikke noe hokus pokus
Den lange oppkjøringsperioden har gitt mange anledninger til å finstudere VM-løypa, men sportssjef Kjærgaard oppfordret rytterne til ikke å bli for detaljfokuserte. Hushovd ser heller ikke det store behovet når man likevel skal igjennom de drøyt 16 kilometeren mange ganger før finalen.

- Det er ikke noe hokus pokus. Vi kommer uansett til å være godt kjent med løypa etter 11 runder, understreker Hushovd

INGEN CAV-DUELL: Thor Hushovd levner ikke Mark Cavendish særlige sjanser til å være med i gullkampen i VM.Foto: SCANPIX/EPA
INGEN CAV-DUELL: Thor Hushovd levner ikke Mark Cavendish særlige sjanser til å være med i gullkampen i VM.Foto: SCANPIX/EPA Vis mer